Češi v Bree válí. Neztratili set a vedou 2:0

5. 3. 2010, 15:39
Aktuality 4
Lepší už to být nemohlo. Tak jednoduše se dá shrnout úvodní den daviscupového vystoupení českých tenistů v belgickém Bree, kde bojují o čtvrtfinále slavné soutěže. Tomáš Berdych a po něm ani Radek Štěpánek ve dvouhrách neztratili ani set, český tým tak vede 2:0 na zápasy a už v zítřejší čtyřhře může rozhodnout o svém postupu.
Tomáš Berdych

Jako první potvrdil roli papírového favorita v Bree Tomáš Berdych, kterému los v prvním zápase přisoudil domácí jedničku Oliviera Rochuse.

Berdych od úvodu dokazoval, proč je na žebříčku ATP o 34 pozic výš než Belgičan. První dva míče sice při svém podání prohrál, poté ale přesnými a tvrdými údery od základní čáry zatlačil o 30 centimetrů nižšího Oliviera Rochuse do defenzivy a rychle ovládl dění v hale.

Belgičané sice volbou měkké antuky chtěli otupit agresivnější hru českých hráčů, v úvodu zápasu ale víc kazil Rochus, který rychle prohrával 0-3 a musel navíc odvracet další brejkboly. Především z bekhendu získával Berdych vítězné míče, kterými napravoval občasné forhendové chyby.

Berdychovi se navíc mnohem lépe dařilo na podání, při kterém ho soupeř vážněji neohrozil, a tak za 43 minut získal první set v poměru 6-3.

Český tenista udeřil ve druhém setu hned v jeho úvodu a když za stavu 1-0 při svém podání odvrátil pět brejkbolů ostříleného protivníka, nadechl se k drtivé sérii. Berdych, kterému vycházel především útočný bekhend po lajně a který Rochusovu defenzivní hru často eliminoval u sítě, vyhrál devět gamů v řadě a i ve třetím setu se ujal vedení 2-0.

Rochus se z naděleného 'kanáru' ve druhém setu vzpamatoval až za stavu 1-4, kdy poprvé našel recept na Berdychův servis a snížil na 3-4. Belgičan, povzbuzený brejkem, začal konec zápasu dramatizovat. Z jeho vedení 30:15 v osmé hře ale nic nebylo a i když bez problémů snížil na 4-5, Berdych už žádné drama nepřipustil. A to přesto, že proti Rochusovi nedokázal udělat poslední krok a proměnil až šestý mečbol.

Rochuse prý rozptylovali čeští fanoušci
"Druhý game byl určitě nejdůležitější okamžik zápasu. Bylo to nahoru, dolů, on měl spoustu výhod a nevýhod a tam se mi to podařilo zlomit. Povedlo se mi ho udržet od těla a potom jsem mohl hrát, co jsem chtěl," vrátil se k průběhu druhého setu Berdych.

"Jsem rád, že se mi podařilo držet svoji hru celý zápas a že jsem nemusel být na kurtu déle. Je to velká spokojenost, když může člověk přinést do šatny hned první bod. Zvládl jsem to ve třech setech a můžu odpočívat," řekl později v České televizi.

"Myslím, že jsem odehrál dobrý zápas. Ale s ním je to těžké, zvlášť když hraje na své nejlepší úrovni jako dnes. Je to skvělý hráč," uznal Rochus. "Udělal jsem nějaké chyby, které se na takovéto úrovni počítají. Škoda některých míčů. Myslím, že jsem nebyl tak daleko, jak nasvědčuje skóre," dodal s tím, že ho trochu zklamal servis.

Před novináři si také postěžoval na zhruba tři desítky českých fanoušků, kteří po celý zápas velmi bouřlivě a hlasitě Berdycha podporovali. "To jsem snad nikdy nezažil," podotkl. Zejména ze začátku zápasu ho to prý hodně rozptylovalo.

Berdych měl zase výhrady ke kvalitě antuky, kterou v hale Belgičané položili, byť oproti tréninkům podle něj došlo ke zlepšení. "Ale pořád je to jeden z těch slabších pokusů, které jsem zažil," podotkl. Podivil se ale, když se Rochus zmínil o tom, že povrch byl docela nebezpečný na zranění. "Když budu hrát doma, tak si ho postavím tak, aby mi vyhovoval... O to těší víc, když člověk na jejich půdě, kterou si oni sami můžou postavit, předvede takovýto výkon," dodal spokojený Berdych.

Set neztratil ani Štěpánek
Po Berdychově výhře mohl Radek Štěpánek nastoupit s větším klidem proti domácí dvojce Xavieru Malissovi. S Belgičanem sice aktuálně 17. hráč světa před měsícem prohrál, v Davis Cupu ale tentokrát nezaváhal a stejně jako Berdych nenechal soupeři ani set.

Oproti poslednímu vzájemnému duelu s Malissem v San Jose Štěpánem pozměnil taktiku. Ustoupil od obvyklých náběhů na síť, trpělivě vyčkával na své šance a dopředu si chodil jen pro jisté a vítězné voleje.

Po jednom z nich získal ve čtvrtém gamu první brejk a vzápětí odskočil do vedení 4-1. Českým fanouškům zatrnulo v osmé hře, kdy Štěpánek při technické výměně u sítě zaškobrtl a chytil se za koleno. Nenechal se však rozhodit, znovu sebral Malissovi servis a připsal si úvodní sadu.

"Výborně jsem začal. Dostal jsem se hned nad něj a tlačil jsem ho. Až na třetí set, který byl trochu nahoru dolů, ale byl jsem ten, kdo to měl pod kontrolou," popsal cestu k vítězství Štěpánek.

Drobná krize potkala rodáka z Karviné na začátku druhého setu. V první hře ještě stihl odvrátit brejkbol, ale následující podání už neudržel. Někdejší světová devatenáctka, která usiluje o návrat na vrchol, se však z vedení radovala jen pár minut. Štěpánek okamžitě získal ztracený servis zpět a v závěru druhé sady trpělivě počkal na nevynucené chyby vzteklého Belgičana.

Třetí set věrně kopíroval předchozí dějství. Český tenista si ve třetím gamu opět prohrál podání, vzápětí srovnal a pak se stejná situace ještě jednou opakovala. Nejvyrovnanější sada dospěla do tie-breaku. Štěpánek, který v týdnu zápolil se zvýšenou teplotou, do zkrácené hry vložil všechny své síly a belgickou dvojku jasně převýšil. Proměnil hned první mečbol a po dvou hodinách a 16 minutách zvítězil 6-2 6-4 7-6.

"Snažil jsem se co nejvíc šetřit energii, protože jí opravdu moc nemám. Ten můj stav není ideální, ale jsem rád, že i v tomhle stavu jsem byl schopen to utkání odehrát v takovémto stylu," řekl po zápase Štěpánek, kterého v minulých dnech trápila horečka. "V tomto stavu, v jakém jsem, je to o to cennější," dodal.

K postupu do čtvrtfinále tak Čechům chybí už jen jediné vítězství, kterého se mohou dočkat v sobotní čtyřhře.

V sobotu s Berdychem a Štěpánkem?
"Velká spokojenost. Vést po prvním dnu 2-0 a neprohrát ani set, to je fantastické," okomentoval první den kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil.

Navrátil už před prvními dvouhrami říkal, že v případě obou vítězství by chtěl nasadit Berdycha se Štěpánkem i do sobotní čtyřhry. "To samozřejmě platí. Ale teď je brzy po zápase. Já jsem s klukama ještě nemluvil. Ale samozřejmě, když vyhráli oba 3-0, tak všechno nasvědčuje tomu, že budou hrát spolu debla," naznačil složení českého páru pro čtyřhru.

Štěpánek zatím nechtěl předbíhat, jestli bude v sobotu schopen nastoupit, nebo zda místo přenechá někomu jinému. "Určitě musím na regeneraci a uvidím, co ten zápas se mnou udělá," řekl. "Je to ale lepší, než to bylo ve středu, protože to jsem si skoro ani nemohl zvednout skleničku. To jsem byl úplně bez síly a bez energie," prozradil.

Spokojenější než na začátku týdne byl i s antukou, ač povrch rozhodně není ideální. Dal na rady z týmu a pořádně si otejpoval kotníky, ač to nemá příliš v oblibě. "Musím říct, že mi to tady zachránilo asi třikrát výron v kotníku," dodal.

Belgie - Česko 0:2 po prvním dnu:

O. Rochus - Berdych 3:6, 0:6, 4:6

Esa: 0:11
Dvojchyby: 3:2
Vítězné míče: 16:49
Nevynucené chyby: 16:36
Využité brejkboly: 1/8 - 6/9
Vyhrané míče: 75:103
Čas:
2:21 hod.

Malisse - Štěpánek 2:6, 4:6, 6:7 (3:7)

Esa: 5:6
Dvojchyby: 3:2
Vítězné míče: 23:25
Využité brejkboly: 3/8 - 6/7
Nevynucené chyby: 40:40
Celkem získané míče: 84:96
Čas: 2:16 hod

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jen tak dál! Je to radost...
Rochus si stěžuje na fanoušky ale uznat míč na lajnu neumí...
Reagovat
a.magerova
BRAVO KLUCI, DÍK !!! Zatím :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Kluci super, opět se potvrdilo, že Vám tento druh zápasů sedí, Fanoušci byli super slyšet, skoro jako doma v Ostravě. Vypadá to dobře. Tak Rado teď čajíček, lehká masáž a brzo do hajan a zítra nástup na dabl.
Reagovat
Twofinger
Stara fotka, ale cerstvy vitezstvi. Tomas hral dobre!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist