Berdych: Vítr Murraymu k postupu pomohl

9. 9. 2012, 08:11
Aktuality 98
Silný vítr byl největším soupeřem Tomáše Berdycha v semifinále US Open. Český tenista v něm prohrál s Britem Andym Murraym 1-3 na sety a přišel o možnost zahrát si v New Yorku poprvé finále.
Profily hráčů
Andy Murray a Tomáš Berdych

"Vítr byl největší rozdíl, detail, který Andymu k vítězstvím pomohl. Kdyby hrál to co dneska a podmínky nebyly až tak divoké, mohlo to být zajímavější," řekl Berdych Radiožurnálu a deníku Sport po prohře 7-5 2-6 1-6 6-7. "Vítr byl můj další soupeř, opravdu na dvorci panovaly strašně těžké podmínky," uvedl český hráč. 

"Tohle naštve a o to víc prohra mrzí. Ne nadarmo se říká, že k velkému výsledku člověk potřebuje přidat k dobré hře i trochu štěstí. To znamená, že mu třeba podmínky vyhovují víc než tomu druhému," řekl šestadvacetiletý Berdych.

Podle něj by měl mít tenis pravidlo, aby se od určité síly větru nehrálo. "Nastoupíte na grandslamu, velkém turnaji, který navíc nemá střechu, a pak přijde tohle. Někdo by se nad tím měl minimálně zamyslet," mínil Berdych. Při utkání si často musel několikrát nadhazovat míč na podání, protože mu ho vítr odfoukl. Britovi vítr sebral z hlavy čepici a dokonce jednou převalil celou lavičku i s jeho taškou a věcmi.

"Tohle nebyla žádná tenisová show, ale pokus nějak přehodit míček na druhou stranu," řekl Berdych, který udělal velké množství chyb. Celkem mu jich statistici napočítali 64. "Tolik jsem jich asi udělal za všechny předchozí zápasy dohromady. Nevím, z jakého jiného důvodu by se mi hra najednou tak rozpadla."

I Murray po utkání uvedl, že podobné podmínky při tenisu nezažil. Oba hráči se tak na kurtu necítili příliš dobře. "Soustředil jsem se, abych to jakž takž zvládal a byl nachystaný na balon, který tam plave," řekl Berdych.

Největší problémy dělal vítr Berdychovi při podání. Míček si hází vysoko, a proto měl vítr čas mu ho odfouknout a změnit jeho dráhu. "Na další údery už se dá zvyknout, ale moje hra je založená na servisu," uvedl Berdych, který přišel sedmkrát o podání. "Když se ale člověk jen snaží dostat servis víceméně jen do kurtu a skoro každý servis se hraje, to absolutně není moje hra a co nechci, aby se hrálo."

Svěřenec Ivana Lendla Murray má hru založenou na výměnách od základní čáry, výborném pohybu a málo chybách, a proto se s těžkými podmínkami vypořádal lépe. "Byl v tomto ohledu lepší, a proto vyhrál," konstatoval Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

98
Přidat komentář
Malda
Jako koukám, že tu jedou zase moc pěkný debaty. A hlavně konspirační teorie :D Proboha jak někdo může vědět, že by to David včera vyhrál kdyby se hrálo dál to mi teda nejde do hlavy. Je jasné, že to Davida poškodilo, ale nikdo nemůže vědět, že by to včera dotáhl do vítězného konce. A hovořit o tom, že má Novak protekci nebo tak něco je úplný nesmysl. Ono nejlepší by asi bylo kdyby se to odpískalo rovnou a nenechali to hrát ani Andyho ani Tomáše. Na druhou stranu je lepší zápas přerušit na začátku(kdy je ještě vše otevřené) a ne až v pokročilém stádiu.
Reagovat
smazaný uživatel
Uplakanej Berdych. Ten uz si svoji davku stesti vybral tim, ze Roger hral tak mizerne, kolik by toho stesti proboha jeste chtel?

A ze foukal vitr, no podminky byly pro oba stejny, zbytek jsou jen vymluvy. Prohral proste proto, ze je horsi tenista nez Murray....
Reagovat
smazaný uživatel
ty jsi peknej chytrak.....:(,zapas s Rogerem jsi asi vubec nevidel. Kdyz fouka vitr a jeden z hracu hraje na riziko jako Berdych, tak je ve hre handicapovanej mnohem vic nez spoluhrac. Dal se neni treba rozepisovat.... nazdar
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyz neumi zmenit hru, a reze porad dokola to samy, tak se nemuze divit, ze prohraje....
Reagovat
smazaný uživatel
ty fakt tenisu asi moc nerozumis... Proti top4 nemuze hrat Berdych jinak nez na riziko ....a ze zapasu s Rogerem jsi mozna videl jen jak si podavaji ruce nekde na youtube....
Reagovat
smazaný uživatel
Ano hrat na maximalni riziko, pochopitelne, ale to mu nevyjde x zapasu po sobe...
Reagovat
smazaný uživatel
jeste jednou, proti top4 neexistuje pro Tomase jina varianta nez plan A. Navic je na tom zalozena cela jeho uspesna kariera...:)Kdyby si s Andym zkusil zahrat pinkanou, tak ani nedomyslet....
Reagovat
Mayo
uplakaný Tomáško , ale už mu je dobre :D
Reagovat
Jan
Chtěl bych vidět tebe, jak budeš v tom větru hrát a jak to pak budeš hodnotit.
Reagovat
smazaný uživatel
Jdi si na svý, Slováku!
Reagovat
Bob
takže se nedivím, že jsou takové reakce, jaké jsou. Škoda, že prohrál SF, za ten pocit na*sraných lidí fanoušky Rogera mi to ale stálo :)
Reagovat
smazaný uživatel
...asi tak...v opakovaném zaběru Tomášovo uklouznutí bylo vidět jak se tam nějaká RF fanynka škodolibě směje...
Reagovat
smazaný uživatel
Všichni nejsou jako ta dotyčná fanynka.
Reagovat
Jan
Stylové by bylo, kdyby se to hrálo na trávě, která by jim v tom větru klouzala jak na olympiádě. V podstatě to byl trapas pořadatelů, že je v tom nechali hrát. A možná i vypočítavost s ohledem na vývoj zápasu.
Reagovat
Padme
Možná už to tu někdo psal, ale Tomáš by měl jít na 6.místo před Tsongu ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Bude v telce H+H ?
Reagovat
smazaný uživatel
spousta lidí staví své názory na jejich oblíbenosti hráče, ale objektivně tentokrát Berdych má rozhodně pravdu a bez větru by Andy nevyhrál. Jeho tenis se za takových podmínek nedá hrát dobře. A to každý kdo hraje tenis ví.
Reagovat
smazaný uživatel
....
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, žes nám to řekl. My, kteří to nehrajeme, bychom to jinak nevěděli.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš to jo?
Reagovat
smazaný uživatel
OK, vidím. Sorry.
Reagovat
smazaný uživatel
V čem má pravdu? On říkal, že by vyhrál?
Reagovat
Mayo
hlavne ty si objektívny a zo 100 % istotou vieš, že bez vetru by Andy nevyhral :D ako keby Andy bol nejaký amatér na 88. mieste rebríčka...fakt žasnem nad niektorými príspevkami
Reagovat
smazaný uživatel
Si zvykej. Tady se od některých uživatelů dočteš dost zajímavých věcí. To je jednou zranění soupeře, jednou tragický soupeř, pak zase počasí, potom pro změnu mu nadržovali rozhodčí. Já už si ani nepamatuju, kdy Andy naposled vyhrál bez toho aby měl oproti soupeři nějakou výhodu. Samozřejmě tím myslím jen pár blbců. Většina lidí jsou tu rozumní.
Reagovat
smazaný uživatel
A vlastně já bych zase klidně moh říct, že kdyby Andymu nespadla čepice, tak by Berdych ani ten set neuhrál. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Něco na odlehčení, Blur - http://grooveshark.com/s/Fool+s+Day/3YqlFA?src=5
Reagovat
smazaný uživatel
A tady přímo skladby, které si teď pouštím
http://grooveshark.com/playlist/Naladovka/77146572
Reagovat
gigin
Přestaň si vyhrávat a zjisti jaké tam je póčo, ty Zákopčaníku !!! :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
hlavně "klid v duši" ;-) Pak je každé počasí ok.
Reagovat
gigin
Jas :DD Já jen tak, páč včera jsi byl fakt dobrej :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.fox-sports.com.au/tennis/new-york-is-a-unique-place-but-today-was-extraordinary-says-fox-sports-us-open-reporter-adam-peacock/story-e6frf4mu-1226468349542

P.S. slovo stanice jsem rozdělil pomlčkou, pro přesměrování na odkaz si ji vymažte...
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš má pravdu, naprosto s ním souhlasím, měl požádat o přerušení zápas :)
Reagovat
smazaný uživatel
mali ste rovnaké podmienky,mal si sa prispôsobiť a nie vyhovárať ,že nevieš pri vetre podávať,alebo si mal navrhnúť odloženie zápasu.Mura je o dosť kvalitnejší a vyspelejší hráč a teraz sa to ukázalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Kontrolní otázka. Co by bylo rychlejší na tankodromu, ferrari nebo zetor? Podmínky mají stejné...
Reagovat
smazaný uživatel
Murray Ferrari a Berdych zetor? Ale no tak, až tak Berdycha podceňovat nemusíš :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To bylo keců o neregurélnosti povrchu v Madridu od některých fanoušků Djokera a Rafy. Škoda, že tam nebyl Andy, ten by vyletěl hned. A naráz, pro všechny jsou podmínky stejné :)
Reagovat
Ptolemaios101
Tomáš zkrátka potřebuje pro grandslamový úspěch i trochu štěstí, a to nebylo. Nicméně Murray hraje v podstatě prdlajs a není divu, že ještě nemá grandslamový titul. Je to "pes obranář" a netvoří hru. V takovém počasí by ho možná víc potrápil Rosol
Reagovat
smazaný uživatel
Rosol by v tomhle dostal 3x 6:1, protože by v tom vichru netrefil kurt
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiš Rosol odehrál jeden povedenej zápas v životě navíc proti zdravotně zdecimovanému Nadalovi a vy už tu zase rozjíždítě, koho by kde a jak moh potrápit. Pokud se nepletu tak vypad v kvalifikaci s antukářem.
Reagovat
smazaný uživatel
* s podprůměrným antukářem
Reagovat
smazaný uživatel
Presne, všetok ten hurhaj okolo Rosola je čisto smiešny. Nezhadzujem to, že porazil Nadala - ale tie očakávania do neho vkladané po tom víťazstve :) Ubehli odvtedy už skoro 3 mesiace a kde je Rosol ? Ledva sa drží v prvej stovke.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě kdyby to byl nějakej mladík, u kterého by se mohlo předpokládat, že může jít nahoru, ale vždyť je stejně starej jako Berdych...
Reagovat
Padme
S tím maximálním větrem má Tomáš pravdu. Na druhou stranu nechápu, proč zápas Djokoviče přerušili. Buď se měli odehrát obě semifinále nebo ani jedno. Holt se tu neměří stejným metrem. Pořadatelům se víc hodí finále Murray - Djokovič... ať žije fair play... :/ Ale Murray by vyhrál i bez větru, protože i jeho hra je hodně o servisu, ale i bez něj dokáže vahrávat. To je holt rozdíl mezi ním a Tomem. Tenhle fakt Berdych asi trošku v hodnocení zápasu pozapomněl...
Reagovat
mac.hall
Myslím , že jsem ten poslední , kdo by chtěl Toma omlouvat. V minulosti, když hrál bídně a své porážky alibisticky komentoval , což nebylo zrovna ojedinělé, jsem ho vždycky kritizoval. Včerejší zápas , je dle mého názoru , ovšem jiná kategorie. Je pravda , že by Tomův pozápasový komentář možná mohl vyznít trošku diplomatštěji , ale v zásadě měl pravdu. Podmínky byly skutečně neregulérní, jejich vliv na hru obou hráčů byl rozdílný a mnozí ho tady již se znalostí věci, popsali.Ostatně i komentáž Andyho je celkem jasný. Nikde není řečeno , že za běžné , standardní situace by Tom musel vyhrát, ale jsem mínění , že by průběh zápasu vypadal odlišně. Tady se myslím sluší i malá poznámka k přístupu amerických pořadatelů. Tak trošku nelogický a proti zájmům hráčů i diváků je plán utkání semi a finále ze dne na den. Nemají tak žádnou rezervu právě pro takové případy , jako byl ten včerejší. Když to jde i na jiných turnajích , proč by to měl být problém pravě v Americe ? Myslím , že mezi semi a finálem by měl být den volna , aby si hráči dostatečně odpočinuli a na kutru ze sebe pak dostali to nejlepší a nám divákům poskytli maximální zážitky.
Reagovat
smazaný uživatel
Oni mají ten problém, na což upozorňuje i Gilbert, že hrají 1. kolo tři dny a pak tím pádem vše trvá déle a semifinále se hraje v sobotu.
Reagovat
smazaný uživatel
Historicky je v USA páteční večer (po dvacáté hodině) z hlediska televizní sledovanosti tím nejhorším možným okamžikem. Na rozdíl od soboty. Proto ta super saturday. S tím souvisí i mnohem vyšší cena za jeden odehraný reklamní spot v sobotu oproti pátku. Větším množstvím atraktivních zápasů jako je ženské finále a mužská semifinále ji ještě uměle vyšponují. O průměrném času stráveném u daného programu jedním divákem (taky důležité, byť jiné kritérium) ani nemluvě.
Reagovat
carolyn
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/433666-finale-mi-odval-vitr-zlobil-se-berdych-na-organizatory-ze-semifinale-s-murraym-neodlozili.html#hp-sez

ty si vždycky něco najdeš, na co se zlobit :-/
A že vítr neodvál finále Můře,co? Podmínky byli pro oba stejné, tak bud radši ticho!!
Je mi jasné že ten vítr byl silný, a určo je obtížno v tom hrát, ale at čtu od tebe cokoli, když prohraješ, sou to jen výmluvy a výmluvy nebo si na někoho/něco stěžuješ.
Řekla bych to takhle, jako k Máře patří ječení, k tobě patří si stěžovat
Reagovat
smazaný uživatel
LOL. On sám tam nechodí a neštěžuje si každýmu koho potká. To media po něm chtějí zhodnocení zápasu a on to popisuje tak jak to viděl. A podle mně docela reálně.
Btw on ty tvoje příspěvky stejně nečte, tak to nemusíš psát tímhle stylem.
Reagovat
carolyn
JAkým stylem to píšu je moje věc, ty tu určo nejsi od toho abys to diktoval, jak kdo má psát, je to tak??

A za druhé, klidně mě tu za to sežerte, je mi to jedno, prostě mě Berdych štve, jak říkám chápu že v tom větru není vhodný hrát a má pravdu že by se mělo vyřešit aby se zápasy přesunuli pokud je silný vítr. Ale když už se bavíme o stylu, on to taky může podávat jiným stylem těm novinářům. Ale je to prostě jeho styl dělat to takhle, at se pak nedivý že plno lidí naštve
Reagovat
smazaný uživatel
dneska už se ve školách neučí čeština?
Reagovat
smazaný uživatel
Vypadá to, že ne, když neumíš napsat na začátku věty velký písmeno :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, máš pravdu :-) Jen je rozdíl začátek příspěvku, kde se dost často velké písmeno nepíše (i když by asi mělo), a několik do očí bijících hrubek, chybějící interpunkce atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako já nevim jak ty si představuješ diskuzi na nějakém sportovním serveru, ale podle mě je trochu zbytečný pateticky někoho upozorňovat na chyby. Tady nejseš na literatuře na základce a nepíšeš diktát.
Reagovat
smazaný uživatel
Já se třeba divím, že někdo, kdo napíše "nedivý", je schopný vůbec pustit počítač.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi máme tu čest s profesorem českého jazyka :)
Reagovat
smazaný uživatel
sorry, ale tohle napsat je fakt zvěrstvo. A profesor češtiny opravdu nejsem.
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna holce bych určitě neopravoval text. To děláš i v životě, třeba když ti přítelkyně napíše smsku s chybou, tak jí pošleš opravu a ještě jí to oznámkuješ? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bohudík jsem si našel ženu, která ze sebe nikdy takovouhle šílenost nevyplodí. A nemám problém jí říct, že někde udělala chybu. Stejně jako klidně opraví mě. To už tak občas ve vztahu bývá. Mimochodem, myslíš, že kdybys někomu poslal takovýhle vzkaz, dopis, pozdrav, sms, cokoli, že bys na někoho kladně zapůsobil. Opravdu nechápu, jak můžeš něco takového omlouvat. A ještě jednou opakuju, nejsem ani profesor, ani učitel, nic jsem nikdy neznámkoval, gramatiku jsem měl naposledy ve škole před 15 lety a s češtinou mé povolání nemá a nikdy nemělo nic společného.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to chápu, ale jak jsem již jednou napsal. Tady se to omluvit dá, je to sportovní fórum a nic víc. Ale chápu, že to někoho znepokojuje, já ty chyby vidím též, ale je zbytečný se tím zabývat. Tím, že tady druhému vypíšeš chyby, ho nepotěšíš, spíše urazíš.
Reagovat
smazaný uživatel
S tím zapůsobením s tebou souhlasím. Nicméně tady se nejedná o smsku, dopis, vzkaz nebo něco takévého. Tady seš na prachobyčejným sportovním fóru/diskuzi.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybys to nezačal obhajovat, nic víc bych k tomu nenapsal. A toho člověka s přezdívkou carolyn jsem fakt potěšit nechtěl.
Reagovat
marika
Pánové, asi jste si nevšimli, že jste na sportovním foru, tak by bylo vhodné bavit se k tématu. Ale co jsem chtěla říci, jak můžete z diskuze poznat jaký kdo je národnosti? Že hned někoho napadáte hrubkama. A Pokud jsem si všimla za dobu co na TP občas zavítám, zrovna carolyn umí asi 3 řeči, kdo ví, který jazyk je její mateřský.
Reagovat
smazaný uživatel
Mariko, když už na něco reaguješ, tak si přečti předešlé příspěvky. Já jsem naopak carolyn obhajoval :-)
Reagovat
smazaný uživatel
..."moje hra je založená na servisu..". A neměl by mít hráč TOP10 hru založenou na komplexnosti? Už jsem se lekl, že po týhle prohře neuslyším nějakou poctivou výmluvu, proč prohrál. Kdysi to byly světla, pak balony, pak zase povrch... a co třeba trochu sebekritiky a vylepšit hru, aby nebyla založena "jen na servisu"...
Reagovat
J.M.
Základem je používat uvozovky korektně. Změnit v závěru "na servisu" na "jen na servisu", aby byla podpořena teze, je argumentační výhybka, slušně řečeno.

A Tomášova hra je skutečně založena na servisu. To není výmluva. Tvrdý servis, po kterém následuje tvrdý úder, pokud možno konečný, nebo aspoň zakončení si připravující... To je regulérní herní styl. jeden z možných. Murray má jiný styl hry. Takový, který zrovna, jako na potvoru, je v hurikánu, který přijde jednou za hráčův život, životaschopnější.

Např. Sampras měl taky hru založenou na servisu. Taky mu nikdo neříkal, že má ze sebe udělat úplně jiného hráče, aby vyhrál Roland Garros na antuce... Každý hráč má svůj styl hry. Který za některých podmínek platí víc než za jiných. Ale tohle je ještě absurdnější - jako kdyby Sampras hrál ve Wimbledonu, kde ho v semifinále nečekaně nasadí na antukový kurt a nějaký chytrák mu řekne "přizpůsob se - co třeba trocha sebekritiky a vylepšit hru..."

Zkrátka každý hráč má nějaký svůj styl hry, svoji parketu, něco, co je mu přirozené a vlastní. Což neznamená, že nic jiného neovládá - i Tomáš umí hrát technicky, a jistě na tom pracuje, ale není v tom tak dobrý a nikdy nebude. Má jiné přednosti.
Reagovat
smazaný uživatel
"na servisu" a "jen na servisu" je trošku podstatný rozdíl, ne?
Reagovat
Labi
je sranda ze zapas Berdycha a Murrayho se odehrál i za těchto podmínek ale když se panu Djokovicovi nedařilo tak se zápas přerušil....doufám že David te svini natrhne prdel...
Reagovat
J.M.
Svini? Za to snad může Djokovič?
Reagovat
Labi
jo svini...kdyby hral Ferrer např. s Tsongou tak to nechají dohrát...vždycky ho tlačí když se nedaří je třeba přerušit ptž pan Djokovic by mohl náhodou vypadnout...stejně jako v Běleheradu před cca 3 roky....a daleko k tomu nyblo ani na French open kde když ho Tsonga válcoval tak to vypadalo že každou chvíli se zhroutí a jenom jsem čekal kdy se svalí na zem aby ho mohli ošetřit ale když se karta obrátila v pátem setu začal dominovat tak běhal jak laňka...prostě to je někomu sympatický hráč, který je pro každou srandu ale co se fair play týče tak to je ostuda
Reagovat
J.M.
Znovu - jak za chování organizátorů může Djokovič?
Reagovat
J.M.
Jinak s tím jeho vypadáním na umření - to už snad nikdo nemůže brát vážně. On tak vypadá skoro v každém těžším zápase, dnes už každý ví, že vypadat a být jsou u hráčů (nejen u něj) dvě rozdílné věci, kterými se nelze nechat zmást.
Reagovat
Jan
Nepodával Djokovič protest a nechtěl po nich ať to ukončí, že se v tom nedá hrát ?
Reagovat
gigin
Nikdy bych to do tebe neřekl, ale ty jsi vůl jak lev !! Co to proboha meleš ??
Reagovat
Labi
ne nejsem vůl....jen ja bych naopak nikdy neřekl že to "tlačení" favoritu se objevuje i v tenise...např. v hokeji se už dlouho debatuje o tom, že na MS jsou favorité zvýhodňování rozhodčími...mě je jasné že jako fanouškovi Djokovice ti tohle vyhovuje, když s rozhranným Ferrerem prohrával a oni přerušili zápas a přitom chvíli předtím v tom nechali uplně v pohodě hrát Berdycha s Murrayem....náhoda? pro tebe a pro pořadatele ano...ale ne pro lidi, kteří si uvědomí, že chvíli předtím za obdobných podmínek se hrál jiný zápas. je fakt že David ma nahráno ale jestli někomu pauza uškodí tak právě jemu
Reagovat
smazaný uživatel
Che, to jsou zase trapné výmluvy. Pokud to údajně vadilo jeho hře, tak se měl přizpůsobit a změnit ji. A pokud to nedokáže, tak jen potvrzuje, jak je to špatný hráč, který vyhraje jen když mu to zrovna nefouká. Jo Berdychu, tenisová špička je jinde!
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi píčus :)
Reagovat
spaniel
Skutecne? Nevsiml jsem si, ze by se Rafa a Nole nejak dobre prizpusobili v Madridu, zato Tomas ano. A vis proc? Jejich hra je zalozena na pohybu a tam ho kvuli kluzkosti povrchu nemohli pouzit. Tomasova hra je prima a agresivni, podani s vysokym nadhozem, takze jemu zas vadi vice vitr.
Reagovat
smazaný uživatel
Maximálně s tebou souhlasím. Jenom výmluvy..
Reagovat
smazaný uživatel
je v článku dost jasně napsáno z jakých důvodů škodil vítr Tomovi více.... a podobně to začalo i v druhém semifinále..ale to vítr škodil více Nolemu...a šup šup se zápas přerušil... njn ...o tom si myslím své!!!!! Ne že by se přerušit neměl...ale přerušit měli i Tomův zápas.... ale to se jim hodilo do karet... chtěli finále Nole + Andy...
Reagovat
J.M.
Však Berdych tu hru do značné míry změnil. Místo své hry hrál pinkanou, přehazovanou přes síť, což bylo často to jediné, co se dalo hrát. Ale to není hra, se kterou může Murrayho porazit. Svoji agresivní hru mohl hrát jenom místy, když se uragán na chvilku utišil na velmi silný vítr, a v těch pasážích Murrayho přehrával. Pro mě tím hodně naznačil, jak by se jinak zápas vyvíjel.

Je prostě blbost říkat "musí umět přizpůsobit hru tornádu", protože by to znamenalo v podstatě úplně odlišnou celoživotní přípravu. Musel by ze sebe udělat jiný typ hráče než je. Jeho - pravda, trochu těžkopádná - hra je stavěná na podmínky, které panují prakticky neustále, čili nějaké normální rozmezí. Tudíž to v zásadě není chyba, ani na top úrovni. Bylo by velmi neefektivní celý život trénovat něco úplně jiného než mu je vlastní, nějaký technický ťukes, jenom pro tu vzdálenou možnost, že třeba jednoho dne, jedinkrát v jeho kariéře, přijde na kurt stoletý vítr...
Reagovat
J.M.
S Berdychem souhlasím. S hurikánem si nedokázal poradit, jinak to mohl být zápas. Je sice jeho mínus, že v takových podmínkách neumí hrát, ale na druhou stranu neberu řeči jako "hráč se musí umět přizpůsobit". Větru ano, a Tomáš umí hrát i ve větru, ale tohle už nebyl vítr. Pokud i Murray řekl, že to byly nejtěžší podmínky, v jakých kdy hrál, pak je to něco tak maximálně specifického, jednou za život se vyskytnoucího, že prostě pro hráče typu Tomáše (který nemá hru založenou na technické variabilitě a improvizaci, což jindy 99,99 procent času není na závadu) na tohle natrefit v semifinále USO není nic než obrovský pech.

Hlavně by to ale mohl - a měl! - být impuls do budoucna, aby se začalo velmi vážně uvažovat o zavedení pravidla ohledně síly větru.

Jinak Tomášovo trápení bylo i slyšet. Nikdy jsem ho neslyšel takhle hekat. Jindy je Tomáš úplně tichý hráč, ale včera celý zápas hlasitě hekal po každém úderu. Podání, forhend, bekhend...
Reagovat
smazaný uživatel
Mimo Australiu (tradične) boli vsetky GS roku 2012, teda co sa zaverecnej fazy týka drasticky ovplyvnené nepriaznivým počasím..Verím, že sa niečo podobné nezopakuje aj o rok..Ide to vlastne zopakovat?..
Reagovat
dadaft
já se Tomáši vcelku obdivuju. můj koment na jeho místě by zněl: "tak vám pěkně děkuju burani. tohle nebyl tenis, ale zasr fraška." atd. ))
Reagovat
dadaft
na druhou stranu - pořadatelé asi nic jiného nemohli dělat. nejde jen tak rušit a přesunovat zápasy, když máš prodaných 25.tis. lístků a 50.mil diváků u TV.

pokud jde o tornádo, tak pokud vím, tak směr jejich pohybu není lehké dopředu stanovit. myslím, že pořadatelé čekali do poslední chvíle, jestli se Queensu nevyhne. když zjistili že ne, tak to zabalili. pokud jde o diváky v hledišti - někteří se chvíli zdrželi. no a? u východů byl prostě nával...
Reagovat
baggik
Já Tomášovi věřím a je mi ho líto. Evidentně ten vítr zápas ovlivnil, neni to výmluva. Ano podmínky byly pro oba stejné, ale Berdych má hru založenou na dobrém servisu a agresivním tenisu, no a zrovna tenhle styl může vítr dost dobře rozbít, Murray je obránce a více technický hráč, takže je naprosto jasné že ve větru měl navrch.
Reagovat
Jan
Je to tak, je otázka, jak by to dopadlo bez větru, ale mohlo nebo nemuselo to dopadnout jinak. Na kdyby se ale nehraje, Murray vyhrál. 2., 3. set Tomáš buď vypustil, když mu to hned na začátku uteklo nebo na Murraye neměl. Škoda 4. setu a tiebreaku, šance Tomovi nevyšla.
Reagovat
Jan
Ještě je škoda, že první SF se v těch podmínkách hrálo a druhé přerušili, ale o tom se tu už psalo dost. že neodložili obě SF na další den. Stejně už to posune finále na pondělí.
Reagovat
Heather_Fedex
to ze je andy technicky hrac neznamena, ze by mu vitr nejak mohl pomoct. spis naopak. 1. set byl toho jasnym dukazem, jak s vetrnymi podminkami si nevedel rady.
Reagovat
J.M.
Pomohl mu v tom smyslu, že mu škodil míň než Tomášovi. Tomáš má strojovou hru, tvrdé údery, vysoký nadhoz při podání (asi největší hendikep v uragánu), a to je ve vichřici katastrofa. Murray je víc technický typ, slajzoval údery i z forhendu atd., takže to pro něj bylo o něco míň hrozné.
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem myslel, že nic tentokrát nepříjde. Ale Tomáš opět nezklamal.Ve Wimbledonu to bylo úplně stejné, tam pro změnu klouzala tráva. Vítr byl extrémní, ale Murray byl prostě lepší. Nechápu, proč se Berdych zase vymlouvá na něco jiného.
Reagovat
smazaný uživatel
Murraymu vítr pomohl (resp. se tou situací líp vyrovnal), ale tak to v životě chodí.

Pro Berdycha nemá smysl to dál pitvat - hodit za hlavu a jít dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Je pravda, že vítr dost znemožnil Berdychovi jeho hru a bylo to jednodušší, ale já úplně nesnášim, když někdo řekne: Murray vyhrál jenom díky větru. Třeba jo, ale třeba taky ne. Nikdo neví jak by to vypadalo bez větru, ale všichni si jsou jistí, že by Berdych vyhrál. Ve 2. a 3. setu byl kvalitativní rozdíl jasně vidět. A taky si myslím, že i to jak se kdo dokáže srovnat s podmínkama patří k umění hráče. Bylo to jasně vidět v Madridu, kde ostatní favoriti pohořeli, ale Federer se tam s tim nejlíp srovnal a vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
že Murray vyhrál jen kvůli větru tady už druhý den plácáš jen ty , včera ti ještě pomáhal tomasinho
Reagovat
Heather_Fedex
zajimave, ze v 1. setu mu vitr nezabranil v tom, aby ziskal 1. set
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak nějak.
Reagovat
Jan
Murray byl evidentně lepší, proto vyhrál. Kdyby se hrálo za normálních podmínek, třeba by to dopadlo jinak, ale třeba taky ne. Pro Tomáše je semifinále GS úspěch, pro Murraye standard. V tom je ten rozdíl. Tomáš může občas porazit hráče z TOP 4, ale ne pravidelně. Proto je tam kde je a Murray je v TOP4.
Reagovat
Chrenda
Kecy, prdy, Beďary...
Reagovat
carolyn
:-))))))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist