Corretja poprvé nominoval. Španělé jdou na Kazachstán bez hvězd

30. 1. 2012, 19:26
Aktuality 2
Bez Rafaela Nadala, Davida Ferrera, Feliciana Lópeza i Fernanda Verdaska. Ani jeden z loňských daviscupových šampionů není k dispozici na 1. kolo ročníku 2012 proti Kazachstánu. Všechny hvězdy se předem kapitánu španělské reprezentace omluvili a Alex Corretja tak hned při své první nominaci oznámil netradiční jména: Nicólas Almagro, Juan Carlos Ferrero, Marcel Granolles a Marc López.
Alex Corretja

Španělé vyhráli tři z posledních čtyř ročníků Davisova poháru a u většiny klíčových okamžiků bylo kvarteto Rafael Nadal, David Ferrer, Fernando Verdasco a Feliciano López. Dva tenisté Top 10 a sehraný deblový pár však hned po loňském finálovém triumfu nad Argentinou oznámili, že v nabité sezoně 2012 týmovou soutěž vynechají a budou se soustředit na osobní úspěchy. 

U týmu skončil také úspěný kapitán Albert Costa, kterého nahradil Alex Corretja. Sedmatřicetiletý rodák z Barcelony tak musel hned při své premiérové nominaci řešit, koho povolat místo omluvených hvězd. Vybírat mohl hned z dalších devíti hráčů Top 100.

Na Kazachstán nakonec povolal Nicólase Almagra (11. hráč světa), bývalou světovou jedničku a vítěze French Open Juana Carlose Ferrera (47.), Marcela Granollerse (26.) a deblového specialistu Marka Lópeze (41. ve čtyřhře).

Nicólas Almagro především vinou silné kunkurence Nadala a Ferrera v Davis Cupu odehrál dosud pouze pět utkání, z toho jen dvě za nerozhodnutého stavu: při svém debutu v roce 2008 porazil 3-0 na sety Peruánce Silvu a předloni prohrál na své oblíbené antuce 2-3 se Švýcarem Wawrinkou. Letos na něj Corretja spoléhá jako na jedničku. 

Do týmu se po třech letech vrací také Juan Carlos Ferrero. Bývalý první hráč světa, jenž během zápasu s Kazachstánem oslaví 32. narozeniny, byl u triumfu Španělů v roce 2004. Před třemi lety pomohl dvěma body k postupu do finále, ve kterém Španělé smetli české tenisty. Bývalý vítěz French Open má v Davis Cupu bilanci ve dvouhře celkem 17-6, na antuce 17-3. 

Pátým členem španělského výběru bývá často Marcel Granollers, který byl už u řady úspěchů, ve dvouhře si ale ještě žádný zápas nezahrál. Dva duely s bilancí 1-1 absolvoval ve čtyřhře. Pětadvacetiletý Španěl ale v loňském roce zaznamenal výkonostní vzestup také v singlu a v žebříčku se posunul na současnou 26. příčku. Corretja s ním tak nemusí počítat pouze do deblu, ve kterém by měl Granollers nastoupit s Marcem Lópezem. Právě Nadalův kamarád a aktuálně 41. deblista světa se v 28 letech dočkal premiérové nominace. 

Kazachstán čeká druhý start ve Světové skupině. Loni dokázal v Ostravě překvapit české tenisty, ve čtvrtfinále ale prohrál 0-5 na antuce v Argentině. Tahouny týmu jsou osmifinalista Australian Open Michail Kukuškin (64.) a Andrej Golubjov (133.).

První kolo Davisova poháru je na programu 10. až 12. února a Španělé si soupeře pozvali do Ovieda, kde v místní hale připravují antukový kurt. Vítěz se ve čtvrtfinále (6. až 8. dubna) utká s Ruskem, nebo Rakouskem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nadpis se mi trochu nezdá...Almagro by Verdaska i Lopeze posvačil.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě to bylo myšleno jako bez Nadala a Ferrera. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist