Berdych se Štěpánkem: Stavíme na upřímnosti, otevřenosti a touze po míse

14. 9. 2013, 23:06
Aktuality 1
Sedmým rokem tvoří tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek osu daviscupového týmu. V roce 2007 si vytkli jasný cíl získat "salátovou mísu" a posledních pět let prožívají nejlepší české období v soutěži družstev v historii. Po dnešní pražské výhře v semifinále nad Argentinou si potřetí zahrají finále a v listopadu budou mít šanci obhájit trofej, kterou mají od loňského roku v moci.
Štěpánek a Berdych (© Česká sportovní)

"Tohle nikoho neomrzí. Je ctí reprezentovat, hrát Davis Cup. Dýcháme, trénujeme a žijeme tím. Věříme tomu, za čím jdeme," řekl Štěpánek po vyhrané čtyřhře nad Argentinci, která tenisty posunula do finále. "Tuhle éru si budeme pamatovat do konce života a věřím, že může být inspirací pro další tenisové naděje," dodal. 

Tenisté za uplynulých pět let hráli čtyřikrát semifinále a nyní jsou potřetí ve finále, přičemž loni "salátovou mísu" vyhráli. Výsledkově lepší daviscupový tým český ani československý tenis nikdy neměl, ať už v něm byli Ivan Lendl, Jan Kodeš či Petr Korda. 

"Výsledky, které předvádíme, se budou doceňovat a bude se jich vážit víc, až toho jednoho dne necháme. Když je člověk na vlně a vyhrává jeden zápas za druhým, tak se to stane trošku všední," řekl Berdych a věřil, že je v silách tenistů v listopadu finále vyhrát. "Ovládnout Davisův pohár dvakrát po sobě by bylo neuvěřitelné." 

Výkony Berdycha se Štěpánkem v Davis Cupu jsou opravdu ojedinělé. Zvláště v tom, že spolu sedm let hrají, až na zdravotní výjimky, víceméně pořád. To jiné země takové štěstí nemají: Srbům občas chybí Novak Djokovič, Roger Federer hraje za Švýcarsko málokdy, Brit Andy Murray také skoro ne a v Praze nebyl Juan Martín del Potro. 

Pro Štěpánka s Berdychem má ale soutěž družstev pevné místo. "Co člověk zažije za emoce a za zážitky, to se v roce těžko hledá," řekl Štěpánek a mohl porovnat radost z grandslamové výhry ve čtyřhře, kterou získal před týdnem na US Open, a nyní kolektivní úspěch. "Když hala duní a skanduje vaše jméno, tak z vás vytáhne více, než si myslíte, i když se cítíte pod psa. Emoce jsou nepopsatelné," řekl. 

Všechno začalo v roce 2007 v baráži proti Švýcarsku, kterou Štěpánek s Berdychem vyhráli z mečbolu soupeřů, a to je stmelilo. Tehdy si stanovili cíl, že chtějí soutěž vyhrát. "To nás sedm let drží a uděláme první poslední. Když se sejdeme, tak tomu odevzdáme duši a vytvořili jsme si vítěznou auru," řekl Štěpánek. 

Na turnajích během roku mají oba vlastní týmy a jdou si za individuálním cílem. V Davisově poháru se ovšem Berdych se Štěpánkem naučili respektovat a podporovat. "V daviscupovém týdnu jsme tým, protože všechno, co se dělá v tréninku i okolo, se promítne do zápasu a pak to takhle vypadá," řekl Berdych. "Důležitá je upřímnost a otevřenost, aby se mohlo táhnout za jeden provaz, a to se nám daří. Komunikujeme dopředu, co a jak udělat, to je strašně moc důležité," řekl Štěpánek. 

Pojítkem je kapitán Jaroslav Navrátil. Ač během zápasů vypadá klidný a na rozdíl od jiných kapitánů s tenisty tolik nediskutuje, jeho role je důležitá. A to v tom, že Berdycha i Štěpánka trénoval. "Zná nás od hlavy až k patě. Ví, jak zápasy prožíváme, jak se chováme, když je slabší chvilka. Je tam pro nás," řekl Štěpánek. 

Velký dík opakovaně vysekli tenisté svým blízkým, kteří je přišli podpořit, i publiku v pražské O2 areně. "Moc šancí hrát doma nemáme, takže si toho vážíme a není lepší cesta poděkování, než když se vyhrává," řekl Štěpánek. "Doma jsou zápasy výjimečné, lidi nás ženou, je to pátý hráč a my se snažíme jim udělat radost," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
pepin
http://sport.idnes.cz/foto.aspx?r=tenis&c=A130915_165656_tenis_elv&foto=&thumbs=1#ELV4de895_160316_2657111.jpg
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist