Berdych smetl Thiema a zahraje si o druhé semifinále na US Open

3. 9. 2014, 04:03
Aktuality 47
US OPEN MUŽI - Tomáš Berdych odehrál svůj nejrychlejší zápas na turnaji a po hladké výhře nad rakouským mladíkem Dominikem Thiemem postoupil podruhé v kariéře do čtvrtfinále US Open. O zopakování předloňského semifinále se utká s Chorvatem Marinem Čiličem.
Tomáš Berdych

Tomáše Berdycha po Wimbledonu sužovaly bolesti kyčlí a zad. Vyhrál jen dva z pěti zápasů a prohrával s papírově slabšími soupeři. Krátce před startem posledního grandslamu sezony se však zdravotních potíží zbavil a české jedničce se rázem vrátila chuť do tenisu.

A na US Open už svým fanouškům dokázal, že je skutečně zdravotně fit a může pomýšlet na velmi dobrý výsledek. Letos na kurtech ve Flushing Meadows porazil 3-0 na sety bývalého šampiona Hewitta, zvládl pětisetovou bitvu se Slovákem Kližanem, ve třetím kole přehrál Gabašviliho a zvyšování výkonu potvrdil i v osmifinále pro Dominiku Thiemovi

Dvacetiletý Rakušan, který se na US Open dostal poprvé přes druhé kolo grandslamu a vyřadil Enestse Gulbise či Feliciana Lópeze, zlobil českou jedničku jen na začátku utkání. V úvodní hře Berdych prohrával při svém podání 0-40, servis si ale udržel a v pátém gamu odvrátil další čtyři brejkboly.

Dominic Thiem a Tomáš BerdychPak už osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí na servisu neměl jediný problém a 45. tenistu světa agresivní hrou s přehledem přehrál a porazil za necelých sto minut. Thiemovi tak pokazil středeční jednadvacáté narozeniny.

"Důležitý byl ten první game zápasu. Bylo povzbuzením, že jsem si servis udržel a pak to ještě jednou zopakoval. Jinak jsem měl zápas pod kontrolou," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu. "V podstatě mi vše vyšlo a splnil jsem úkol. Každá výhra se počítá a teď se můžu chystat na další zápas," řekl český hráč.

"Pamatuju si, když jsem jako mladík hrál osmifinálové zápasy. Taky mi chvilku trvalo, než jsem prorazil do čtvrtfinále. I Thiem si musí počkat, získat více zkušeností, protože má opravdu talent a razanci, aby měl dobré údery," řekl Berdych. "Ukázal mi rozdíl mezi světovou padesátkou a desítkou. Nedal mi šanci," uvedl Thiem.

Postupem do čtvrtfinále Berdych překonal loňský výsledek a dosáhl svého druhého nejlepšího vystoupení na US Open. Ještě lépe si vedl už jen v roce 2012, kdy prohrál až v semifinále ve větrnné loterii s pozdějším šampionem Andym Murraym.

Berdych, který nechybí na 45. grandslamu v řadě a bilanci na grandslamových turnajích vylepšil na 103 výher ve 147 zápasech, si letos zahrál čtvrtfinále i na Roland Garros a v Melbourne byl dokonce v semifinále. Letos poprvé od roku 2006 ani na jednom z grandslamů nevypadl hned v 1. kole a dokonce poprvé v kariéře postoupil na všech čtyřech grandslamech během jedné sezony minimálně do 3. kola.

Pokud turnaj nevyhraje Murray, posune se Berdych ve světovém žebříčku ze sedmého na šesté místo. A když dokáže postoupit ještě minimálně o kolo dál, bude světovou pětkou a srovná své maximum.

Marin ČiličO vyrovnání svého nejlepšího výsledku na newyorském grandslamu si Berdych zahraje ve čtvrtek se se světovou šestnáctkou Marinem Čiličem, s nímž má pozitivní bilanci 5-3. Letos Chorvata porazil ve finále turnaje v Rotterdamu, ale prohrál s ním na předchozím grandslamu ve Wimbledonu 3. kolo ve třech setech.

"Marin se letos výrazně zlepšil a hraje dobře," řekl Berdych. Čilič potřeboval pět setů a čtyři hodiny, aby ve 4. kole porazil Gillese Simona. Francouze porazil až v pátém vzájemném střetnutí a oplatil mu pětisetové porážky z letošního Australian Open a Wimbledonu 2007.

"Ve srovnání s ním jsem trošku ušetřil energii, což je dobře. Trefuju míče čistě a už se na zápas těším," řekl Berdych.

"Tomáš je velmi nebezpečný hráč, během celého roku podává vyrovnané výkony. Vždy vás donutí hrát co nejlépe. Není neporazitelný, ale rozhodně to bude těžký úkol." řekl 25letý Čilič, jenž postoupil do čtvrtfinále na druhém grandslamu v řadě a usilovat bude o své první semifinále od Australian Open 2010.

"Poslední čtyři nebo pět měsíců hraju více konzistentně. Myslím, že jsem celkově zlepšil svou hru a sžil jsem se s novým stylem. Podávám o něco lépe, než v předchozích letech. Potřeboval jsem pár zápasů, aby si to sedlo a myslím, že teď je to na správném místě," řekl Čilič, kterého trénuje bývalý wimbledonský vítěz Goran Ivaniševič.

Vítěz duelu Berdych - Čilič si o finále zahraje už v pátek proti lepšímu z dvojice Roger Federer a Gaël Monfils.

- GRANDSLAM US OPEN 2014 -
(USA / New York, tv. povrch, 18.102.000 dolarů)
úterní výsledky mužů (02. 09. 2014)
• Dvouhra - osmifinále •
Berdych (6-ČR) - Thiem (Rak.) 6-1 6-2 6-4
Federer (2-Švýc.) - Bautista (17-Šp.) 6-4 6-3 6-2
Monfils (20-Fr.) - Dimitrov (7-Bulh.) 7-5 7-6(6) 7-5
Čilič (14-Chorv.) - Simon (26-Fr.) 5-7 7-6(3) 6-4 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

47
Přidat komentář
tommr
průběžnej žebříček ATP k dnešnímu dni tj. po kompletně odehraným čtvrtým kole USO.
Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Tomáše Berdycha.
Hvězdička znamená, že hráč postoupil na USO do čtvrtfinále.

1. Djokovic 11930 (+7690) *
2. Nadal 8670 (+4430)
3. Federer 7670 (+3430) *
4. Wawrinka 5625 (+1385) *
5. Ferrer 4495 (+255)
-------------------
6. Berdych 4240 *
-------------------
7. Raonic 4225 (-15)
8. Dimitrov 3710 (-530)
9. Murray 3150 (-1090) *
10. Tsonga 3100 (-1140)
11. Nishikori 3030 (-1210) *
12. Gulbis 2615 (-1625)
13. Del Potro 2365 (-1875)
14. Cilic 2205 (-2035) *
15. Bautista Agut 1935 (-2305)
16. Isner 1925 (-2315)
17. Fognini 1870 (-2370)
18. Monfils 1845 (-2395) *
19. Anderson 1840 (-2400)
20. Lopez,F. 1770 (-2470)
...

Tomáš Berdych měl před USO velmi špatnou formu, ale na USO zatím hraje poměrně dobře a postoupil už do čtvrtfinále.
Tomáš se díky tomu posunul na 6.místo a může uvažovat i o dalším posunu směrem nahoru.
K tomu aby se dostal před Ferrera na 5.místo mu stačí pokud postoupí do semifinále.
Pokud by získal titul a Wawrinka vypad už ve čtvrtfinále tak by se Tomáš moh dokonce dostat až na čtvrtý místo ...
Tomáše naopak můžou ještě předstihnout Murray a Nishikori, kteří k tomu ovšem potřebují získat titul a Tomáš přitom nesmí dojít až do finále ...
Reagovat
spaniel
Proste klasika, věčná fluktuace medzi 5 a 8 místem. Irelevantni.
Reagovat
tommr
co by za to drtivá většina tenistů dala kdyby byli několik let po sobě takhle "irelevantni" ... :)
Reagovat
spaniel
Tommre, tommre. Irelevantní neni to samotne postaveni, to je skvele, ale ten pohyb mezi pátým a osmým místem. Dalsi milník je top 4, tam kdyby se dostal na delsi dobu, tak to stoji za report.
Reagovat
tommr
no šanci na to má i když spíš jen teoretickou. I kdyby se dostal až do finále tak Djokovice nejspíš zase neporazí ...
Reagovat
blixa
Nola ne, ale Andyho by mohl ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli to je pro tebe irelevantni, tak ok, ale pro me je irelevantni informace, ze tebe tommruv report nezajima. Naopak je tady cela rada lidi, kteri jeho reporty ctou a zajima je, jake mozne postaveni Tomas muze pristi pondeli dosahnout. Navic tommr k zebrickum pridava strucny a vystizny komentar, coz vyrazne zvysuje vypovidaci schopnost jeho prispevku.
Reagovat
spaniel
Jo, ja mu to mam taky rad, nikdy jsem nepsal opak. Taky jsem nepsal, ze jeho prispevek je irelevantní. Psal jsem o Tomasovych posunech mezi 5 a 8 mistem, kde se hybe uz roky. Novy posun o misto, dve neni nic zvlastni. Ctyrka uz by bylo jine kafe.

Mozna by ses teda mohl priste trochu zamyslet ma vyznamem, nebude dochazet k nedorozumeni.
Reagovat
Jan
Irelevantní. Tam na té špici je to sakra těžké se posunout o kousek výš, tak bych to zas tak irelevantní neviděl. I udržet se tam dá práci. Když tam jsou před ním samí borci, těžko se bude posouvat nahoru jakoby nic. A jeho schopnosti na to také nemusí stačit, může být rád, že je tam, kde je. Když se podíváš na ten žebříček, i ti borci pod ním do top 20 nejsou ořezávátka a až na vyjímky s nimi minimálně jednou prohrál.
Reagovat
spaniel
Ano, neni to snadne a byt tolik let v top 8 je uspech, ktery se treba nemusi dlouho opakovat. Ale tech vymen mezi 5 a 8 byla spousta, prakticky kazdy turnaj to tam zamicha, takze to neni nejak specialni.
Reagovat
Fandina
Kdo jste to neviděl, tak na Eurosportu2 začíná záznam Berďa Thiem.
Reagovat
Fandina
hrál super. Dominika jsem se bála, ale nakonec to bylo Berdi představení a výborná hra. A samozřejmě držím palce dál. Berďo pojď!
Reagovat
slacker
To jsi mela napsat hned po zapase a ne vyhrozovat zalobama. Fandina zmiz!
Reagovat
Cico93
:)
Reagovat
spaniel
Žádná žaloba bohužel. Dementa by zastupoval jedině dementní právník. To by bylo divadlo, po 5 větách by šla i s právníkem bručet za pohrdání soudem.
Reagovat
slacker
Fandina a jeji pravnik nepohrdaji, oni jsou slunickovy lide a ti toto neznaji a nedelaji
Reagovat
steve79
Uz v patek??
Reagovat
darek.vrana
Snad ne, v pátek nemůžu! Ale tady je to v sobotu:
http://www.usopen.org/en_US/scores/schedule/eventschedule.html?promo=subnav
Reagovat
steve79
Mužské semifinále jsou na programu v sobotu od 11:00. Nejdříve začne Djokovič-Wawrinka a pak Berdych-Federer :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, já se dívala až do konce a nejhorší z celého zápasu mi přišel
dotaz od komentátora na Berdycha, proč se při zápase víc neusmívá.
Nevím, jestli zrovna on se při nějakém sportovním výkonu usmívá, a taky by mně zajímalo, jestli by se zeptal Nadala. Při těch jeho šklebech.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tento dostal byl od fanouška a né od samotného komentátora
Reagovat
martinek37
Viděl jsem zápas od stavu 4:1 v druhém setu. Thiem byl opravdu katastrofální a výhra nad ním není žádným ukazatelem na Tomášovi šance proti Marinovi.
Vím, že tady asi hodně lidí se mnou nebude souhlasit, ale myslím si, že postup do QF je pro Tomáše úspěchem. S ohledem na jeho zdravotní problémy a špatné výsledky před USO určitě. Na druhou stranu...kdy ten GS vyhrát, když né teď. Já osobně vidím Tomášovi šance na postup do SF dost nadějně. Ve výměně je podle mě lepší hráč než Čilič a pokud bude dobře podávat, není co řešit. Navíc Marin mívá s fyzičkou potíže a pětiseťák se Simonem se na něm nějakým způsobem určitě podepíše. Uvidíme taky, kdy se bude hrát. I to může být do určitý míry rozhodující faktor. Ale rozhodně neočekávám tak snadný průběh jako s Thiemem a ve třech to asi nebude.
Reagovat
mayday
Tak úspěch je to určitě, vzhledem k tomu, jak na tom celý léto byl. Myslím, že před turnajem by čtvrtfinále bral všema deseti. Ale celkem v klidu se do něj dostal a teď má možnost udělat Chorvata, což je celkem příjemnej soupeř, a pak si to rozdat s Rogerem o finále, to by byla pecka.
Reagovat
martinek37
Já bych Gaela úplně nepodceňoval. Navíc bych pak měl docela dilema. Tomáš mi není příliš sympatický, ale zase je to Čech a příkladný reprezentant. Roger nepatří sice mezi mé nejoblíbenější hráče, ale mám ho radši než Tomáše. Navíc bych mu GS po dlouhé době hodně přál. To ale Tomášovi vlastně taky ten první.
Reagovat
smazaný uživatel
zapominate na Djoka a Murrayho...oba muzou vzhrat...ja to vidim na Djokovice a to jsem priznivec Fedexe
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych si jde pro titul. Mizivou šanci ho zastavit má Federer, o něco větší (
Reagovat
smazaný uživatel
potom (ale přesto velmi malou) potom Djokovič :P
Reagovat
Fredy
Gratulace k postupu. Tomáši pojď !
Reagovat
Frick
No, teda. :-O Než hrát každá se svou šikmoočkou, by si toho debla měly dát holky spolu.
Reagovat
gigin
Opět a znovu se mi utrvdilo, že je to nýmand, kterému není radno věřit a už vůbec ne mu důvěřovat. Nesplní ani tak jednoduché poslání, úkol jako je vyřazení Rožéra....
Dal jsem ti šanci hochu, ale tímhle sis definitivně u mne zavřel dveře... jak chceš.
Reagovat
smazaný uživatel
Gael to zmákne
Reagovat
smazaný uživatel
Bautista teď nebude pět nocí spát z toho, že se mu u tebe zavřely dveře :D
Reagovat
gigin
Xero: On o mne ví, věř tomu!
Dominik: Gael to zmákne :)
Reagovat
Roger_Federer
Puvodne sem mel zpocitane ze se toho ukolu vyradit Rogerka zhosti Lotys,jo ale pockej on vlastne nezvladl vedeni 2:0 a prohral z Thiemem, takze ted to ma Roger v klidu do finale.:)
Reagovat
gigin
Prcá ne? V tej naší lize :))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska už je to ale opravdu naposledy. Andy vypadne a pak už jsem bez šance. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak vypadne?
Nestras...Andy musi jit dal...
Reagovat
smazaný uživatel
Dýl než rok neporazil hráče top 10 a teď by porazil hned 2 za sebou? To asi ne. :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, uz jen proto, ze mu to tak dlouho nevyslo, ...takze ted je tady ta spravna chvile...;)
Reagovat
smazaný uživatel
Doufam, ze to bude mezi Andym a Nolem bitva, myslim, ze je cas aby Andy uz neco zahral, je bez zdravotniho omezeni, motivace ma za ten rok furu porazit spicku a krom toho je na GS, kde vyhral svuj prvni, takze tak. Uvidime
Reagovat
smazaný uživatel
Tss, koho bere nějaký Berdyč, když předčasně finále bude až dneska/zíta :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Alespoň někomu se daří
Reagovat
gigin
Zápas jsem neviděl, ale podle toho co píšete vedle, tak nic moc zápas. Tomovi gratulka k postupu. Dom má aspoň o čem přemýšlet:

1:6, 2:6, 4:6 against Tomas Berdych. There is not much to say. The result says everything. He was simply the much better player, gave me no chance. I wanted to put him under pressure, but he put me under pressure instead. He played extremely strong. And I wasn't good enough to keep pace. Berdych showed me the difference between a top 50 and a top ten player. Service, return, ground strokes, footwork, speed, consistence. I have to improve all that if I want to come where he has been for many years now.
I hope you can understand that I'm more disappointed about the match tonight than I am happy about the success I had here in New York. We'll go through everything once more tomorrow, analyze the torunament and start working again. Obviously there's still enough to do. Thanks very much for your support!
Reagovat
gigin
http://imgup.cz/images/2014/09/03/10514529_718770678171023_68607785240295185_n.jpg
Reagovat
darek.vrana
Pěkný komentář od Thiema. A měli by si ho přečíst všichni, kteří budou zase Tomášův výkon zlehčovat, že Thiem nic dneska nehrál a Berdych měl štěstí, že měl takovýhle los a ještě k tomu neměl Thiem den atd.
Reagovat
Oin
Tomáš nejspíš GS nikdy nevyhraje, i když bych mu to přál. Dominik má všechno před sebou a věřím tomu, že má na to být někdy v budoucnu světovou jedničkou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist