Berdych už ráno tušil, že s Thiemem bude hrát pět setů

11. 7. 2017, 00:20
Aktuality 20
Už ráno Tomáš Berdych tušil, že ho odpoledne ve Wimbledonu čeká pět setů. Jeho předtucha se naplnila a i pošesté na londýnské trávě vyšel z utkání na maximální počet setů vítězně. Tentokrát ve 4. kole porazil Dominica Thiema z Rakouska 6-3 6-7 6-3 3-6 6-3.
Profily hráčů
T. Berdych (© Instagram T.B.)

"Já mám obecně pětiseťáky rád," řekl Berdych. Jeho slova podtrhuje statistika. V kariéře v nich má bilanci 21-8 a ve Wimbledonu ovládl všech šest.

"Od rána jsem měl takový pocit, že by to mohlo být pět setů a mohlo by to dobře dopadnout," prozradil jednatřicetiletý Berdych. Mluvil o své představě se svým týmem i nejbližšími. "A pak si ze mě ostatní dělali srandu, že jsem mu kvůli tomu nechal čtvrtý set, aby se naplnil pocit, co jsem ráno měl," usmál se Berdych.

Ze zápasu vyšel vítězně především díky výbornému servisu. Dal 15 es, do hry poslal 74 procent prvních servisů a z těch 105 míčů letících průměrně přes 190 km/h nedokázal Thiem 49 zreturnovat. "Podání bez debat hodně pomůže," řekl český hráč. Na servisu cítí pohodu. "Od té doby, co jsem začal hrát na trávě. A cítit se dobře je cíl. Ať už hrajete fotbal, hokej nebo tenis. Proto trénujete, proto si odříkáte a makáte."

Ve Wimbledonu prošel popáté do čtvrtfinále, víckrát to na londýnské trávě z Čechů dokázal jen Ivan Lendl (7x), a pošestnácté na grandslamech. Je to deset let od jeho prvního postupu mezi osmičku - právě ve Wimbledonu.

"Je to doba. Člověku se to nepovedlo jen dvakrát a pak nic. Tohle ale docením až časem," řekl svěřenec kouče Martina Štěpánka. "Lepší pocit než před deseti lety, kdy to bylo poprvé, to rozhodně není. Teď už je to přeci jen poněkolikáté. Samozřejmě z toho mám velkou radost, ale srovnávat se to nedá."

Před zápasem s o osm let mladším Thiemem zmiňoval, že mladí dravci jsou pro něj motivací. Je stále těžší jim čelit, i proto mohl mít větší radost. "Určitě to neberu jako zadostiučinění. To zní, jako bych tenis dělal pro někoho jiného. Hraju ho hlavně sám pro sebe," řekl bývalý čtvrtý tenista světa, který je nyní v žebříčku patnáctý. "Kdybych sám nevěřil, že pořád můžu hrát dobrý tenis, už bych tady ani nebyl. Jsem jen rád, že práce, kterou tomu obětuju, se ukázala a výsledky se dostavily," uvedl.

Po rakouském mladíkovi ho pravděpodobně čeká zkušenost. V boji o semifinále nejspíše narazí na Srba Novaka Djokoviče, kterého porazil jen dvakrát z 27 zápasů. Jedna ze dvou výher přišla v semifinále Wimbledonu v roce 2010. "Novak je skvělý, hovoří za něj výsledky a úspěchy a víc není třeba říkat," uvedl Berdych.

Jedno je jisté, k výhře bude potřebovat svůj nejlepší tenis. A vymyslet úspěšný recept, jak přerušit sérii dvanácti proher s Djokovičem. "Jedna věc je to popsat a druhá to udělat na kurtu. Zkusím to zvládnout na dvorci. Jedna věc je pořád podávat dobře jako dosud. Uděláme taktický plán, který s vámi ale sdílet nebudu, protože by si ho mohl najít. To je vše, co k tomu můžu říct," řekl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
fujtajblick
ještě budem vzpomínat, se slzou v oku :-). Mladé pušky u chlapů nestřílejí nic moc. Spíš nic než moc. Jsme rádi, když junioři projdou první kolo GS, ze tří zůstal jeden, Vrbenský.
Tak, Tome, přejem ještě alespoň jednou devadesát devět ATP výher!! už jich máš 601...
Reagovat
FulnekUltras
na ženu pěkný nick ;)
Reagovat
fujtajblick
díky, to je vliv severní Moravy :-)
Reagovat
turista
Až Berďa nebude hrát tak budeme vzpomínat jak to bylo úžasný když hrál. Tak si toho užívejme dokud hraje.
Reagovat
jirkomar
přesně
Reagovat
janek_da
pane Berdych makejte dál.
Reagovat
gigin
Určitě měl radost z Rafovy prohry. A hlavně paní Strýcová, na tu taky dojde. Maria nevzdávej se, ukaž to všem. Teď si hlavně odpočiň...
Reagovat
raron
..co to je za "zmatek" ????
Reagovat
jirkomar
PEGGY :-)
Reagovat
fialka
Pokiaľ nečíta jej komentáre, tak nemôže vedieť, o čo ide. :)
Reagovat
gigin
Jsou prázdniny, tady je zase pankartů naplavených :))
Reagovat
Pedronegro
tak tak, hlavně pozitivně :))
Reagovat
smazaný uživatel
Jeho výkon se mi vbelmi líbil.Hlavně ten servis byl neuvěřitelnej,to je základ.Co mě nejvíc dojalo tak to kolikrát kamera zabírala jeho drahou polovičku..myslím že sme ju viděli asi 100..už to bylo trapný..
Reagovat
raron
...a odhalené ramínko.....
Reagovat
aligo
No ty jsi tak úžasný, nejen že jsi tak dokonalý, jak se rád prezentuješ, ale už jsi dokonce i věštec :OO
Reagovat
ttopi
Pokud si ráno myslel, že bude hrát pět setů, tak to uhádl. Ty, ať sis myslel cokoliv jiného, tak jsi to neuhádl.

Tak kdo je potom blb? :D
Reagovat
aligo
jak můžeš vědět co jsem si myslel? A proč hned urážíš? Jestli se řídíš heslem podle sebe soudím tebe,tak to potom chápu no...
Reagovat
ttopi
Logicky sis nemohl myslet totéž, co Berdych, jinak bys ironicky nemohl napsat, že je věštec.
Reagovat
aligo
co to je za logiku? Myslet si můžu co chci a říkat taky můžu co chci...myslel jsem si že vyhraje v pěti setech, ale nemám potřebu to ventilovat.. Mě stačí že jsem si na to vsadil :P
Reagovat
FulnekUltras
Dneska to byl opravdu základ úspěchu - a ne náhodou vyhrál Tomáš právě všechny své servírovací sety. Klid a pohodu, minimum zbytečného rozptylování pod empajrem, a může z toho být jeden vskutku netradiční ;) zážitek, který nás udrží v pozoru až do neděle.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist