Berdych v odvetě uspěl, čeká ho Nadal. Djokovičovo trápení ukončil Ljubičič

18. 3. 2010, 08:06
Aktuality 20
ATP INDIAN WELLS - Loni Tomáš Berdycha prohrál už ve druhém kole se Srbem Troickým. Letos však stejného soupeře smetl a postoupil již do čtvrtfinále. V něm narazí na obhájce titulu Nadala. Sérii vydřených výher Novaka Djokoviče ukončil Chorvat Ljubičič.
Tomáš Berdych

Poslední tři ročníky skončily pro Tomáše Berdycha už po úvodním vystoupení. Letos však zopakoval čtyři roky staré osmifinle, ve kterém se ve středu večer střetl se svým loňským přemožitelem Victorem Troickým.

Srbský tenista do zápasu nastupoval nerozehraný. Během úvodních kol odehrál jediný game proti Cuevasovi, který kvůli bolesti zad vzdal. V prvním kole měl volný los a do osmifiniále ho pustil zraněný Davyděnko bez boje. Naopak Berdych měl posílené sebevědomí po suverénním skalpováním Verdaska.

A český tenista svůj výkon dokázal znovu zopakovat. Nasázel pět es, nečelil žádnému brejkbolu a za 71 minut vyhrál pohodlně 6-1 6-3.

Díky skvěle zvládnuté odvetě čeká sebevědomého Berdycha čtvrtfinále, ve kterém ho čeká obhájce titulu Rafael Nadal. Španěl usiluje o třetí triumf na tomto turnaji.

Nadal, hrající první turnaj po zranění na Australian Open, měl s výborně servírujícím Američanem Johnem Isnerem mnohem víc práce. Soupeř zahrál 22 es při jediné dvojchybě a přinutil favorizovaného Španěla k třísetové bitvě.

Tu však zavinil jediný brejkbol, který Nadal za celé utkání nabídl a nedokázal ho odvrátit. O zisku první sady rozhodl třiadvacetiletý rodák z Mallorky v 11. hře, kdy Isnerovi sebral podání a následně brejk potvrdil. 

Jenže v úvodu druhého dějství neproměnil dva brejkboly a naopak sám podání, po kterém za celé utkání prohrál jen patnáct fiftýnů, ztratil. Pak už se při Američanově dělovém servisu prosadit nedokázal a poprvé musel absolvovat rozhodující set. V něm už měl ale situaci pod kontrolou a podle očekávání první vzájemný souboj vyhrál.

"Byl to náročný souboj, ale hrál jsem svůj nejlepší tenis," těšilo Nadala. "Nepovedl se mi jen jeden game ve druhém setu, jinak to byl opravdu povedený zápas."

"John má obrovský potenciál. Je těžké proti němu hrát. Až dosud jsem s ním nehrál ani netrénoval. Jeho údery jsou někdy nevyzpytatelné," dodal vítěz šesti grandslamů. 

Po krátkém odpočinku bez problémů zvládl i čtvrtfinále čtyřhry, v němž spolu s Markem Lópezem porazili francouzsko-izraelský pár Llodra - Ram 6-2 6-4.

"Hraji tu opravdu dobře. Je to pro mě dobrá zpráva, že hned po zranění vyhrávám důležité zápasy proti nejlepším hráčům světa. Cítím se dobře po všech stránkách," pochvaloval si Nadal před střetnutím s českým tenistou. 

Berdych si s Nadalem připsal již tři výhry. Ovšem od té poslední z Madridu 2006, kde si tenisté po zápase vyměnili několik ostřejších názorů, vyhrál Nadal pět soubojů bez ztráty setu.



Djokovič sérii utrápených výher neprodloužil
Nadal zůstává v soutěži nejvýše nasazeným  hráčem. Po vypadnutí Federera se s turnajem rozloučila i turnajová dvojka Novak Djokovič. Srbský tenista podlehl 5-7 3-6 Ivanu Ljubičičovi a skončila tak jeho vítězná série.

Djokovič před zápasem devětkrát v řadě neprohrál, ovšem v posledních osmi duelech vždy ztratil minimálně jeden set. Většinu duelů zvládl s notnou dávkou štěstí, proti Chorvatovi si však druhou výhru během tří týdnů nepřipsal. 

Srbský tenista sice jako první prolomil Ljubičičovo podání, další brejkboly však už nevyužil a přišel o možnost alespoň obhájit loňské semifinále a v žebříčku tím stáhnout náskok vedoucího Federera.

"Pomohl jsem si servisem, obzvlášť v důležitých chvílích," řekl Ljubičič, který v duelu využil obě možnosti k prolomení soupeřova podání. "Ale neuvěřitelně jsem servíroval i nedávno v Dubaji a prohrál jsem. Novaka neporazíte jen skvělým podáním. Musíte předvést i dobrou hru."

"Tohle je turnaj, kde se na kurtu dobře necítím," přiznal předloňský šampion, který odvrátil hrozbu vyřazení už ve třetím kole. V něm čelil třem mečbolům proti Kohlschreiberovi. "Ale je to hlavně kvůli Davis Cupu, v němž jsem odehrál dva zápasy, které mě psychicky vyčerpaly."

"Se svými výkony na turnaji nejsem spokojený, protože vím, že dokážu hrát lépe," dodala světová dvojka, kterou teď bude čekat obhajoba finále v Miami.

Ljubičič v pátek oslaví jednatřicáté narozeniny a o semifinále si zahraje s Juanem Monakem, který na Masters 1000 konaném na rychlém povrchu postoupil do čtvrtfinále poprvé v kariéře. Pětadvacetiletý Argentinec zastavil tažení Guillerma Garcii-Lopeze, když využil všech šesti brejkbolů a vyhrál 3-6 6-2 6-1.

Španěl Garcia-Lopez si 4. kolo na podniku Masters 1000 zahrál poprvé poté, co vyřadil Slováka Lacka a nasazené Čiliče i Bellucciho. V žebříčku by měl překonat své maximum a poprvé se dostat do první světové čtyřicítky.

Monaco hrál čtvrtfinále na turnaji Masters premiérově loni na antuce v Římě, kde jako kvalifikant vyřadil Murrayho nebo Čiliče.

S Ljubičičem má vyrovnanou bilanci vzájemných střetnutí 1-1.

Roddick upravil bilanci s Melzerem na 10-0
Také desátý vzájemný zápas vyhrál trojnásobný semifinalista BNP Paribas Open Andy Roddick nad Rakušanem Jürgenem Melzerem

Sedmadvacetiletý Roddick nečelil žádnému brejkbolu, nastřílel 13 es a vyhrál 7-6 6-4. "Odehráli jsme spolu už hodně utkání, a hned několik z nich jsem začal výhrou v tie-breaku," připomněl Američan dva předchozí souboje. 

Roddick v Kalifornii z 31 gamů na servisu prohrál jen jeden a při osmé účasti v Indian Wells postoupil pošesté do čtvrtfinále. Minimálně čtvrtfinále letos hrál zatím na každém turnaji. 

Jeho dalším soupeřem bude Tommy Robredo, se kterým má také luxusní zápasovou bilanci: v deseti setkáních jen jednou prohrál set, navíc na antuce. 

18. hráč světa Robredo do svého prvního čtvrtfinále v Indian Wells postoupil po výhře 7-5 0-6 6-4 nad Marcosem Baghdatisem

Kypřan musel na kurt po necelých 24 hodinách od chvíle, co po odvrácení tří mečbolů vyřadil Federera a dosáhl největší výhry v kariéře. 

Almagro vzdal Murraymu
Jen 38 minut strávil na kurtu Andy Murray. V duelu s Nicolasem Almagrem sice jako první ztratil podání, pak ale vyhrál šest gamů v řadě. Španělský tenista následně za stavu 6-2 1-0 z pohledu Brita vzdal kvůli zranění levého kotníku.

"Nevím, vypadalo to, že se pohybuje dobře. V úvodu jsme předvedli pár pěkných výměn. Ale pak z ničeho nic přestával bojovat. 
Ale prý si to udělal už včera. S bolavým kotníkem se pohybuje těžko," uvedl Murray.

Loňského finalistu čeká souboj s Robinem Söderlingem. Švédský tenista lépe zvládl klíčové výměny v duelu s Jo-Wilfriedem Tsongou a vyhrál 6-3 6-4. Söderling Murrayho naposledy - před čtyřmi lety v hale - porazil ve dvou setech.

- ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS -
(USA - Kalifornie, tv. povrch, 3.645.000 dolarů)
středeční výsledky (17. 03. 2010)

Dvouhra - osmifinále:
Ljubičič (20-Chorv.) - Djokovič (2-Srb.) 7-5 6-3
Nadal (3-Šp.) - Isner (15-USA)) 7-5 3-6 6-3
Murray (4-Brit.) - Almagro (Šp.) 6-2 1-0 skreč A.
Söderling (6-Švéd.)- Tsonga (9-Fr.) 6-3 6-4
Berdych (19-ČR) - Troicki (29-Srb.) 6-1 6-3
Robredo (18-Šp.) - Baghdatis (27-Kypr) 7-5 0-6 6-4
Roddick (7-USA) - Melzer (22-Rak.) 7-6(5) 6-4
Monaco (21-Arg.) - García-López (Šp.) 3-6 6-2 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Moc mě mrzí, že se zrovna tihle dva potkají už ve čtvrtfinále a že Tomáš není na druhé straně pavouka. Fandím oběma, i když tady přece jen trochu víc Tomášovi. Stejně se ale nebudu asi dívat, neměl bych na to nervy :)
Reagovat
smazaný uživatel
Moj scenar turnaja.Si myslim ze vitaz bude z dvojice - Murray, Roddick ktory by spolu mali hrat v semifinale spolu. Teraz uz nepochybujem o tom. Nadal- proste nie je to co byva nema na to aby vo finale dal jednoho z nich dvoch, Berdych- podla mna vypadne s Nadalom, Monaco, Ljubicic- budu stastni ak budu v semifinale ziadna sanca vyhrat turnaj, Robredo- je predsa len antukar vypadne s Roddickom a Soderling je sice dobry hrac mozno zobere Murrymu set ale neverim ze postupi.
Reagovat
smazaný uživatel
Tom - Raf
Tak jak to asi dneska může vypadat? Toma jsem včera hrát neviděl, jenom Rafana s Isnerem...myslim, že Tomův servis nebude dělat Rafovi po včerejších zkušenostech s Johnem takový problém, jak by Tom rád.
Pokud si něco neudělá, tak evidentně najíždí na starou dobrou formu, chytil rytmus a trochu technicky upravil bekhend a trefuje ho pod jiným úhlem a víc využívá u většiny bekhendů váhu těla, ve forhendu mi přijde, že se změna až tak nepovedla a vrací se zpět k většině úderům se záklonem.
Já žádný drama neočekávám, v prvním setu mu Rafan vezme 1 podání a v druhým Tom psychicky odpadne a vezme mu 2 ;)???
Reagovat
smazaný uživatel
no on rafa taky uz neni co býval. tomík GOO!!
Reagovat
smazaný uživatel
jinak pokud by se zitra vysledkove opakoval madrid, tak by to bylo super. Doufam, že Tomaskovi pujde servis a pak to bude super truper! Máme na něj na Rafu.
Reagovat
smazaný uživatel
musim souhlasit s Barneym, roger je sice skvely tennista a tenisovy genius ale jako člověk asi nikdy nedospěje a zůstane stále malým chlapečkem. Ale takovy už je život a mnohdy osud velkých hrdinů a nehledejme pro všechny stejný jízdní řád. Každý je holt originál... a pan Barney je toho jak všichni s jistým potěšením víme dokonalým příkladem. Barney, zůstaň takový jaký jsi, je to úplně přirozené a normální.
Reagovat
smazaný uživatel
:DDD, tobe se musi clovek jenom smat, chudacku zamindrakovana
Reagovat
smazaný uživatel
Ale k věci. Moc se těším na zápas Berdych-Nadal, jenom doufám, že Tomáš bude Rafaelovi důstojným soupeřem a nepohnojí to.
Reagovat
a.magerova
Taky doufám, že to bude pěkný zápas. Tome gratuluji a nedej se !!!
Reagovat
smazaný uživatel
http://image.tn.nova.cz/media/images/750x750/Mar2010/607653.jpg

Další krásná ukázka pravé tváře pana dokonalého gentlemana :D

Co si asi tak o Marcosovi v tu chvíli myslel, ten náš upřímný, férový, čestný a noblesní gentleman, když se mu ani do očí neumí podívat?
Reagovat
smazaný uživatel
Kopíruješ to, kam můžeš, že jo? Tak já se taky budu opakovat: Vzpomeň na Nadala (Madrid 2006) a jeho reakci na Tomáše Berdycha - to je ukázka sportovního chování par exellence, ty trubko.
Reagovat
smazaný uživatel
Veď je to momentka. Asi sa po prehranom dueli nebude usmievať nie?
Reagovat
smazaný uživatel
panove, nevytrhava bych nic z kontextu. Z jedne fotky kde se zrovna nediva do oci se neda posuzovat jak vypadalo cele to nekolika sekundove gesto (podivejte se na zaznam tam je to ok). A co se tyka Madridu 2006, tak se Berdych choval povysene k fanouskum a Nadal ho docela decentne upozornil, ze by to delat nemel. Takze podle me k nicemu nedoslo.
Reagovat
smazaný uživatel
No o povýšenosti Berdycha se dá s úspěchem pochybovat (gesto "pst" na publikum, které se radovalo při Berdychově chybě nepokládám za povýšené), rovněž tak Nadalova reakce po zápase se nedá označit za decentní. Ale v podstatě je mi to jedno. Tenisem občas vládnou emoce a já je velmi dobře chápu a dokážu je přejít. Jen jsem reagoval na troubu B., což byla chyba, uznávám.
Reagovat
Matti
to gesto ,, pssst,, bylo po proměněm mečbolu od Berdycha na publikum to je rozdíl.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, máš pravdu, omlouvám se. Leč - jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, aneb nesportovní publikum si nic jiného nezaslouží.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych tenkrát reagoval více méně správně, akorát že to bylo v madridu a po poražení Rafánka a ten už to bohužel ještě po porážce neunesl a tak si na Tomášovi před vlastním publikem potřeboval trochu zchladit krev a publikum bylo samo na jeho straně. Ale Rafa myslím, že už to Tomášovi odpustil, i když odpouštět by tady měl spíše asi Tomík...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak myslim, ze rikat, ze se Berdych zachoval spravne jen protoze je to Cech je trochu prehnane. Fanousci fandili Nadalovy, to je prece jasne kdyz je doma. Nijak se to navymikalo beznemu fandeni. Berdych si musel neco dokazat tak zareagoval trochu arogantne. Kdyby mel kazdy tenista reagovat na to ze mu cast publika nepreje tak by nic jineho cely zapas nedelal. Nadalova reakce byla klidna a nijak podrazdena ani prehnana. V tomhle si budu stat za svym Nadal je vzor v tom jak snest porazku, tak jako on se v takovych situacich umi chovat malokdo.
Reagovat
smazaný uživatel
eh... asi mi uniká, co tím chtěl básník říci. Já jsem tedy viděl celou gratulační sekvenci - a pokud v ní někdo našel cosi špatného, pak 90% ostatních hendšejků(především, skott promine, když si dvě k sobě lhostejné holky podají ruce stylem leklé ryby) asi musí dotyčný považovat přímo za skandální:). Federer byl pramálo nadšený (což by asi nebyl nikdo), řekl cosi jako "good job/game..." apod. a plácl si se soupeřem. Když se mu podíval do očí, tvářil se povzbudivě (ale určitě vnitřnš nebyl veselý, ale zase: kdo by byl?:), jakmile se odvrátil, tvářil se strnule a už si tedy hleděl svého zklamání... prostě nechápu, co zajímavého se tam jakože mělo stát.
By the way: Rafa v tom incidentu byl nevinně.
Reagovat
smazaný uživatel
Uplne s Tebou suhlaseim.A zase sa raz dokazalo, ze kto vyhra na Federereom skor ako v semifinale, v nasledujucom kole vypadne z turnaja a uplne jednoznacen, co ma obzvlast pri Baghdatisovi prekvapilo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist