Blake: Sezona je příliš dlouhá

3. 11. 2008, 15:38
Aktuality 5
Tenisová Paříž se minulý týden těšila na další finálovou konfrontaci dvou nejlepších hráčů světa - a nedočkala se. Rafael Nadal musel vzdát čtvrtfinálový zápas kvůli bolavému koleni a Roger Federer ke svému utkání ani nenastoupil. Je to jasný signál, že sezona je příliš dlouhá, postěžoval si semifinalista turnaje James Blake.
James Blake

Jamese Blakea, který se s Paříží rozloučil až sobotní porážkou s pozdějším vítězem Jo-Wilfriedem Tsongou, by Federerovo odstoupení mělo těšit. Finalista Turnaje mistrů z roku 2006 sice letos nad Švýcarem už jednou zvítězil, s blížícím se koncem sezony se ale Federer znovu dostával do formy, v níž Blakea předtím osmkrát porazil a i tentokrát by ve čtvrtfinále byl určitě favoritem.

Místo toho ale Američan zkritizoval náročný program, který tenistům dává během roku jen pár týdnů volna - a který od příštího roku podle nových pravidel nařídí nejlepším hráčům, kde mají hrát. Podle Blakea je nápad, aby špičkoví hráči museli za lepší peníze odehrát víc turnajů, nešťastný.

"Budeme si muset poradit s osmi povinnými turnaji," prohlásil desátý hráč světa. "Je to nešťastné, protože to není dobré pro hráče. Na tomhle turnaji jste mohli vidět dva nejlepší hráče světa, jak se zranili - nemůže být jasnější signál, že sezona je příliš dlouhá," dodal.

Špatně jsou prý na tom hráči především ve srovnání s ostatními sportovci. "Máme příliš povinných turnajů, příliš často hrát prostě musíme. Podívejte se na baseballové hráče, na hráče amerického fotbalu, basketbalisty, ti všichni mají po sezoně volno. Proto oni hrají ještě ve čtyřiceti a my už ve třiceti končíme. Pro tělo je to prostě náročné. Když dva nejlepší hráči neodehrají ve zdraví sezonu, a to je jim 22 a 27 a jsou na vrcholu svých sil - pak to o sezoně něco vypovídá."

Ještě horší by pak podle něj mohla být příští sezona. "Abychom hráli na osmi povinných turnajích, čtyřech grandslamech a čtyřech z jedenácti dalších velkých turnajů, to mě jako hráče prostě děsí," tvrdí Blake, podle něhož tenisu ubližuje, že o podobných věcech rozhodují lidé, kteří mu tolik nerozumí. "Kéž by o tom mohli víc rozhodovat hráči. Myslím, že hráčská rada by brzy mohla mít větší slovo, když jsou v ní teď Roger, Rafa a Novak. Doufám, že lidi začnou hráčům naslouchat, jinak se brzy dočkáme příliš mnoha předčasně ukončených kariér, a to by byl podvod na fanoušcích."

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Blake je jedním z nejrozumnějších hráčů na okruhu (min. z úzké špičky)... Sport na prof. úrovni prostě neplní heslo: Sportem ku zdraví. Právě naopak - to je daň za to, že chcete vydělávat velké peníze, avšak především za to, že lidé chtějí vidět super výkony a představení na hranici lidských možností. A jestli se už tak napresovaný kalendář posune svou obtížností ještě o třídu výš... Fakt nechci, aby se tento sport stal příbuzným třeba gymnastiky, kde "produktivní věk" někdy ani nestačí, abyste si mnohé jedince nejen zapamatovali, ba si jich vůbec všimli...
Reagovat
smazaný uživatel
Sportem ku zdraví se provozovalo před 100 lety. Dávno pryč je doba, kdy tenis hráli odděleně profíci a amatéři. Mnozí amatéři měli formální zaměstnání, kde je nikdo nikdy neviděl. Dneska vydělávají hodně peněz, tak ať se snaží. K bojkotu nového systému nedojde, u tenistů i tenistek jde jen o řečičky. Prachama jde zacpat každá huba.
Reagovat
smazaný uživatel
Často se pak vidí, jak některé turnaje někteří hráči prostě vypustí, nečekané vypadnutí v prvním kole, a maj hnedka možnost odpočinku.
Asi to bude v příští sezoně hodně používané.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude těžké potom na to sázet, když nevím, kdy se na to vyfláknou.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo vyhraje se nikdy neví. Dobrý sázkař s možností vyfláknutí se musí počítat. Když ti to nebude vycházet, sázet přestaneš a budeš se živit (nebo bavit) něčím jiným.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist