Blake: Jedna prohra mě nesrazí

3. 4. 2008, 14:53
Rozhovory 0
Podruhé během dvou týdnů prohrál americký tenista James Blake s druhým hráčem světa Rafaelem Nadalem. Bylo to těsné, na své hře nic měnit nebudu, řekl po zápase Blake, který chce příště být jen aktivnější.
Profily hráčů
James Blake

Jak byste dnešní zápas srovnal s tím v Indian Wells?
Z toho dnešního jsem víc zklamaný. Minulý týden jsem měl ze své hry dobrý pocit, i když to nestačilo. Tenhle týden jsem měl dobrý pocit jen chvíli a potom jako bych znejistěl. Voleje mi moc nešly a to zápas hodně ovlivnilo. Začal jsem pak hrát pasivněji a tolik neútočil a on začal diktovat tempo. Z forhendu hrál hodně agresivně, dobře se pohyboval, takže toho z forhendu zahrál hodně. Dnes jsem hrál čím dál pasivněji, nad tím se musím zamyslet, za osm nebo devět dní mě čeká Davis Cup.

Nadal se dnes dostal k brejkbolům, které nedokázal proměnit. Nevyčerpávalo vás to?
No, kdybych se dokázal vrátit do zápasu, tak by mi to spíš pomohlo. Když brejkboly nedokážete proměňovat, může vás to srazit. Na začátku třetího setu mi ale vzal podání, když jsem měl zahrát na síti do otevřeného kurtu a zkazil jsem to. Odhadl to dobře. Byl to důležitý míč, já měl zahrát jednoduchý volej a dal jsem ho do sítě. Jak jsem řekl, při volejích jsem ztratil sebedůvěru, příští týden je musím trénovat.
 
Kdy se to změnilo? Po prvním setu se zdálo, že máte zápas pod kontrolou. Co se stalo?
To nevím. Na člověka může působit vedro, možná to mě ovlivnilo, nevím. Možná se mi jen dařilo, to mě ukolébalo a pak jsem začal být pasivní. Vážně nevím, a o to víc mě to štve. Proto říkám, že jsem zklamanější, než před týdnem.
 
Nenapadlo vás po nějakém míči udeřit se raketou třikrát do hlavy?
To jsem viděl, bylo to moc legrační. I když určitě ne pro Michaila. Já mám hodně tvrdý výplet, kdybych se praštil, začal bych krvácet. Třeba Mardy Fish to dělá, praští do strun a pak mu krvácejí klouby. Jako dítě jsem to zkusil a hned zase přestal. Není to moc rozumné.

Južného na YouTube vidělo přes půl milionu lidí.
Možná bych to měl taky zkusit, abych byl populárnější. Ale ne, asi to za to nestojí.

Je možné držet s Nadalem krok celý zápas? Možná, kdybyste se při tréninku zaměřil...
Chtělo by to se přimět, abych nebyl tak pasivní, tak jak jsem hrál v prvním setu. Dá se říci, že na tvrdém povrchu se mi proti němu dařilo. V posledních dvou zápasech ne, ale oba byly těsné. Neřekl bych, že musím něco měnit. Jedna prohra mě na kolena nesrazí, nemusím kvůli tomu měnit svou hru. To se, myslím, stává některým z hráčů: párkrát prohrají a řeknou si, že musí změnit trenéra, že musí změnit svůj herní styl, že musí změnit všechno. Kdybych měl v pár výměnách trochu víc štěstí, kdybych vydržel déle hrát chytřeji, mohl jsem vyhrát. Měnit nebudu nic, příště se pokusím hrát chytřeji a víc využívat příležitosti. Možná prohraju, možná vyhraju, ale takhle hraju nejlépe, tím jsem si jistý. Dlouho jsem dělal chyby. Občas jsem trénoval moc, občas moc málo, už jsem vyzkoušel všechno, abych zjistil, co je pro mě nejlepší. Pomohli mi v tom Brian Barker a Mark Merklein a je to dobrý pocit jít na kurt a vědět, co hrát. Potom už to není ničí chyba, jen moje.

Opravte mě, jestli se mýlím, ale v obou zápasech jako byste - hlavně fyzicky - postupně odcházel, bylo to patrné třeba z vašich gest. Tak to aspoň vypadalo z pohledu diváka...
Řekl bych, že se mýlíte. Říkal jsem to už včera, když jsme mluvili o Rafovi, jeho vůli po vítězství a jeho povzbuzování: každý hráč to tak cítí, jen to každý vyjadřuje jinak. Kdybych dával emoce najevo jako on, spíš by mi to ublížilo. Tím jsem si jistý. Najděte si třeba záznam mého zápasu se Sebastianem Grosjeanem. Prohrával jsem 0-2 na sety a jsem si jistý, že - vzhledem k mému výrazu - už novináři začali psát, jak jsem to vzdal. V hlavě ale bojuju až do konce, a ať už je to vidět nebo ne, vždycky mám nějaký plán. Říkal jsem to včera, říkám to dnes, pokaždé mám pocit, že můžu vyhrát. Víte, beru veškerou kritiku i pochvaly, ale trochu už mě unavuje, když se na mě lidi dívají a myslí si, že mě znají. Už když jsem byl malý, tak můj trenér... teď už ví, jak se mnou jednat, protože už se známe dlouho. Ví, že nemá mluvit o mých pocitech. Kdybych já někoho trénoval, nikdy bych mu neříkal, jak se cítí nebo jak se má cítit. Je to hodně osobní. Dnes jsem měl celý zápas pocit, že můžu vyhrát, a nevyhrál. Ale ne proto, že bych to vzdal. Jestli chcete, můžu si znovu vzít boty a odehrát další tři sety. Není to záležitost fyzické kondice. Prostě mě porazil psychicky. Hrál agresivně, já pasivně. Nesouvisí to nijak s mým tréninkem.

Co říkáte na Andyho zítřejší zápas s Rogerem? Jak to vidíte?
Trénoval jsem s Andym, vlastně jsem trénoval s oběma a oba mi to pěkně natřeli. Řekl bych, že hrají moc dobře a oba si to tu v Miami užívají. Hráli spolu už mockrát, ale řekl bych, že Andy si teď po Dubaji hodně věří. Nemyslím si, že ho jeden špatný zápas v Indian Wells nějak ovlivní. Dá do toho zápasu hodně energie, a Roger, to je prostě Roger. Znovu bude hrát výjimečně, znovu zahraje míče, nad kterými budete kroutit hlavou. Myslím, že to bude hodně těsný zápas, který možná rozhodnou jeden nebo dva body. Určitě to ale bude zábavné sledovat. Škoda, že je to čtvrtfinále. Oba hrají tak dobře, že by to mělo být finále.

TenisPortal.cz, sonyericssonopen.com

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist