Bomba! Kvitová ukončila trápení jedničky Safinové a je v osmifinále!

6. 9. 2009, 06:49
Aktuality 25
US OPEN ŽENY - Dvouhra žen na US Open na senzace chudá rozhodně není. A o další se na úkor světové jedničky Dinary Safinové postarala česká hráčka Petra Kvitová! Ta odvrátila tři mečboly a po nečekané třísetové výhře postoupila už do osmifinále a má teď navíc otevřenou cestu až do semifinále - minimálně tak delako nemusí čelit nasazené soupeřce.
Petra Kvitová

Devatenáctiletou Petru Kvitovou před startem US Open trápila zranění. I proto si velké naděje nedávala už v prvním kole, ale uplynulo pár dní a devatenáctiletá Češka je v osmifinále závěrečného grandslamu roku i se skalpem světové jedničky Dinary Safinové v kapse.

Mělo se hrát na centrálním dvorci Arthura Ashe, ale časový skluz donutil pořadatele přesunout zápas na druhý největší kurt Louise Armstronga. Nicméně dramatičnosti souboje to vůbec neuškodilo.

Sobota na US Open (ženy):
Rusky třeste se! Sedmnáctiletá Oudinová kolí jednu za druhou

Utkání plné chyb i krásných momentů
Safinová navázala na nevýrazné výkony z předešlých zápasů, ale bojovala a rvala se o každý míček. Kvitová se od začátku utkání dostala do skvělé pohody. Chytře měnila rytmus hry, předváděla řadu povedených kraťasů i lobů. Ale především hrála agresivně, útočila a tlačila soupeřku do defenzívy. Takový styl hry si logicky vyústil v 59 nevynucených chyb, jenže ty Kvitová kompenzovala 47 vítěznými údery, především v důležitých momentech. Jen pro srovnání: Safinová za 153 minut zahrála jen dvanáct 'winnerů'.

Obě hráčky do zápasu vstoupily nečekaně, když zahájily čistými hrami na servisu. Takové tempo ale dlouho nevydrželo. Především Safinová potvrdila, že se v posledních týdnech - nejen - na podání nebývale trápí. Hned třikrát v řadě si ho neudržela, neustále se rozčilovala a stejně jako v prvních dvou kolech první set prohrála.

Útočně laděná Kvitová měla na svém kontě sice už 17 nevynucených chyb, ale také 14 vítězných úderů. Zisk první sady jí zvedl sebevědomí a o pět let starší Rusku i nadále proháněla z jedné strany kurtu na druhou. Nebála se útočit, a přestože jí údery občas uletěly daleko do autu, sázka na agresivní hru se vyplácela.

Ve druhém setu totiž vedla už 2-0 a 40-15 při podání čtyřiadvacetileté soupeřky. Jenže brejkboly nevyužila a sama pak podání neudržela. Následně zahodila i další možnost k brejku, kterou si vypracovala luxusním zkrácením hry, a slibně rozehraná sada byla v troskách. Ruská tenistka získala šest gamů v řadě a vyrovnala.

Safinová další obrat nezvládla
Safinová si však pohodu do třetího setu nepřenesla. Hned v první hře spáchala tři dvojchyby a Kvitová byla zpět 'na koni'. Brejk potvrdila, ovšem mnohým se už začaly vybavovat předešlé utkání ruské tenistky. Ta totiž v prvním i druhém kole prohrála první set a ve třetím musela dotahovat ztrátu. Pokaždé otočila.

Nikoliv však proti rodačce z Bílovce. I když to byla ještě obrovská bitva. Safinová se dostala do vedení na 4-3, ale následné dva gamy prohrála a Kvitová podávala na postup. Neuspěla a sama za stavu 5-6 při svém podání čelila třem mečbolům. Všechny trpělivě odvrátila a vynutila si závěrečný tie-break. Do něj si schovala více sil Češka, a když svůj druhý mečbol proměnila, jásala v téměř jednu hodinu po půlnoci místního času radostí z největšího úspěchu.

"Je to tu skvělé. Miluju New York," řekla Kvitová po zápase fanouškům na hlavním kurtu Arthura Ashe.

Na Kvitovou 'zívá' cesta do semifinále
Kvitová, které aktuálně patří 72. místo v žebříčku WTA, totiž poprvé v kariéře porazila první hráčku světa a podruhé vyhrála nad soupeřkou z Top 10. Vyrovnala své grandslamové maximum, kterým bylo loňské osmifinále na Roland Garros.

Teď má však velkou šanci loňský výsledek ještě překonat. Na cestě mezi nejlepší kvarteto letošního ročníku US Open ji už nemůže čekat žádná nasazená soupeřka. O čtvrtfinále bude hrát se svou vrstevnicí Yaninou Wickamyerovou z Belgie. Světovou padesátkou, se kterou má vyrovnanou bilanci 1-1. Vítězka si pak o semifinále zahraje proti lepší z ukrajinsko-argentinské dvojice Kateryna Bondarenková - Gisela Dulková.

Světová jednička je v krizi
Na letošní ročník budou chtít co nejrychleji zapomenout ruské hráčky. Safinová předčasně následovala Dementěvovou a Šarapovovou. Ve hře už zůstávají jen Kuzněcovová, Zvonarevová a Petrovová. A to v prním kole nastoupilo hned šestnáct.

Samotná poražená Safinová v posledních pěti duelech v řadě prohrála minimálně jeden set. Ani letos se nedočká prvního grandslamového titulu, a jelikož ve Flushing Meadows neobhájí ani loňské semifinále, může se její náskok před Serenou Williamsovou značně snížit. A pokud v čele zůstane až do konce roku, nejméně do konce ledna příštího roku bude slýchat, že je jedničkou neprávem. V New Yorku dala svým kritikům další důvod.

"Je to zklamání, opravdu velké zklamání. Dostala jsem se zpátky do zápasu, když jsem v druhé sadě vyhrála šest her za sebou. To jsem hrála dobře a měla vše ve svých rukou, ale nezvládla jsem to. Mít tři mečboly a nevyužít je, to se nesmí stávat," řekla třiadvacetiletá Ruska.

Nehrála tak, jak si plánovala. "Chtěla jsem hrát úplně jinak, agresivněji, ale přišla jsem na kurt a hrála jsem úplně něco jiného, než jsem plánovala. Asi i proto, že soupeřka hrála velmi dobře," dodala.

- US OPEN ŽENY (USA - New York, tv. povrch) -
sobotní výsledky (05. 09. 2009)

Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (ČR) - Safinová (1-Rus.) 6-4 2-6 7-6(5)
Kuzněcovová (6-Rus.) - Peerová (Izr.) 7-5 6-1
Wozniacká (9-Dán.) - Cirsteaová (24-Rum.) 6-3 6-2
Petrovová (13-Rus.) - Čeng Ťie (21-Čína) 6-4 6-1
Oudinová (USA) - Šarapovová (29-Rus.) 3-6 6-4 7-5
Dulková (Arg.) - Švedovová (Kaz.) 6-3 6-4
Wickmayerová (Belg.) - Erraniová (It.) 6-3 6-4
K. Bondarenková (Ukr.) - Radionovová (Austr.) 7-6(4) 6-4

Čtyřhra - 2. kolo:
Stosurová/Stubbsová (3-Austr.) - Hlaváčková/Hradecká (ČR) 6-3 7-5

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Stubbsová/Lindstedt (7-Austr./Švéd.) - Benešová/Dlouhý (ČR) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
Péťo skvěle!!! Byl to zápas nahoru dolů, u telky hrozný nervy!!! Ale byl to zápas zcela v režii Petry - hodně chyb, skvělé míče - vítězné míče, nervy.... Ale jasně měla vše ve svých rukou Petra, Dinara snad hrála svůj nejhorší zápas, děs-běs.
Reagovat
smazaný uživatel
Děs. Náladu mi může zlepšit už jenom Clitoriska. Jestli neprojde, tak letošní USO bude doslova černota. Skončil i Roddick, takže Fedouš je zase blíž k výhře.
Reagovat
smazaný uživatel
to to rozhodně překvapení určitě není bo Safina určitě není opravněna světová jednička , a to že prohrála se dalo čekat vždit Safina celé US open nehrála nic tak že ju Kvitová porazila to jen tu teorii potvrzuje tak zas bych nedělal s toho nákou vědu , jo až porazí Serenu nebo Venus Williams nebo Pennettu tak pak může být v euforii ale Safinu tu trosku? Wickmayer jí už jí ukáže jak se hraje tenis ale Safina ta jí tak ukázala maximálně svojí labilitu z dvojchybama.
Reagovat
smazaný uživatel
Předtím, než začneš blábolit na internetu, se radši nauč psát, hlupáku.
Reagovat
smazaný uživatel
jj tvoje zklamani vypliva z toho ze si od svetove jednicky ocekaval skvely vykon... dinara mozna nehrala nejlip ale rozhodne to nebyl zase tak hrozny vykon tak se uklidni
Reagovat
smazaný uživatel
Výbroně Petro!!!!!!
...
Ať se na mně kritici vlastenectví nezlobí, ale toto Petřino vítězství mě dojalo. Jistě bylo způsobeno chybami Dinary, ale historie se na to neptá (jak zde rádo pár uživatelů poznamenává).
Wickmayer v osmifinále je luxus, hlavně se neukvapit, neznervóznět a aplikovat svoji útočnou hru a největší letošní český úspěch může být na světě.
...
Kdyby mi někdo před Amerikou řekl, že ani jedna ze čtveřice Safinová, Dementěvová, Jankovičová a Šarapovova se nedostane přes brány třetího kola, bral bych to jako nevydařený vtip. Teď se tento obraz realizoval. Ženský tenis opět hledá právoplatnou jedničku.
...
Mimochodem, dnes budu fandit Daniele Hantuchové proti Sereně, ať máme česko-slovenské finále (to již trochu přeháním:-))
Reagovat
skott
Tak nejak, nemuzu uverit, ze Dinara tohle nezvladla.Vubec nevim, co bych napsal...Petre vitezstvi preju, ale je to obrovska rana:(
Snad Dinara ze sebe shodi tlak, ktery na ni vytvyreji novinari, hloubeji spadnout nemuze.Mozna vazne potrebuje sportovniho psychologa...
Jsem ted hodne zvedavy na semifinalistku z tehle strany pavouka, doufam, ze to pro sebe urve Kata Bondarenko.
Reagovat
smazaný uživatel
Dokonalá ukázka "fanouška". Bravo! Celou dobu tady grejt mele, jak fandí Dináře a když hraje proti nějaký Kvitový, tak otočí. Já při vybírání oblíbených tenistů neřeším odkud jsou, je to individuální sport a na takových turnajích hrajou sami za sebe.
Dinára nehraje dobře, ale dnes ten závěr zvládnout měla. Při několika důležitých míčích i při mečbolech měla Kvitová bohužel štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
To bych netvrdil. Kvůli slabé úrovni českého tenisu si vybírám i hráče z jiných zemí, kteří mě nějakým způsobem zaujali a pak fandím jim. Kdybych neměl v tenise žádné své favority, tak by jeho sledování nestálo za nic. Když ale JEDNOU ZA ČAS předvede jeden z našich tenistů nadprůměrný výkon na grandslamu, myslím, že je mou povinností jako Čecha mu přát postup co nejdále, aby ten český tenis dostal po letech nějaké větší jméno. V zápase s Kvitovou jsem nebyl jednostranně na straně Petry a je mi líto, že se utkaly proti sobě zrovna tyto hráčky.
Dinara byla mým tajným tipem na vítězství v Americe, ale po prvních dvou kolech mi bylo jasné, že z tohoto mraku nezaprší, tak jsem začal zkoumat jiné mé favority, hlavně Marii, ta mě ale také zklamala, teď fandím Kim, Světlaně a Petře.
Reagovat
smazaný uživatel
To je neuvěřitelné, výborně Petruško!
Reagovat
smazaný uživatel
Já měl tušení, že to tak dopadne. Safinové se nedařilo, takže jsem věděl, že má Petra šanci. Ale docela mě štve, že už jsem to fyzicky nevydržel a odpadl jsem někde před koncem Isnera s Roddickem :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak safinova si to za výkony na US open zaslúžila. Čím dôležitejší turnaj, tým to safinovú viac zväzuje.
Reagovat
D.A.N
Zapoměl jsem pogratulovat naší hráčce k postupu, čili GRATULACE!!!!!!
Reagovat
D.A.N
V ženském tenise všeobecně kvalita dost pokulhává, ikdyž připouším občas se najde nějaký zápas, který mne upoutá, nicméně je jich poskrovnu. Justin Henin byla poslední, která hrála pěkný tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
K zápasu Safinová - Kvitová mám snad pouze jedno, dokoukal jsem to; vyjma posledních asi třech gamů po celý zápas platilo, že jedna hrála špatně a druhá ještě hůř.... Dobrá zpráva je, že ta co hrála špatně, byla ta naše :). Jdu konečně spát, dobrou noc :)
Reagovat
smazaný uživatel
S tím teda nesouhlasím. Bylo tam spousta nádherných výměn a rozhodně bylo na co se koukat. V ženském tenise nebývá tolik zajímavých duelů jako byl tento...
Reagovat
smazaný uživatel
nesouhlásím to nebyl tenis...... a ta káče další kolo půjde
Reagovat
smazaný uživatel
ŽENSKÝ TENIS JE V KRIZI JUSTINE čekáme na tebe......
Reagovat
smazaný uživatel
Ženský tenis je často o ničem, ale to se o tomhle zápase rozhodně tvrdit nedá ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ženský tenis potřebuje Justine jak sůl.
Reagovat
smazaný uživatel
jn wta sice nema svou vladkyni ale je tam docela dost zajimavych zapasu na us open je jich opravdu buhate tak si neztezujte
Reagovat
smazaný uživatel
Treba sledovat Venus proti Kim to aspon nebude o chybach ale hlavne o winneroch. Teda dufam:D
Reagovat
smazaný uživatel
Při vší úctě k tobě a k naší hráčce, tohle nemělo s profesionálním tenisem absolutně nic společnýho. Díval jsem se na nějaký (a to máš pravdu, že nervy drásající, tedy bylo na co koukat) napínavý zápas talentovaných dorostenek.
Reagovat
smazaný uživatel
Žádný extra tenis to nebyl, máte pravdu. Ten zápas byl pro mě zajímaví zřejmě hlavně proto, že tam hrála česká tenistka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist