Čechům hrozí ve Wimbledonu konec v prvním kole. Alcaraz a Sinner jsou ve stejné půlce

29. 6., 05:30
Previews 42
V pondělí startuje hlavní soutěž nejslavnějšího turnaje Wimbledonu. Největšími favority jsou světová jednička Jannik Sinner, sedminásobný vítěz a loňský finalista Novak Djokovič, úřadující šampion Carlos Alcaraz a Alexander Zverev. České barvy budou hájit v hlavní fázi Tomáš Macháč, debutant Jakub Menšík a kvalifikant Vít Kopřiva.
Tomáš Macháč je největší českou nadějí ve dvouhře mužů (© AFP)

V pondělí startuje pro tenisový svět největší svátek roku, hlavní soutěž nejslavnějšího turnaje Wimbledonu. O pozlacený stříbrný pohár se bude bojovat od 1. do 14. července.

Největšími favority jsou světová jednička Jannik Sinner, sedminásobný vítěz a loňský finalista Novak Djokovič, úřadující šampion Carlos Alcaraz a Alexander Zverev, který stále čeká na první triumf na trávě a premiérový titul z grandslamů

České barvy budou v hlavní fázi v pořadí třetího grandslamu roku reprezentovat Tomáš Macháč, debutant Jakub Menšík a kvalifikant Vít Kopřiva.

Z hráčů, kteří byli přihlášeni do hlavní soutěže, do All England Clubu nedorazili dvojnásobný šampion Rafael Nadal a česká jednička Jiří Lehečka.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdrželi domácí tenisté Arthur Fery, Charles Broom, Liam Broady, Jan Choinski, Henry Searle, Billy Harris, Paul Jubb a Jacob Fearnley.

Sinner se bez ohledu na výsledky letošního ročníku Wimbledonu udrží na postu světové jedničky.

Celková dotace turnaje činí 50 milionů liber (cca 1,48 miliardy českých korun). Vítěz získá šek v hodnotě 2,7 milionu liber (cca 79,7 milionu českých korun) a připíše si do žebříčku ATP rovných 2 000 bodů.

 

Wimbledon 2024

• Shrnutí •
Loňské finále:
Alcaraz (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4
Nejvýše nasazení: Sinner (1. v ATP), Djokovič (2.), Alcaraz (3.), Zverev (4.), Medveděv (5.), Rubljov (6.), Hurkacz (7.), Ruud (8.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 50.000.000 liber


• Možná čtvrtfinále •
Sinner (1-It.) - Medveděv (5-) | H2H 5:6
Alcaraz (3-Šp.) - Ruud (8-Nor.) | H2H 4:0
Rubljov (6-) - Zverev (4-Něm.) | H2H 3:6
Hurkacz (7-Pol.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 0:7


• Možná osmifinále •
Sinner (1-It.) - Shelton (14-USA) | H2H 2:1
Dimitrov (10-Bulh.) - Medveděv (5-) | H2H 3:7
Alcaraz (3-Šp.) - Humbert (16-Fr.) | H2H 0:0
Paul (12-USA) - Ruud (8-Nor.) | H2H 2:4
Rubljov (6-) - Tsitsipas (11-Řec.) | H2H 6:5
Fritz (13-USA) - Zverev (4-Něm.) | H2H 3:5
Hurkacz (7-Pol.) - De Minaur (9-Austr.) | H2H 1:1
Rune (15-Dán.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 2:3


• Soupeři českých tenistů v 1. kole •
Kopřiva (ČR)
- Djokovič (2-Srb.) | H2H 0:0
Macháč (ČR) - A. Murray (Brit.) | H2H 2:0
Menšík (ČR) - Bublik (23-Kaz.) | H2H 0:0

Kompletní los

 

Top favoriti Sinner a Alcaraz jsou ve stejné polovině

Jannik Sinner a Carlos Alcaraz jsou vzhledem k letošní formě a zdravotním komplikacím Novaka Djokoviče největšími kurzovými favority. Už teď je ale jasné, že jen jeden z nich může projít do finále. Sinner je letos nejlepším a nejstabilnějším hráčem na tour, nicméně cestu do závěrečného kola rozhodně nemá jednoduchou.

V úvodním kole by si měl hravě poradit s Yannickem Hanfmannem, ovšem už v tom následujícím může čekat bývalý finalista a jeho krajan Matteo Berrettini, který je na nejrychlejším povrchu velkou hrozbou, i když nemá nejlepší formu.

Jednoduché nemusí být ani třetí kolo s Tallonem Griekspoorem. S Nizozemcem sice vyhrál všech pět vzájemných soubojů, avšak v posledních dvou letos v Miami a na trávě Halle neměl daleko k porážce. V Miami na poslední chvíli zahájil obrat a potřeboval ho i v Halle, kde byl třikrát v řadě jediný míček od manka setu a brejku.

O něco jednodušší by mohlo být osmifinále, protože pro Nicoláse Jarryho je tráva nejslabším povrchem a Ben Shelton nemá dobrou formu. Jednoznačným favoritem by byl i v případném čtvrtfinále s Grigorem Dimitrovem, nebo Daniilem Medveděvem. Dimitrov obvykle nedokáže na grandslamech porážet nejlepší hráče světa (bilance 5:15 se zástupci TOP 10) a Medveděv prohrál s Italem posledních pět střetnutí.

Cesta Jannika Sinnera k titulu.Cesta Jannika Sinnera k titulu. (@ Twitter Tennis TV)

Carlos Alcaraz má cestičku do semifinále krásně umetenou. Při pohledu na los to vypadá jen na jednu výraznější hrozbu, ačkoli i druhou čtvrtinu pavouka tvoří 32 hráčů. S kvalifikantem Markem Lajalem by to měl mít snadné, zaváhání se nečeká ani proti Aleksandarovi Vukicovi, či Sebastianovi Ofnerovi a ve třetím kole by mohl čekat trápící se Frances Tiafoe.

Z nasazených může po cestě do čtvrtfinále potkat už jen antukového specialistu Sebastiána Báeze, nebo Uga Humberta, který sice postoupil do semifinále na první generálce v Hertogenboschi, ale pak prohrál oba zápasy. Francouzovi se navíc na grandslamech vůbec nedaří.

Zmínili jsme jednu výraznější hrozbu. Tou by měl být Tommy Paul, potenciální soupeř pro čtvrtfinále. Američan přijel po triumfu v londýnském Queen's Clubu a na Alcaraze umí, ve vzájemné bilanci to mají 2:2 a klidně to mohlo být 1:3 z pohledu španělského supertalentu. Kartami by mohl zamíchat ještě nevyzpytatelný Alexander Bublik, od Caspera Ruuda se na trávě žádné excelentní představení neočekává.

Cesta Carlose Alcaraze k titulu.Cesta Carlose Alcaraze k titulu. (@ Twitter Tennis TV)

Alexander Zverev je letos na grandslamech výborný, dokud se nezačne lámat chleba. V semifinále Australian Open nedotáhl náskok dvou setů a ve finále French Open vedl 2:1 na sety a nakonec prohrál s Alcarazem. Wimbledon je jeho jasně nejslabším majorem, maximum má v osmifinále. Navíc ještě nikdy netriumfoval na travnatých dvorcích.

Svůj nejlepší výsledek v All England Clubu by mohl vylepšit, nicméně čeká ho několik nástrah. Úvodní dvě kola s antukářem Robertem Carballésem a domácí divokou kartou Henrym Searlem, nebo Marcosem Gironem by neměla představovat větší problém. Ve třetím by ovšem mohl potkat nebezpečného domácího mladíka Jacka Drapera, jenž před pár týdny slavil na trávě svůj první triumf na okruhu ATP.

V osmifinále by měl narazit na Taylora Fritze, který by neměl být v těchto podmínkách snadnou kořistí. Do čtvrtfinále se nabízí hned několik jmen, konkrétně Andrej Rubljov, Lorenzo Musetti, Sebastian Korda a Stefanos Tsitsipas. Na papíře je největší hrozbou Rubljov, ale Rus se v posledních měsících ohromně trápí prohrál všech 10 čtvrtfinále na grandslamech.

Cesta Alexandera Zvereva k titulu.Cesta Alexandera Zvereva k titulu. (@ Twitter Tennis TV)

Novak Djokovič stále čeká na první letošní finále. Navíc musel odstoupit z nedávného French Open a podrobil se operaci menisku v pravém koleni, takže do poslední chvíle nebylo jisté, zda bude v pátečním losu vůbec figurovat. Sedminásobný šampion se ale cítí dostatečně fit a bude útočit na vyrovnání rekordmana turnaje Rogera Federera.

Úvodní kola má na rozehrání, což je vzhledem k okolnostem pro statisticky neúspěšnějšího hráče všech dob ideální. I kdyby nebyl stoprocentní, tak se neočekává klopýtnutí proti kvalifikantovi Vítovi Kopřivovi ani v souboji s divokou kartou Jacobem Fearnleym, nebo Alejandrem Morem. Jeho prvním nasazeným protivníkem by mohl být Tomás Martín Etcheverry.

Od osmifinále už to bude mnohem zajímavější. Čekat v něm může Holger Rune. Dánský mladík nemá už velmi dlouho svou nejlepší formu, ale i tak dokázal Djokoviče na loňském Turnaji mistrů pořádně potrápit. Na zkušeného Srba prostě umí zahrát bez ohledu na fazónu. Nabízí se ještě Karen Chačanov, na něhož naopak umí Djokovič.

Největší překážkou po cestě do finále by měl být Hubert Hurkacz. Polák se letos zlepšil na antuce a skvělou formu si přenesl i na trávu. Na generálce v Halle prohrál až ve finále ve dvou tie-breacích s Jannikem Sinnerem. Ve Wimbledonu by Djokoviče vyzval už potřetí, pokaždé vyhrál jeden set a trápil ho hlavně v loňském osmifinále. Vzhledem k Djokovičově formě a kondici se právě Hurkaczovi tady ve Wimbledonu předpovídá první grandslamové finále.

Cesta Novaka Djokoviče k titulu.Cesta Novaka Djokoviče k titulu. (@ Twitter Tennis TV)

Sinner a Alcaraz by si to měli rozdat o finále. Pro Djokoviče by mohlo být největší překážkou čtvrtfinále s Hurkaczem a vypadnutí před semifinálovou fází by bylo nejmenším překvapením u Zvereva. Vzhledem k okolnostem by mohl být souboj Sinnera s Alcarazem předčasným finále, ale pokud Djokovič projde do závěrečného kola, tak rozhodně nemůže být podceňován.

 

České šance: Všem třem zástupců hrozí konec v 1. kole

V hlavní soutěži mužské dvouhry letošního ročníku Wimbledonu se představí tři Češi a nebylo by překvapením, kdyby všichni ztroskotali hned v prvním kole. Největší šanci dostat se do další fáze má Tomáš Macháč. Jenže na generálce v Halle vůbec nepřesvědčil, vypadl hned s Arthurem Filsem a z Mallorky se odhlásil.

V úterý si vyzkouší centrální dvorec, protože vyzve domácí hvězdu a dvojnásobného šampiona Andyho Murrayho. Brita, který nejspíše odehraje svůj poslední Wimbledon, před nímž se podrobil operaci zad, letos už dvakrát porazil. Murray se stále může z turnaje odhlásit, do pondělí a případně i do úterý dopoledne má pořád čas.

Pokud by Macháč uspěl, narazil by na loňského čtvrtfinalistu Romana Safiullina, nebo nasazeného Francisca Cerúndola. I tento duel by měl být pro českého tenistu hratelný. Ve třetím kole by s největší pravděpodobností nestačil na Huberta Hurkacze. Polák je na trávě se svým dělovým servisem velmi silný a mnozí mu predikují postup až do finále.

Mnohem horší to mají Jakub Menšík a Vít Kopřiva. Menšík do prvního kola vyfasoval loňského osmifinalistu a nasazenou třiadvacítku Alexandera Bublika, který sice nemá dobrou formu, ale ve Wimbledonu asi motivaci postrádat nebude. Český teenager, jenž letos hraje své první profesionální zápasy na trávě, by dále narazil na Zizoua Bergse, nebo Arthura Cazauxe.

Pokud mu stopku nevystaví už Bublik v prvním kole, měl by tak učinit Tommy Paul před branami osmifinále. Američan dorazil po triumfu v Queen's Clubu a patří k černým koňům letošního ročníku Wimbledonu.

Nejmenší šanci přejít přes první kolo má Kopřiva. Sedmadvacetiletý Čech si podruhé v kariéře vyzkouší hlavní soutěž na grandslamech a do prvního kola schytal sedminásobného šampiona a světovou dvojku Novaka Djokoviče. I jeden uhraný set by byl velkým překvapením, přestože Djokovič před necelým měsícem podstoupil operaci kolene.

 

Největší favorité

Vizitka Jannika Sinnera.Vizitka Jannika Sinnera. (@ Livesport)

Jannik Sinner prožívá po skončení loňského US Open nejlepší období své kariéry a v letošní sezoně je nejúspěšnějším hráčem na tour. Dvaadvacetiletý Ital v aktuálním roce získal svůj první grandslamový titul, posbíral už čtyři trofeje a zaslouženě se vyšplhal na post světové jedničky. V probíhající sezoně odehrál 41 zápasů a dohromady zaznamenal pouhé tři porážky, všechny v semifinálové fázi.

Nejlepší letošní výsledky: Halle, Miami, Rotterdam, Australian Open (triumf)
Největší letošní úspěchy na trávě: Halle (triumf)
Letošní bilance: 38:3
Letošní bilance na trávě: 5:0
Grandslamy: Australian Open (triumf), French Open (semifinále)

Na travnatých dvorcích se připravoval pouze v Halle a získal svůj premiérový titul na nejrychlejším povrchu. V německém městě odehrál svůj vůbec první turnaj v roli světové jedničky. V každém z pěti zápasů sice řešil komplikace, ale pokaždé našel cestu k vítězství. Ve svém prvním finále na trávě přemohl ve dvou tie-breacích Huberta Hurkacze.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Generálka: Halle (triumf)

Ve Wimbledonu se představil čtyřikrát a každým startem se zlepšoval. Po nezdaru v kvalifikaci ročníku 2019 vypadl v prvním kole v roce 2021, předloni dokráčel do čtvrtfinále a loni vypadl v semifinále.

Kariérní bilance: 9:3
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: semifinále


Možná cesta turnajem

1K: Hanfmann | H2H 1:0
2K: Berrettini | H2H 1:0, NEBO Fucsovics | H2H 2:2
3K: (27) Griekspoor | H2H 5:0
OF: (14) Shelton | H2H 2:1
ČF: (5) Medveděv | H2H 5:6
SF: (3) Alcaraz | H2H 4:6
F: (2) Djokovič | H2H 3:4

 

Vizitka Novaka Djokoviče.Vizitka Novaka Djokoviče. (@ Livesport)

Novak Djokovič prožívá v letošní sezoně jedno ze svých nejhorších období v kariéře. Sedmatřicetiletý Srb stále čeká na první finále v tomto roce, v lednu prohrál semifinále na Australian Open s Jannikem Sinnerem a v osmifinále French Open si zranil meniskus v pravém koleni a musel před čtvrtfinálovým utkáním odstoupit. Následně se v Paříži podrobil operaci a teprve pár dní před startem Wimbledonu potvrdil, že se turnaje zúčastní.

Nejlepší letošní výsledky: Ženeva, Monte Carlo, Australian Open (semifinále)
Největší letošní úspěchy na trávě: první turnaj
Letošní bilance: 18:6
Letošní bilance na trávě: 0:0
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (čtvrtfinále)

V posledních zhruba 15 letech patří k nejlepším hráčům na nejrychlejším povrchu. Na wimbledonských generálkách obvykle nestartuje a letošní rok není výjimkou. Na trávě má kariérní bilanci 126:23.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Generálka: žádná

Wimbledon si zahraje podevatenácté v kariéře a pouze ve třech případech se nepodíval do druhého týdne. Ve finále loňského ročníku podlehl v pěti setech Carlosovi Alcarazovi a připsal si svou první porážku v tomto dějišti od roku 2017, kdy vzdal kvůli zranění lokte čtvrtfinále s Tomášem Berdychem. Letos bude útočit na osmý triumf, kterým by vyrovnal rekordmana Rogera Federera.

Kariérní bilance: 92:11
Nejlepší výsledek: triumf (2011, 2014-15, 2018-19, 2021-22)
Loňský výsledek: finále


Možná cesta turnajem
1K: Kopřiva | H2H 0:0
2K: Fearnley | H2H 0:0, NEBO Moro | H2H 0:0
3K: (30) Etcheverry | H2H 3:0
OF: (15) Rune | H2H 3:2
ČF: (7) Hurkacz | H2H 7:0
SF: (4) Zverev | H2H 8:4
F: (1) Sinner | H2H 4:3

 

Vizitka Carlose Alcaraze.Vizitka Carlose Alcaraze. (@ Livesport)

Carlos Alcaraz měl loni touto dobou na kontě už pět titulů v rámci sezony 2023 a poté ovládl právě Wimbledon. Následoval však velmi dlouhý útlum. Po skončení loňského ročníku nejslavnějšího turnaje si 21letý Španěl zahrál jen tři finále a triumfoval pouze na Masters v Indian Wells a na French Open, kde si výrazně spravil chuť a zkompletoval grandslamové trofeje ze všech tří povrchů.

Nejlepší letošní výsledky: French Open, Indian Wells (triumf)
Největší letošní úspěchy na trávě: Queens (2. kolo)
Letošní bilance: 26:6
Letošní bilance na trávě: 1:1
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (triumf)

Během antukového jara se trápil se zraněním pravé ruky a odehrál jen Masters v Madridu a French Open. Bývalý lídr žebříčku se ale dal zdravotně zase dohromady a po triumfu na pařížské antuce se pokusil obhájit titul na trávě v Queen's Clubu. Na londýnském pažitu překvapivě vypadl již ve druhém kole s rozjetým domácím zástupcem Jackem Draperem.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Generálka: Queens (2. kolo)

Wimbledonu se zatím zúčastnil třikrát. Debut v roce 2021 zakončil ve druhém kole, předloni se loučil v osmifinále a v loňském finále přemohl v pětisetové bitvě Novaka Djokoviče. Pokud nebudeme počítat Djokoviče, tak se naposledy podařilo triumf v tomto dějišti obhájit Rogerovi Federerovi v roce 2007.

Kariérní bilance: 11:2
Nejlepší výsledek: triumf (2023)
Loňský výsledek: triumf


Možná cesta turnajem
1K: Lajal | H2H 0:0
2K: Vukic | H2H 0:1, NEBO Ofner | H2H 0:0
3K: (29) Tiafoe | H2H 1:1
OF: (16) Humbert | H2H 0:0
ČF: (8) Ruud | H2H 4:0
SF: (1) Sinner | H2H 6:4
F: (2) Djokovič | H2H 2:3

 

Vizitka Alexandera Zvereva.Vizitka Alexandera Zvereva. (@ Livesport)

Alexander Zverev se díky konzistentním a solidním výsledkům v letošní sezoně vyšplhal zpět do TOP 4 světového hodnocení. Sedmadvacetiletý Němec slavil na Masters v Římě svůj první velký titul od Turnaje mistrů 2021, ale antukové jaro zakončil obrovským zklamáním. Na French Open stejně jako na US Open 2020 totiž prohrál grandslamové finále v pěti setech a stále čeká na svůj premiérový triumf na majorech.

Nejlepší letošní výsledky: Řím (triumf); French Open (finále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Halle (semifinále)
Letošní bilance: 37:11
Letošní bilance na trávě: 3:1
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (finále)

Další zklamání přišlo na jediné travnaté generálce v Halle. Na domácím pažitu mohl vybojovat svůj první titul na nejrychlejším povrchu, ale skončil už v semifinále na raketě Huberta Hurkacze.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Generálka: Halle (semifinále)

Wimbledon je jeho jasně nejméně úspěšným grandslamem. Maximum v All England Clubu má v osmifinále, do kterého se ze sedmi startů probojoval jen dvakrát.

Kariérní bilance: 13:7
Nejlepší výsledek: osmifinále (2017, 2021)
Loňský výsledek: 3. kolo


Možná cesta turnajem
1K: Carballés | H2H 1:0
2K: Searle | H2H 0:0, NEBO Giron | H2H 1:0
3K: (28) Draper | H2H 0:0
OF: (13) Fritz | H2H 5:3
ČF: (6) Rubljov | H2H 6:3
SF: (2) Djokovič | H2H 4:8
F: (1) Sinner | H2H 4:1

 

Češi v akci

Vizitka Tomáše Macháče.Vizitka Tomáše Macháče. (@ Livesport)

Tomáš Macháč prožívá od závěru loňské sezony nejlepší období své kariéry, během něhož se nejen usadil v TOP 100 pořadí, ale dokonce vyšplhal až na 33. místo. Třiadvacetiletý Čech si před měsícem v Ženevě vyšlápl na Novaka Djokoviče a zahrál si své premiérové finále na nejvyšším okruhu. Na obou letošních grandslamech postoupil do třetího kola, které je jeho maximem na podnicích velké čtyřky.

Nejlepší letošní výsledky: Ženeva (finále)
Největší letošní úspěchy na trávě: čeká na první výhru
Letošní bilance: 22:11
Letošní bilance na trávě: 0:1
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo)

Přípravu na Wimbledon měl takřka nulovou. V Halle skončil hned v prvním kole na raketě Arthura Filse a z turnaje na Mallorce se odhlásil.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Generálka: Halle (1. kolo)

Slavného Wimbledonu se zúčastnil dvakrát. Zatímco debut v roce 2021 zakončil nezdarem ve finále kvalifikace, loni kvalifikačním sítem prošel a v prvním kole hlavní soutěže podlehl domácímu Cameronovi Norriemu.

Kariérní bilance: 0:1
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2023-24)
Loňský výsledek: 1. kolo

 

Vizitka Jakuba Menšíka.Vizitka Jakuba Menšíka. (@ Livesport)

Jakub Menšík na začátku letošní sezony prorazil na nejvyšší okruh. Osmnáctiletý Čech zazářil skalpy Andreje Rubljova či Andyho Murrayho v Dauhá a v katarské metropoli se nakonec senzačně probojoval až do finále, v němž padl s Karenem Chačanovem. Hlavně díky tomuto výsledku vylétl do elitní stovky světového hodnocení. V posledních měsících však bojoval se zraněním pravého předloktí a musel vynechat třeba debut na French Open.

Nejlepší letošní výsledky: Dauhá (finále)
Největší letošní úspěchy na trávě: Mallorca (čtvrtfinále)
Letošní bilance: 22:12
Letošní bilance na trávě: 2:3
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (nehrál)

V posledních týdnech si poprvé vyzkoušel profesionální zápasy na trávě. Na úvodních dvou akcích ztroskotal hned na prvním protivníkovi, nicméně na Mallorce porazil Christophera Eubankse a Alejandra Tabila a podruhé v kariéře postoupil do čtvrtfinále turnajů ATP.

Bilance z posledních 10 zápasů: 4:6
Generálka: Hertogenbosch (1. kolo), Halle (kvalifikace), Mallorca (čtvrtfinále)

Wimbledon si zahraje poprvé v kariéře.

Kariérní bilance: 0:0
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2024)
Loňský výsledek: nehrál

 

Vizitka Víta Kopřivy.Vizitka Víta Kopřivy. (@ Livesport)

Vít Kopřiva získal loni dva tituly z challengerů, ale na vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu čeká už přes dva roky. Hlavně kvůli tomu se 27letý Čech stále neprokousal do TOP 100 světového pořadí. Ve Wimbledonu absolvoval svou 11. kariérní grandslamovou kvalifikaci a teprve podruhé si zahraje hlavní los podniků velké čtyřky. Premiéru si odbyl na letošním Australian Open a v prvním kole byl kousek od skalpu Sebastiana Kordy.

Nejlepší letošní výsledky: čeká na první výhru v hlavních soutěžích na nejvyšší tour
Největší letošní úspěchy na trávě: první turnaj
Letošní bilance: 19:15
Letošní bilance na trávě: 3:0
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (kvalifikace)

Zvládnutá kvalifikace ve Wimbledonu se rozhodně neočekávala. Před cestou do Londýna odehrál na trávě jen tři kariérní zápasy s bilancí 1:2. Přesto dokázal porazit Henriho Squireho, Huga Delliena i dvojnásobného semifinalistu Richarda Gasqueta.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Generálka: žádná

Hlavní soutěž Wimbledonu bude hrát poprvé, oba předchozí starty zakončil v kvalifikaci.

Kariérní bilance: 0:0
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2024)
Loňský výsledek: kvalifikace

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
peek
Kopřiva jde dál, srbský důchodce bude chvíli teatrálně pobíhat, než mu zase něco praskne.
Reagovat
paddy
Wimbledon 2024 favourite is smile

Djokovic 35 %
Alcaraz 30 %
Sinner 32 %
Other 3 %

Tennistic Productions - 30 tis. hlasů
Reagovat
Patik
Akonáhle ľudia zisťujú že Djokovič sa dáva dokopy tak sa mení názor.
Reagovat
Vlk-v-trave
BEN SHELTON

Na trávě se můžete naučit spoustu věcí. Na tomto povrchu jsem začal hrát až ve velmi pozdním tenisovém vývoji. Je třeba se naučit spoustu věcí, které souvisejí s pohybem, stylem hry a věcmi, které se učím den za dnem. Je to povrch, na kterém bych si mohl vést velmi dobře a mít velké úspěchy, ale zatím jsem nic nedokázal.
Zatím nic. Ještě jsem se na tomto povrchu nijak dobře nepředvedl.

https://www.puntodebreak.com/2024/06/30/shelton-hierba-superficie-podria-grandes-exitos

Tak doufám, že letos se předvedeš Bene lépe:)
Reagovat
Patik
Úprimný k nám aj k samému sebe..Kvitujem.
Reagovat
Vlk-v-trave
Přání/Možnosti, které mohou být na QF

Berrettini, Shelton, Shapovalov / Sinner vs. Monfils / Medved
Vukic, Botic, Franta/ Alcaraz vs. Bublik, Paul, Mensik, Navone/ Paul
Rublev/ Rublev, Tsitsi vs. Tabilo, Diaz Acosta/ Fritz, Zverev
Hurkacz, Cerundulo/ Hurkacz vs. Eubanks/ Djokovic

A super-finale> Bublik vs. Hurkacz...:)))
Reagovat
paddy
Zverev: "It's the first time I feel like I see myself capable of winning Wimbledon" smile smile

"It is the most open Wimbledon we have had in the last 20 years ."
objektivně mohou vyhrát tak dva hráči smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Djokovic: I'm here to win title...

https://www.wimbledon.com/en_GB/news/articles/2024-06-29/djokovic_im_here_to_win_title.html

Tak uvidíme, co na to Hubert...:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Takže Joker si myslí, že vyhraje, Zverev si na to věří a Seb už druhým rokem. Nikdo další se nehlásí?
Reagovat
paddy
přesněji řečeno, Korda obhajuje loňský titul smile
Reagovat
Vlk-v-trave
ještě Cameron, ten obhajuje obhajobu:)
Ale na toho Zvereva bacha, před OH řekl, že to jede vyhrát, nic jiného nebere než zlato a vyhrál:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ještě se hlásí Sinner. :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ten ale skromně a i proto mu budu přát.
Reagovat
Vlk-v-trave
ano,...ale přeji to jiným...
doufám, že Hubert to finále konečně dá. Ale nevím jestli bude mít na víc...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně by nevadilo ani finále Menšík x Matteo , ale oba budou zřejmě rádi za 2 max 3 kola.
Reagovat
Kozoroh
Fajn los, pro Djoka je pozitivum především to, že se Sinner a Alcaraz budou muset vystřílet mezi sebou a ve finále by ho čekal jen jeden z nich. Ale to hodně předbíhám, v No1eho stavu, kdy sice schopen hrát bude, ale o nějaké hlubší přípravě bohužel nemůže být řeč. Takže to na titul moc nevidím.
Reagovat
turista
Celkem souhlasím. Ale zmínil se, že pokud by se necítil po té arthroskopické operaci konkurenceschopný tak Wimbledon vynechá.
Reagovat
Mistic
Ja to tiež na titul pri tohtoročnej fazóne určite nevidím, ale už samotná účasť je pozitívna. Hádam vie čo robí a bude sa dať na to pozerať a ktovie, na vojne aj motyka raz vystrelí!!!
Reagovat
paddy
zbytečné obavy, Fritz se s kolenem kdysi zotavil po 21 dnech

připravený je skoro na 100%, přípravu na trávě stejně nehrává
Reagovat
Pe3k
Jeho největší fanda to přece musí vědět
Reagovat
paddy
kdyby stalkeři četli tenisové zprávy, pak by nemleli nesmysly smile
Reagovat
srnecek
Túto sezónu hrá kvalitatívne tak na 50-80 % toho, čo predvádzal vlani. Pravdepodobne je to kombinácia viacerých faktorov, ako vek, čiastočná strata motivácie (= menšia dravosť), zdravotný diskomfort, možná únava a pod. Je možné, že už nič nevyhrá. Nehovoriac o GS, alebo OH. Tu by som už titul bral trochu ako prekvapenie (príjemné). Ale to, že nastupuje do turnajov, je myslím prínosom pre všetkých. Či organizátorov, či divákov, či fanúšikov. A áno - aj antifanúšikov. Pokiaľ to nie je trápny tenis, a to zďaleka nie je, pokiaľ múti vodu v horných častiach pavúka, pokiaľ podnecuje diskusie na sieťach, pokiaľ robí radosť svojim fans a v prípade prehier radosť neprajníkom, tak nech len nastupuje. Účastník Big 3 na turnaji - a GS zvlášť - stále robí tento sviatok o niečo zaujímavejším. Zvykáme si síce pomaly na éru nastupujúcej generácie, ale kým tá "stará" robí ešte mladým problémy, vítajme to. Ja teda určite.
Som zvedavý na jeho hru, nečakal som, že vo W nastúpi. Aj keď síce tvrdí, že zdravotne je OK, neverím, že podvedomie (a podvedomé šetrenie sa v niektorých situáciách) tu nezohrá svoju úlohu. A tu bude asi ten rozdiel, medzi potenciálnym šampiónom, a účastníkom možno QF. V každom prípade by som ho rád videl na kurte aj v budúcom týždni. Tak držím palce. Prajem pekné 2 týždne, každý so svojimi obľúbencami...
Reagovat
paddy
exhibice Hurlingham smile
2024 Giorgio Armani Tennis Classic Live Stream - Saturday 29th
smile probíhá 1. set
https://www.youtube.com/watch?v=YeN0kFZCuPQ

Order of Play
Etcheverry (ARG) v. Nakashima (USA)
Jarry (CHI) v. Cerundolo (ARG)
Bahrami/Almagro v. Baghdatis/Philippoussis
Reagovat
Vlk-v-trave

Argentinská párty :D
Reagovat
paddy
Sinner 2.95
Alcaraz 3.25
Djokovic 5
Zverev 14
Hurkacz 17
De Minaur 30
Medvedev 33
Berrettini 35
Fritz 40
Dimitrov 45

Širší okruh favoritů bude zahrnovat top 7 bez Rubleva, který je už odepsaný i u bookmakerů (kurz 60). Zajímavé, že Sportskeeda Rubleva vidí v SF. Co tam zobají?
Tradiční fráze nikdy neomrzí: "Rubleva si rovnou škrtám"

Užší okruh favoritů představuje top 4 a na titul reálně vidím jen top2. Případné semifinále Sinalc bude opět předčasné finále jako na RG.
Bez ohledu na změnu povrchu tak jako na RG tipuji titul pro SS kombo Sinner / Sabalenka smile smile
Reagovat
paddy
Mnoho preview bude logicky vznášet nejvíce otazníků ohledně Djokoviče smile
Nedávné zranění je jen skvělá půda pro jeho fans, kteří budou mít argument pro případný neúspěch. Situace je taková, že měl mírný herní výpadek, je bez bolesti a včera lehce přehrál Medveděva. Tráva mu poskytuje výhodu, protože většina hráčů je na tomto povrchu mimo hru. Pokud jde o jeho konkurenceschopnost, tak zopakujme, že letos prožívá snad nejhorší sezónu za posledních 15 let. Nepostoupil ještě ani do finále.

A je tu ještě pomyslný věkový zlom okolo 37 let, kdy je s GS tituly amen. smile

1 Rosewall 37r 1m 24d
2 Federer 36r 5m 7d
3 Rosewall 36r 4m 5d
4 Djokovic 36r 3m 6d
5 Djokovic 36r 0m 6d
6 Nadal 35r 11m 19d
7 Federer 35r 10m 26d
8 Rosewall 35r 10m 0d
9 Djokovic 35r 7m 25d
10 Nadal 35r 7m 14d

současný Djo = 37r 1m 7d
Reagovat
Pe3k
Ovšem Djokovic překonal nejvíce tenisových rekordů a může překonat i tento...
Reagovat
Kozoroh
Ty to s tím věkem budeš tak dlouho připomínat, až ti do toho jednou No1e hodí vidle.
Reagovat
paddy
aspoň vám udělám radost, můžete tři dny v kuse smát smile
klidně se poděl o svůj tip, jestli máš odvahu
patik tipoval 5 dalších GS
Reagovat
Patik
To som fakt tipoval ? Ale hej je to možne ak niečo uhra niečo uhaluzi bohvie uvidíme
Reagovat
Vlk-v-trave
LEGENDY WIMBLEDONU #2 :)

Dustin Brown
V roce 2015 se tahle travařská legenda nesmrtelně zapsala do historie tenisu... a jak jinak než s Rafou Nadalem... tzv. členem B4

Vznikl jeden z nejlepších zápasů 21.století, který je právem zařazen mezi zlatý fond Wimbledonu...

https://www.youtube.com/watch?v=3FrNVOfQVfU

Dustin nebyl ledajakým hráčem, snad ani né sportovcem jak to obecně vnímáme, ale prostě travařským umělcem:0) Je ale třeba pochopit, že bez Nadala by tohle prostě vzniknout nemohlo... neboť to také nebyl ledajaký hráč, ale neskutečný tenisový atlet...pouze díky tomu mohou vzniknout takoví nesmrtelné zápasy...

Je skvělé, že tento zápas je dostupný, a ještě lepší na tom je, že ho máme s komentářem BigMaca...

Považuji tento duel snad za jeden z nej, zápasů historie... , Bitvu bitev na trávě dvou tenisových stylů, ultimátní útočný tenis SerVolej vs. ultimátní fyzicky náročný tenis z BL... prostě tenisová Bitva bitev...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, také patří mezi mé nejoblíbenější
.
A jejich druhý vzájemný, myslím že v Halle je také fajn.
Reagovat
Vlk-v-trave
Halle je opravdu naspeedované... :0)
Spíš, mimo Wimbledon se mě líbí Sttutgart
Brown x Zverev
Tam Zverev z něho doslově šílel :))) a fakt nehrál úplně špatně.

https://www.youtube.com/watch?v=vVrDwH_X4YA

Obecně mě příjde, že tam je ideální travařský povrch...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dik, kouknu!
Jo, ve Stuttgartu vědí, co je kvalitní tráva
Reagovat
Vlk-v-trave
LEGENDY WIMBLEDONU #1 :)

Wimbledon Tribute to RF
https://www.youtube.com/watch?v=JEXZikuuTEo
Reagovat
paddy
Další dokument, který asi bude podobný (ještě jsem neviděl).

Boris Becker: The Rise and Fall (2 díly) smile
Becker's rise begins when he wins Wimbledon in 1985 at the age of 17, and he is soon world number one and a global star
https://www.youtube.com/watch?v=efjQx3tC3Qw

An expensive Miami divorce from his first wife marks the start of Becker's decline into financial bankruptcy and prison
https://www.youtube.com/watch?v=nvntxzw3_qI

a něco o hlavě
MENTALITY and STRATEGY in Tennis with Boris Becker | Top Level Tennis
https://www.youtube.com/watch?v=OeEut6x94vI
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
paddy
Boris různá tvrzení v dokumentu popřel
- pokud šlo o peníze, tak byl tvrdý
- na Malorce měl v ložnici koně, aby nemusel platit daně
- neúspěšné projekty v zahraničí (stavba v Dubaji, těžba ropy v Nigérii)

vypadá to, že byl zdatný lhář

vydělal přes 100 mil. USD
byl první, jehož výdělky vůči tenisovým PM byly cca 10x větší, předchůdce Big3
potvrzuje se, že ti nejlepší vydělávají hlavně mimo tenis
Reagovat
paddy
Bjorg byl psychicky unavený, a tak skončil, kromě drahého rozvodu zkoušel i drogy. Obecně se potvrdilo, že mediální tlak nezvládne snad nikdo (vč. Borise), zejména náctiletí vítězové, kteří ještě nejsou obroušení životem.

Djokovič angažoval Borise, který mu pomohl mentálně nahoru, protože Djo často selhával ve finále (s Waw atd.). Spolu vyhráli 5 z prvních 7 GS. Boris neprozradil, co Djo myšlenkově táhlo mimo kurty (Imaz nebo nějaké trauma?).

Boris podnikal, ale snad vše kromě tenisu skončilo ztrátou. Měl nákladný život, živil více dětí a žil na více místech. Řekl, že pro sportovce je těžká změna po konci kariéry. Už tolik nevydělávají, ale stejným tempem utrácejí. Postupně se dostal do dluhů, splácel úvěrem s vysokým úrokem. Podařilo se mu vše splatit, ale pak přišel dřívější spolupodnikatel (se kterým se rozešel), který vůči němu uplatnil pohledávky. Ty byly všude zamítnuty, ale londýnský soud je uznal, a to vedlo k odsouzení. Tiriac ho zrazoval od různých lidí, kteří se ho logicky snažili obrat o peníze. Spolu se rozešli, Tiriac mu říkal, že ho nepotřebuje, že je to naopak. Tak to i dopadlo. Nemanželská dcera (loni vyhrála německou Let's Dance) nepočata v kumbálu, jak psal tisk, ale jinde v zákulisí restaurace.
Reagovat
Vlk-v-trave
O Borgovi jsem mnoho slýchával, jako děcko, místo pohádek Legendy Bjorna Borga:)
Je fajn že existuje YT... a můžeme dnes aspoň trochu nasáknout tu atmosféru rivality Borg vs. BigMac :0)

https://www.youtube.com/watch?v=UnwYdF8a5ws
Reagovat
paddy
smile Boris Becker proti zbytku světa - dokument (cca 3h, Apple TV+) smile

Boris je nejmladší (i nenasazený) šampion Wimbledonu (3 tituly)
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=hl9-tFmcAso

Doporučuji ke shlédnutí, není to jednostranné jako dokument o chudinkách Williamskách nedávno na ČT. Obsahuje i rozhovory s top tenisty.

Události pokrývají život Borise až po jeho odsouzení (symbolicky do věznice blízko Wimbledonu). Stefi se narodila cca 15 km od jeho rodiště (dva nejlepší němečtí tenisté tak blízko u sebe).
McEnroe o tenise: od určitého okamžiku jde o souboj vůlí (toto považuji za nejdůležitější věc ve sportu)
Tiriac (manažer): Boris nenaplnil svůj potenciál (takových je). Svěřenec Vilas neměl žádný talent, ale vydřel to (pozn: 4GS a málem světová no 1)

Boris byl zarputilý tenista. Často otáčel zápasy, jako by si zkoušel, co všechno dokáže. Režisér si kladl otázku, zda Boris tyto riskantní situace nevyhledával i později v životě. Jedno finále Wimbledonu prohrál kvůli práškům na spaní, které pak vyhodil (pozn: Agassi ve své knize Open psal, že jedno GS finále ztratil kvůli uvolněné paruce). Žena Barbara tvrdila, že až o dva roky později. Je otázka, kdy Boris mluvil úplnou pravdu.
Boris po prohraném setu ve Wimbledonu Agassiho rozhodil, když komunikoval do lóže, kde seděla Brooke Shields. Agassi prohrál. Na USO již Agassi připraven a rozdrtil Borise. Agassi uměl neskutečně číst Borisův servis a neprozradil to ani trenérovi. Později řekl, že Boris si olizoval rty ve směru podání, čímž bylo jednoduché returnovat. Pro kariérní comeback Boris vybral bývalého trenéra Agassiho (Bollettieri), což přineslo také napětí v hráčském boxu.
Sticha ve finále Wimbledonu rozhodil, když před 2. servisem Sticha zvedl ruku a následně padla dvojchyba a Stich posléze prohrál (odveta za Borisovo prohrané finále s prášky).
Reagovat
Vlk-v-trave
Neskutečný hráč na trávě, v té době jsme ho prostě obdivovali... living on the edge... což přenesl do zápasů na travnatý kurt... zápasy s ním měly jinou dimenzi...:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist