Davis Cup: Semifinále zahájí Štěpánek s Djokovičem

16. 9. 2010, 12:41
Aktuality 2
O účasti obou hráčů v pátečních dvouhrách semifinále Davis Cupu se spekulovalo a oba na sebe narazí hned v prvním zápase. Boj českých tenistů s domácím Srbskem o postup do finále slavné soutěže zahájí Radek Štěpánek, jehož soupeřem v Bělehradu bude domácí jednička Novak Djokovič. Ke druhé dvouhře nastoupí v den svých 25. narozenin Tomáš Berdych a Janko Tipsarevič.
Radek Štěpánek

"Chceme domů přivézt tři body," vyhlásila česká jednička Berdych. "Na horké srbské půdě to bude těžké, ale my máme skvělý tým a věříme si, že se můžeme do finále dostat znovu," doplnil Radek Štěpánek.

Toho poslal kapitán Jaroslav Navrátil hned na páteční dvouhru, i když se uvažovalo, že ho možná nominuje až na čtyřhru. "Rozhodování to bylo lehké. Djokovič může být zranitelnější, Radek má obrovské zkušenosti v Davis Cupu, a na to já sázím," řekl Navrátil.

Šancí Štěpánka proti rozjetému Djokovičovi může být fakt, že třiadvacetiletý Srb přiletěl do Bělehradu po finále na US Open teprve ve středu a může být unavený. "Pokud bude hrát alespoň osmdesát procent tenisu z New Yorku, bude to skvělé. Ať předvede cokoli, je pro všechny hrdinou," řekl Chorvat Niki Pilič, který v roce 2005 dovedl k daviscupovému titulu Chorvatsko a nyní je poradcem Srbska.

Štěpánek učil Srby vyslovovat česká jména:
Výslovnost českých jmen je oříškem pro většinu zahraničních komentátorů. Před semifinále Davis Cupu srbská média požádala tenisty, aby jim řekli, jak správně říkat jejich příjmení, a role učitele se ujal Radek Štěpánek.

"Stepanek a Berdych," řekl nejdříve Štěpánek po losování novinářům, s tím, že je nebude zatěžovat výslovností háčků a čárek. "Nebudeme říkat správnou výslovnost, tu byste se učili tři čtyři měsíce."

Srbové se ale nedali odbýt a dožadovali se správného znění. "Štěpánek, Berdych a ten je Tomáááš, že," podíval se Štěpánek na vedle sebe sedícího nejlepšího českého singlistu Berdycha, když předtím hodně protáhl písmeno á. "Máte to za domácí úkol," řekl Štěpánek.

"Určitě bude hrát s obrovskou sebedůvěrou ve své síly, že se mu daří a hraje svůj nejlepší tenis. Já nemám v utkání co ztratit, můžu překvapit a já se budu snažit udělat vše, abych mohl přinést první bod do šatny. Budu se rvát do posledního dechu, abych papírové předpoklady v realitě obrátil," řekl Štěpánek po losu.

Djokovič má se Štěpánkem pozitivní bilanci 5-1. "Štěpánek má hodně daviscupových zkušeností, v tom se musí respektovat. Ale přesto si myslím, že moje šance jsou velmi dobré," řekl druhý hráč světa a dodal, že spal první noc po příletu z New Yorku dobře.

O druhý bod budou bojovat Berdych a Tipsarevič, na US Open přemožitel Američana Andyho Roddicka. "Já ho naposledy snadno porazil, ale teď to bude jiný příběh. Cítím se skvěle a budu se koncentrovat, abych přinesl do šatny bod," řekl Berdych.

Do čtyřhry jsou nahlášeni v obou sestavách zbylí hráči - Ivo Minář, Jan Hájek, Viktor Troicki a Nenad Zimonjič. Očekává se ale, že by měli nastoupit za Česko Berdych se Štěpánkem proti druhému deblistovi světa Zimonjičovi, kterého asi doplní Tipsarevič.

"Čtyřhra bude hodně důležitá," zopakoval Navrátil osvědčenou daviscupovou pravdu. Štěpánek s Berdychem v srpnu Zimonjiče s jeho obvyklým kanadským partnerem na okruhu ATP Danielem Nestorem porazili na turnaji ve Washingtonu. "Mají svou kvalitu, ale my se na ně připravíme," prohlásil Zimonjič.

Nedělní program by měl otevřít očekávaný souboj jedniček Berdycha a Djokoviče. Jejich poslední vzájemné utkání v semifinále Wimbledonu vyhrál český tenista. "Bude to jiný zápas, na pomalejším povrchu a Novak bude mít podporu publika. Ale podvědomě budu mít sebevědomí z minulé výhry," řekl sedmý hráč světa Berdych.

Češi usilují o druhou finálovou účast za sebou. Loni ji vybojovali po 29 letech, ale v duelu o salátovou mísu prohráli v Barceloně se Španělskem. Pro Srbsko by vítězství znamenalo premiérový postup do daviscupového finále.

Vítěz z Bělehradu narazí na lepšího z druhého semifinále, ve kterém v Lyonu domácí Francie hostí nebezpečnou Argentinu.

Losování - semifinále Davis Cupu 2010:

Srbsko - Česká republika (Bělehrad, hala - tvrdý povrch):
Pátek: 15:00 Djokovič - Štěpánek, Tipsarevič - Berdych
Sobota: 14:00 Troicki/Zimonjič - Hájek/Minář
Neděle: 14:00 Djokovič - Berdych, Tipsarevič - Štěpánek

Zápasy odvysílá přímo ČT2.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
No reci jsou to pekne. Co taky maji rikat. Uvidime,jak na kurtu. Je super, ze to chce Rada zkusit uz v patek,neni asi o cem spekulovat, bud to vyjde nebo ne. Srbove opravdu mohou byt hodne nervozni, doma, mozne prvni finale. My se, hlavne Rada, dokazeme v DC vyhecovat. Sice nehraji doma, ale urcite budou mit take bourlivou kulisu a nase fanousky,hlavne at je to super tenis z obou stran. Uz se tesim.Cesi do toho.
Reagovat
smazaný uživatel
Cesi su jasni favoriti
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist