Buď se budeš soustředit na tenis, nebo na duchovno. Vajda prosadil odchod Imaze z Djokovičova týmu

26. 7. 2018, 10:55
Aktuality 44
Novak Djokovič se po roce dal opět dohromady se svým dlouholetým koučem Mariánem Vajdou, který ho dovedl ke všem 13 grandslamovým trofejím včetně té letošní z Wimbledonu. Slovenský trenér měl však před návratem do Srbova týmu jasnou podmínku - buď se bude bývalá světová jednička soustředit na tenis, nebo dá přednost duchovnu. Djokovič následně ze svého týmu propustil kontroverzního mentálního kouče Pepeho Imaze.
Profily hráčů
Pepe Imaz a Marián Vajda

Djokovič začal s Imazem spolupracovat v roce 2016. Jeho výkony šly po triumfu na French Open, kde zkompletoval kariérní grandslam, rapidně dolů, a navíc se srbský tenista začal trápit i zdravotně.

Problém ovšem většina tenisového světa viděla hlavně v Imazovi, který jednatřicetiletého rodáka z Bělehradu vedl hlavně k duchovnu a svedl ho z tenisové cesty. Teď se většině Djokovičových fanoušků nejspíše pořádně ulevilo.

Jejich favorit se totiž vrací ke starým kořenům a k tomu, co pro něj a jeho tenisovou kariéru v minulosti fungovalo. Po ukončení krátkodobé spolupráce s bývalými tenisty Andrem Agassim a Radkem Štěpánkem se před startem letošního antukového jara vrátil k Mariánovi Vajdovi, se kterým loni ukončil 11letou spolupráci.

A obnovení kontaktu se Slovákem opravdu zabralo. Zpočátku se Djokovič ještě chvíli trápil, ale v All England Clubu najel na svou kdysi vítěznou vlnu a získal 13. grandslamový vavřín. Také všech 12 předchozích vybojoval pod Vajdou.

Vajda se ovšem nechtěl vrátit zpět za každou cenu a měl jasné podmínky. Právě slovenský trenér se nejvíce zasadil o to, aby Imaz u Djokoviče skončil. "Ano, prosazoval jsem jeho (Imazův) odchod, nebyla to však moje hlavní podmínka. Ta byla, že chci Novaka vidět osobně. Poté jsme si nastavili jasná pravidla a naplánovali si nadcházející měsíce," uvedl Vajda v rozhovoru pro slovenský Šport.

"Nechtěl jsem, aby Novaka ovlivňovali lidé, kteří sice o tenisu něco vědí, ale nechápou psychiku vrcholového sportovce. Tenis nemůžete zakládat na filozofii. Když máte na druhé straně soupeře, musíte se soustředit na to, jak ho dostat z výhodné pozice, a ne přemýšlet o Buddhovi," narážel Vajda na přístup Imaze.

Více se můžete dočíst v celém rozhovoru se slovenským koučem: část 1. | část 2.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Hypertac
Jo, peníze to je motivace. Hlavně pro všechny kolem. Je potřeba z těch sportovců vysát dokud to jde. Na duchov no není čas.
Reagovat
Hypertac
Ducho vno je totiž zakázané slovo.
Reagovat
spaniel
http://tenisovysvet.takurcitee.sk/kyrgios-tenis-na-antuke-nie-je-pre-mna-vobec-tenis/
Reagovat
smazaný uživatel
Povedal Kyrgios :-)

To neni pre zastancu podobného nazoru zrovna lichotivé...
Reagovat
spaniel
Ja takovy nazor nikdy nemel. Jsem za rozmanitost. Spis je v podstate blizko tobe, jen opacny extrem (trepanie kobercov)
Reagovat
Kojinho
Jo no. Zkus si říct třeba Kodešovi, že se dřív na třech ze čtyřech GS trepali koberce.
Reagovat
Pe3k
Tak názor Gyrose či Kodeše má furt ve světě váhu, oproti tomu názor Petržalky je jen pro smích...
Reagovat
tito
Že Nole potřebuje Vajdu a nemá se ho vzdávat, jsem psal už tenkrát, když se rozešli. Nicméně projekce všech problémů do Imaze mi připadá taky zbytečná. Nole pro to, aby šel dolů, měl několik důvodů: 1. částečnou ztrátu motivace- dosáhl na kalendářní GS 2. měl dosud u něj nevídané zdravotní lapálie 3. které pramenily z extrémně dlouhé šňůry zápasového vytížení 4. vztahové problémy, které jej srazily možná nejvíce. Myslím si, že v této kombinaci problémů a vyčerpání by šel dolů bez ohledu na to, kdo by vedle něj stál. A kdoví, jestli zrovna právě Imaz mu nepomohl rodinné problémy vyřešit nejlépe. Byl by v tomto Vajda lepší? Asi ne. Ale vrátil se v pravý čas.
Reagovat
spaniel
Souhlas. Az na ten kalendarni GS ;)
Reagovat
tito
pořád to pletu :-)
Reagovat
Kozoroh
Zajímalo by mě, jestli bys uznal Novaka za GOATa, kdyby teoreticky získal kalendářní GS, ale měl míň GS titulů než Roger.
Reagovat
spaniel
Ne.
Reagovat
Pe3k
To nikdo, jen pomatenci.
Reagovat
annah
To ne, protože pojem GOAT nespočívá jenom (i když hlavně) v počtu titulů a týdnů na špici. Je v něm obsaženo i zvláštní, mimořádné charisma, které ten člověk má.
Reagovat
Nola
ja uznavam Fedexa ako kozla kozlovateho, bez debat, tato tema je mi celkom ukradnuta
charizma ma s tam pramalo spolocne, tu ti vytvaraju hlavne media, elegan, gentleman atd. nemusis so mnou suhlasit, ale ja to takto vnimam
Reagovat
a.magerova
Taky si myslím, že pro tenistu Djokoviče byl Pepe zkáza.... ale pro člověka Djokoviče mohl být záchrana, třeba by bez něj Nole nezachránil rodinu a neměl druhé dítě...
A kdyby nepropustil Vajdu, tak by zas nepřišel na to, jaký je to pro něj dar...

http://www.xy1.cz/a44og
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
a.magerova
Co myslíš... platí to i na virtuální nicky?
Reagovat
tito
No to by asi bylo na dlouhou debatu :-) Ale ano.
Reagovat
a.magerova
Tak to raději popřemýšlím, kdo mi zde je kým... ;-)

http://www.xy1.cz/ee83h
Reagovat
blixa
Radši nepřemýšlet ...
Reagovat
Nola
+1
Reagovat
Nola
https://sport.aktuality.sk/c/348024/priama-rec-jana-kukala-vajda-potvrdil-sumrak-superkoucov/

Úspech dvojice Djokovič ? Vajda potvrdil súmrak tzv. superkoučov. Bola to len móda. Veľkí šampióni z minulosti nemajú takmer žiadne trénerské skúsenosti, ale ani inteligenciu a pracovitosť zakladateľa tohto trendu Ivana Lendla.

Edberg, Becker, Ivanisevic atd. su podla Kukala bez IQ, Lendl Andyho dostal hore, ale za aku cenu?
Reagovat
Kozoroh
Pan Kukal neví, že zápas Djokovič-Nadal nebyl jako druhý v pořadí naplánován náhodou. Ve Wimbledonu se má vždy přednost SF té půlky, v níž byl obhájce titulu. Tato půlka se hraje o den dřív.

Federer má privilegium hrát jen na CC? Novaka několikrát nasadili na jedničku, zatímco Roger byl pořád na centru. Tentokrát to promotéři prohodili. Ostatně, zápas Djokovič-Nišikori poutal větší pozornost než Federer-Anderson.

S Kerberovou má Cibulková bilanci 5:7, za poslední čtyři roky vyhrála jen jeden zápas z osmi. Šermovat 7 let starými výhrami Dominiky, kdy Angie ještě nebyla tak silná, je k smíchu.

Becker pomohl No1emu vylepšit servis, v sezóně 2015 Djoker odvracel BP skvěle umístěným 1. podáním s lehkostí. I hra na síti se o něco zlepšila. Pod Borisem Novak stabilizoval svou výkonnost na GS, poskočil z 6 na 12.
Edberg od Federera odešel na vlastní žádost.
Reagovat
a.magerova
Federer byl s Edbergem domluven jen na jednu sezónu, po ní ho Roger ukecal ještě na jednu, Stefan souhlasil, ale že ta už bude opravdu poslední... a tak to i bylo, prostě smluvní vztah na dobu určitou... ;-)
Reagovat
spaniel
Celkem drzost rict, ze maji male IQ. I kdyby byli nejhorsi treneri na svete.
Reagovat
gigin
https://twitter.com/tennis_photos/status/1022456922891595776?s=19
Reagovat
slacker
Pepe vraci uder?
Reagovat
smazaný uživatel
Já hlavně nechápu, proč ho Nole k sobě vůbec bral. Odrovnal si s ním dvě a půl sezóny. Když mám kouče, který mi pomohl přinést 99% tenisových úspěchů, tak ho vyhodím a nahradím retardem, který nic nedokázal.

Tento krok byla čistě Noleho chyba a náležitě si jí odpykal.
Reagovat
turista
Ano odpykal si to. A teď Djoko plnou parou za dohnání 79 titulů ATP svého hlavního soupeře.
Reagovat
Marduch
nepiš kraviny, rozhodně nešlo o výměnu Imaze za Vajdu.
Reagovat
smazaný uživatel
A jak to bylo? Vajda odešel a Imaz přišel - ne sorry on nepřišel, on se zjevil a s ním osvícení.
Reagovat
Marduch
Imaz byl clenem tymu od zacatku 2016 a spolupracovali udajne uz od 2012. S tymem Vajdy se Nole rozloucil az v kvetnu 2017 a nahradou byl Agassi.
Reagovat
ttopi
Taky si nemyslím, že by tenkrát Djokovič Vajdu už nechtěl a vyměnil ho za Imaze.

Podle mě měli v určitým směru neshody a Djokovič nevěřil tomu, že jeho výkony jsou na Vajdovi tak závislé. Tak se rozešli (v dobrém) a myslel si, že bude pokračovat ve svých vítězstvích i s jiným trenérem.
Reagovat
smazaný uživatel
Sustredenie na duch0vno prinieslo Novakovi velké?....ducHOVN0.
Reagovat
Mayo
Zase Pepek.
Reagovat
smazaný uživatel
Správně, Marian je přesně to, co Novak potřeboval. Pokud ho bude poslouchat, tak se může vrátit do svý bývalý neporazitelný formy.
Reagovat
Mayo
to je aká neporazitelna forma?
Reagovat
com
Ze fanousci Nadala a Federera budou potrebovat kapesnicky :D
Reagovat
Pe3k
Pokud si vzpomínám, tak Federer byl jediný, kdo jej dokázal v té jeho vrcholné formě porážet, pak ještě Wawrinka, takže kapesníčky ať si nachystají Nadullovci...
Reagovat
Padme
Já už mám kapesníčky dlouho, ale kvůli věku, který nezastavíš... :(
Reagovat
a.magerova
Ale tak... jsou horší věci na světě... budem PAK fandit Federčatům, ať už budou dělat jakékoli sporty, tatík určo bude někde na blízku... :-)))

No ovšem.... koukni, jak nám nezastavitelný čas vymodeloval Plyšáka z Big Brother 2005... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=8bJBJWO73zM
Reagovat
Mayo
Ty si J-Gat?
Reagovat
peRFect
Nikdo nemládne
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist