Češky zahájí nový ročník Fed Cupu v Německu

17. 7. 2011, 10:14
Aktuality 17
České tenistky se v prvním kole příštího ročníku Fed Cupu utkají s Německem, soupeř bude mít výhodu domácího prostředí. Rozhodl o tom dnešní los v japonském Kóbe. Hrát se bude 4. a 5. února.
Český fedcupový tým

České tenistky, které letos v listopadu čeká finále Fed Cupu, zahájí příští ročník týmové soutěže na půdě Německa. 

Tým kolem nehrajícího kapitána Petra Pály, jehož jádro tvoří wimbledonská vítězka Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Lucie Hradecká, Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová a deblová specialistka Květa Peschkeová, má s Německem historickou bilanci pěti výher a jediné porážky. Naposledy se sousední země utkaly loni v 1. kole a Češky vyhrály 3-2.

Los 1. kola Světové skupiny 2012:
Německo - Česko
Rusko - Španělsko
Belgie - Srbsko
Itálie - Ukrajina

Němky, které se po barážové výhře 5-0 nad Spojenými státy vrací do Světové skupiny po roční pauze, se v současnosti mohou spolehnout na Andreu Petkovicovou (11. hráčka světa), Julii Görgesovou (16.) či semifinalistku letošního Wimbledonu Sabine Lisickou (27.).

Současné týmové jedničky Kvitová s Petkovicovou se dosud střetly pětkrát a tři výhry - včetně loňské ve Fed Cupu a letošní v Brisbane - si připsala jednadvacetiletá rodačka s Bílovce. S Görgesovou i Lisickou se Kvitová utkala jen jednou, v obou případech neuhrála ani set.

Pála i Rittnerová: Je to nejtěžší možný los
Nehrající kapitán Petr Pála považuje Němky za možná nejtěžšího protivníka, kterého mohl los Češkám ze čtyř variant přisoudit. V úvahu připadaly ještě Srbsko, Ukrajina a venku Španělsko. 

"Určitě je to jeden ze dvou nejtěžších soupeřů. Vzhledem k vyrovnanosti německého týmu a formě, v jaké momentálně jejich hráčky hrají, je to možná ten nejsilnější soupeř," řekl ČTK Pála. "Ukrajina doma by byla ideální, ale člověk si nevybere. Budeme se s tím muset poprat, máme také silný tým, takže jsem zvědav, s čím na nás příští rok vyrukují," pokračoval.

Pála vidí šance padesát na padesát. Je podle něj ale těžké odhadovat, v jaké formě budou jednotlivé hráčky na začátku příští sezony. "Němky mají potenciál být ještě výš, než jsou. Ale může se stát do té doby hodně věcí," podotkl Pála. "Je to vždycky hned po Australian Open, člověk nikdy neví, v jaké kdo bude po přípravách formě," uvedl. 

Zatímco Němky mají v elitní světové třicítce trojí zastoupení, z Češek v ní figuruje pouze Kvitová. Přestože týmová jednička má nejraději rychlé povrchy, Pála nečeká, že by soupeř přichystal na český celek antuku. "Muselo by to být v hale, to asi ne. Spíš si myslím, že se bude hrát na tvrdém povrchu," řekl Pála. 

"My máme hráčky, které umí hrát na všem. Záleží, jak se bude dalším hráčkám za Petrou dařit, kdo bude v jaké formě. Věřím, že holky budou mít elán a že jim to na začátku příštího roku půjde," uvedl Pála.

Češky se představí v součtu s nadcházejícím finále popáté za sebou venku, naposledy hrály doma právě proti Německu. "Musíme vydržet, pak se to otočí. Spíš je škoda, že to finále nehrajeme doma," dodal Pála. 

V německém táboře vzbudil los značný ohlas. Především Petkovicová dodnes nerada vzpomíná na loňský duel, ve kterém byla poprvé týmovou jedničkou a prohrála obě dvouhry. "Pro Andreu to byl hořký okamžik, ale také signál pro průlom v kariéře, neboť se hodně poučila," řekla německá kapitánka Barbara Rittnerová. "Česko je určitě nejtěžší los, který jsme mohli mít, ale skvělé je, že hrajeme doma. Toužíme po odplatě."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Péťa, pokud bude v solidní formě a zdravotně fit, dá si je všechny jako frühstück. Ale protože na čtyřhru se tady nemůžeme úplně spoléhat, musí se pochlapit Lucka a jednu z nich udělat. No, nebude to lehké...
Reagovat
Jiri
Mame sanci velikou. Fedcup je jina soutez. Nelze "tupe" sledovat pouze zebricek, ale jake je klima v tymu, kapitani atd. I pres to, ze se posledni tyden holkam nedarilo mame skvely tym konkurencschopny kazdemu na svete.
Reagovat
smazaný uživatel
Aktualita z velkého juniorského turnaje v rakouském Linci (kategorie 1) -- Klára Fabíková tam právě zvítězila ve finále nad Američankou Alexandrou Kiick a připsala si tak největší úspěch ve své dosavadní tenisové kariéře:
http://matej-tenis.blogspot.com/2011/07/juniorky-klara-fabikova-vitezi-v-linci.html
Reagovat
smazaný uživatel
výhry na juniorských turnajích nic neznamenají.
Reagovat
smazaný uživatel
No, s hňupem je sice tažké diskutovat, ale upozorňuji, že v ženském tenisu se ty nejúspěšnější juniorky zpravidla dostávají minimálně do stovky. :-) Takže tyto výhry leckdy přece jen něco znamenají. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
to se možná týdka těch větších turnajů, ale tohle není ten případ.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je kategorie 1, tj. hned po grandslamech a pár dalších turnajích kategorie A ten největší typ turnaje, co existuje. :-)

Jinak já netvrdím, že Fabíková je budoucí superhvězda nebo něco takového, ale i tak jde o pozoruhodný úspěch. teď ještě taky něco uhrát mezi ženami. Ale v semifinále porazila Jovanu Jaksič (16. juniorka na světě) ze Srbska, která minulý týden vyhrála "desítku" v Prokulpje (12 bodů): http://www.itftennis.com/womens/tournaments/tournamentoverview.asp?tournament=1100024661
Reagovat
smazaný uživatel
Pro srovnání, Alena Poletínová vyhrála tento týden juniorský turnaj NRW Junior Open, Germany, kat. 4, ale to mi nestojí ani za zmínku (nehledě k tomu, že finále bylo w.o.). :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Německo-Česko 2:3
Rusko-Španělsko 3:2
Belgie-Srbsko 2:3
Itálie-Ukrajina 4-1
Reagovat
smazaný uživatel
rusky porazí španělsko větším rozdílem. španělsko nemá tensitky. Medina je low. málem ju dalla i cetkovska
Reagovat
smazaný uživatel
tak to jsme bez šancí.
Reagovat
smazaný uživatel
lopato ty si fakt optimista :D
Reagovat
smazaný uživatel
Goerges Lisicky Petkovic!! to je hrubá síla. všechno hráčky elitní 20tky
Reagovat
smazaný uživatel
Lisicki ve dvacítce ještě není (a nikdy ani nebyla), zatímco Goerges přijde na konci příštího týdne o 280 bodů z loňského Bad Gasteinu, takže možná z tý dvacítky taky vypadne. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na jménech nezáleží , ale na tom jak budou holky hrát když do toho dají všechno tak můžou vyhrát. Věřím že postoupí a že letos porazí i to Rusko !
Reagovat
smazaný uživatel
To bude těžký, ale pokud bude Petra ve formě, tak by to mohlo vyjít.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejen Petra, ale někdo by musel získat i třetí bod. Např. ve čtyřhře jsou Goerges, Lisicki i Petkovic velmi slušné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist