Čakvetdazeová se probouzí. V Portoroži proměnila deváté finále v osmý titul

26. 7. 2010, 07:59
Aktuality 3
WTA PORTOROŽ - V jednadvaceti letech měla na kontě už sedm titulů. Další ale Anna Čakvetadzeová přidala až po dvou letech, když jako 103. hráčka světa vyhrála turnaj na rychlém povrchu ve slovinské Portoroži. Ve svém devátém finále smetla Švédku Johannu Larssonovou.
Anna Čakvetadzeová

Ještě jí nebylo ani jednadvacet let a už měla Anna Čakvetadzeová na kontě sedm titulů, aniž by někdy ve finále prohrála. A po svém posledním triumfu v Paříži se zasnila, jak bude vyhrávat i na grandslamech.

Jenže její kariéru přibrzdila psychika. Ruská tenistka se dlouho nemohla vzpamatovat z přepadení, kdy ji lupiči na konci roku 2007 svázali a okradli. Finále si zahrála už jen v srpnu 2008 v New Havenu, kde navíc poprvé prohrála.

Pak hvězda bývalé světové pětky na dva roky vyhasla. Čakvetadzeová nedokázala na žádném turnaji vyhrát víc jak dva zápasy v řadě a letos v žebříčku spadla až do druhé světové stovky.

Nyní však možná svítá na lepší časy. Moskevská rodačka na rychlém povrchu v Portoroži vyřadila tři nasazené soupeřky a postoupila do finále. V něm na ni čekala nečekaně jednadvacetiletá Johanna Larssonová ze Švédska, jež si první čtvrtfinále zahrála až před týdnem v Praze.

Souboj o turnajové vítězství se proměnil v jednoznačnou záležitost. Čakvetadzeová na cestě ke svému osmému turnajovému vítězství nepustila Švédku ani jednou k brejku. Sama naopak v zápase využila příležitost k prolomení soupeřčina podání hned čtyřikrát a s publikem se mohla rozloučit už po hodině a minutě.

"Nejtěžší tu pro mě bylo čtvrtfinále a semifinále," připomněla Ruska zápasy, kdy musela otáčet proti krajance Duševinové a domácí Hercogové, se kterou dokonce dostala 'kanára'. "Proti Duševinové jsem nehrála dobře, ale vyhrála jsem. Je příjemné, když se vám nedaří a vy stejně vyhrajete, protože poté hrajete lépe." 

Jednoznačnost finálového duelu viděla ve zkušenostech. "Já hrála ve finále už podeváté, Johanna vůbec poprvé, takže jsem měla velkou výhodu. Koncentrovala jsem se a nedávala jsem body zadarmo. Jsem moc šťastná, že jsem konečně vyhrála," radovala se 103. hráčka světa, jež si novém vydání žebříčku polepší zhruba o 30 míst. 

"Anna dnes hrála výborně, nemohla jsem nic dělat. Nervózní jsem opravdu nebyla. Bylo to mé první fináe, hrála jsem uvolněně," řekla Larssonová.

- WTA INTERNATIONAL PORTOROŽ (Slovinsko, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
nedělní výsledky (25. 07. 2010)

Dvouhra - finále:
Čakvetadzeová (Rus.) - Larssonová (Švéd.) 6-1 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
skott
Nechtel jsem to zakriknout, ale ted uz to snad muzu rict - Anna je zptaky!Kdyz ne vysledkove, tak alespon herne je to zas Chaky jako driv.Po tech par zachvevech formy (napr.lonske leto), to vypada, ze ji konecne nic netrapi a nabira na kurtu ztracene sebevedomi a samotny tenis ji opet bavi.Posledni dva zapasy (mozna lepe receno, posledni ctyri sety:) to od ni byla jina liga pro souperky.
Kdyz se vratim jeste k vcerejsimu finale, tak Anna ho zvladla vyborne take po takticke strance.Drzela Larsson prikovanou svymi dlouhymi flat udery daleko za zakladni carou a trpelive si ji vytukavala na backhandu dokud neprisel mizerny slajs nebo obranny lob, ktery by mohla uklidit nekompromisnim drivem.Pokud uz se nahodou dostala pod tlak a diktovtat Larsson monotonnim forehandem, tak se z neho dokazala vymanit chytrymi zmenami smeru uderu, specialne jeji oblibeny kros fh tesne za sit, delal Larsson velke problemy.Tady je nutne taky ocenit skvelou kondici, kterou Anna ted ma, i behem predchozich utkani toho dokazala vybehat strasne moc a je to jen dalsi klic k uspechu, zustat zdrava, protoze Anny by nikdy nevypadla az z prvni stovky, nebyt smuly na zraneni, ktera ji v poslednich dvou letech lepila na paty, kdykoliv se trosku zvedla.
Nejsem si jisty jaky je dalsi plan Anny v pristich tydnech, zda by mela hrat v Kodani to trapne wozniacki Open, ale nezbyva nez verit, ze si soucasnou pohodu prenese predevsim na americke betony i proti lepsim souperkam;)
Reagovat
smazaný uživatel
ono jestli je zpátky se ukáže až bude hrát proti lepším hráčkám...např ta Larsson je těžkej průměr
Reagovat
smazaný uživatel
Vcera byly obe finale temer soubezne. Koukatelnost se nedala srovnat,alespon pro me. Zenske finale bylo plne dlouhych vymen , celodvorcovy tenis,proste parada. Anna hrala super, jiste. Konecne jsem ji videla se na kurtu smat a tenis si evidentne uzivat. To jeji soucasne umisteni je snad tiskova chyba, pokud ji forma vydrzi, tak by mela rychle stoupat.Chlapi v Americe hruza. Zadne vymeny, porad preruseni hry, porad se utirali do rucniku. Libivy tenis poskrovnu. Mardymu to preji, zvlast, kdyz jsem na nej mela vsazeno a prinesl mi nejake penizky-
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist