Berdych prohrál, ale letí na Turnaj mistrů!

11. 11. 2010, 15:31
Aktuality 23
Tomáš Berdych si poprvé v životě zahraje na prestižním Turnaji mistrů. Šestý hráč světa dnes sice v Paříži vypadl po porážce s Rusem Davyděnkem, v té chvíli už měl ale jistotu, že poletí do Londýna na závěrečný turnaj sezony. Spolu s ním si poslední volné vstupenky rozebrali David Ferrer a Andy Roddick.
Tomáš Berdych

O tom, že se Tomáš Berdych jako první český tenista po osmi letech kvalifikuje na Turnaj mistrů, rozhodla už dnešní porážka jednoho z jeho konkurentů Fernanda Verdaska na turnaji v Paříži.

Španěl nastoupil na kurt po Andym Roddickovi, který svým vítězstvím nad Lotyšem Gulbisem překazil byť i jen teoretické plány Rakušana Jürgena Melzera na účast v Londýně. Verdaskovi stál v cestě do čtvrtfinále domácí Gael Monfils, a byl to on, kdo do ostře sledovaného utkání vstoupil lépe. Monfils proměnil jeden ze svých brejkbolů a za stavu 5-4 podával na vítězství v setu. Verdasco v tu chvíli ale prokázal pevné nervy, podání si vzal zpátky a poté lépe zvládl i tie-break.

Do zkrácené hry dospěla i druhá sada, v jejímž závěru oba hráči předváděli tenis plný zajímavých výměn. V jedné z nich Monfils poloakrobatickým zásahem zabránil minibrejku a povzbuzený pak vyhrál i dalších pět výměn a srovnal na 1:1 na sety. Velmi vyrovnaný zápas viděli diváci i ve třetí sadě; v ní Monfils odvrátil v desátém gamu dva mečboly, aby následně sebral Verdaskovi servis a po dvou a tři čtvrtě hodinách zvítězil za jásotu domácích fanoušků 6-7 7-6 a 7-5.

Poslední Češi na Turnaji mistrů:
1990 (Frankfurt) Ivan Lendl - semifinále, bilance zápasů 2:2
• 1991 (Frankfurt) Ivan Lendl - semifinále, 3:1
1991 (Frankfurt) Karel Nováček - vyřazen ve skupině, 0:3
1992 (Frankfurt) Petr Korda - vyřazen ve skupině, 0:3
2002 (Šanghaj) Jiří Novák - vyřazen ve skupině, 1:2
2008 (Šanghaj) Radek Štěpánek - vyřazen ve skupině, 0:2
2010 (Londýn) Tomáš Berdych


V důležitém zápase tak Monfils rozhodl o osmičce pustupujících na Turnaj mistrů. Již dříve měli účast jistou Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovič, Andy Murray a Švéd Robin Söderling. Po Verdaskově vyřazení k nim přibyli Tomáš Berdych, Španěl David Ferrer a Američan Andy Roddick.

Berdych letos splnil oba cíle
Už s vědomím splněného cíle mohl Berdych usilovat o co nejlepší výsledek v Paříži, kde v roce 2005 dosáhl nejvýznamnějšího turnajového vítězství v kariéře. Proti Nikolaji Davyděnkovi dnešní osmifinále začal dobře, nemusel odvracet žádný brejkbol a díky zvládnuté koncovce vyhrál první set 6-4.

Druhá vyrovnaná sada, v níž Rus zpřesnil hru a Berdych musel odvracet pět brejkbolů, dospěla až do tie-breaku. V něm měl pátý nasazený Čech minibrejk a vedl ještě 5-4, pak ale prohrál tři míčky za sebou a set ztratil. V tom okamžiku jako kdyby se zápas zlomil, Berdych už proti Rusovi neměl šanci a následně utrpěl potupného "kanára".

Potvrdilo se tak, že Davyděnko patří k jeho nejméně oblíbeným soupeřům. Hráli spolu podesáté a Berdych vyhrál pouze jednou, před rokem ve Wimbledonu.

Postup na Turnaj mistrů dnes v Paříži nepřinesl štěstí ani Davidu Ferrerovi. Ten hrál svůj zápas proti Jürgenu Melzerovi souběžně s krajanem Verdaskem a s turnajem se rozloučil asi dvacet minut po něm po porážce 6-7 6-2 a 3-6.

I když dnes pětadvacetiletý Tomáš Berdych prohrál, splnil si jeden ze dvou svých letošních cílů. Jedním byl návrat do světové desítky, což se mu splnilo v červenci, a druhým byla účast na Turnaji mistrů. I ten si nyní může odškrtnout. "Dostat se do Londýna je odměna za všechnu tu celoroční tvrdou práci a jsem hodně šťastný, že vidím své jméno mezi osmi nejlepšími hráči světa," citoval Berdycha oficiální web ATP World Tour.

Berdych se mezi elitní osmičku dostal především díky výkonům v první polovině sezony. S novou raketou začal semifinálovou účastí v Brisbane, dostal se do čtvrtfinále v Indian Wells a o titul si zahrál v Miami, kde mimo jiné porazil z mečbolu Federera.

Jeho hlavní chvíle přišly na Roland Garros a ve Wimbledonu. Na pařížské antuce došel do semifinále a na londýnské trávě zastavil jeho skvělou cestu až ve finále první hráč světa Nadal. Od té doby se sice Berdychovi příliš nedařilo, pouze jednou si zahrál čtvrtfinále, ale o vrchol sezony v podobě startu v Londýně nepřišel.

 

Výsledky - turnaj Masters v Paříži (tvrdý povrch, dotace 2.750.000 eur):
Dvouhra - osmifinále:
Davyděnko (10-Rus.) - Berdych (5-ČR) 4:6, 7:6 (7:5), 6:0, Monfils (12-Fr.) - Verdasco (6-Šp.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 7:5, Melzer (11-Rak.) - Ferrer (7-Šp.) 7:6 (8:6), 2:6, 6:3, Roddick (8-USA) - Gulbis (Lot.) 6:3, 7:6 (10:8).

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Urcite Tome velke gratulace,ale co to bylo ten treti set?Nervy byt nemusely, tak zase jiny blok a sice Kolja sam,tak snad to byla ta posledni tecka za rozpoluplnymi zapasy. Jsi tam, co sis precevzal. Zacina se od nuly. Na konec sezony blbnou vsichni, snad jen Roger hraje zatim s velkym prehledem a lehkosti.Myslim, ze mu prvni vitezstvi na tomto turnaji neutece. Takze uvidime, jestli se Tom uklidni a neco predvede ze sveho tenisoveho umeni.
Reagovat
smazaný uživatel
Ci sa bude losovat na Wordl tour finals dako ze 1-2 budu v inych aj 3-5 v inych a potom hocijak? alebo podla poradia som rozmyslal ze 1-4,5-8, minuly rok boli ze Roger 1, Murray-4ka, Del potro ako 5ka a Verdasco 7cka- pricom Roddick ktory bol pred Verdascom nebol na turnaji.
Reagovat
smazaný uživatel
jediné co víme je že Berdych prohraje všechny 3 zápasy
Reagovat
smazaný uživatel
Uz som nasel na nete ako sa to losuje. Vzdy do jednej skupiny pojde jeden z dvojice- 1-2, 3-4, 5-6, 7-8 cize napr. Acko bude 1,3,5,7. Berdych si tiez myslim ze vsetko prehraje. Nechcem sa nikoho dotknut ale myslim ze dopadne ako Nadal cize 3 prehry a 0 setov- zatial je 6ty, pred Ferrerom o tych par bodov ostane kedze obaja vypadli a Roddick ho moze predbehnut. Ale ak ho nepredbehne Roddick a skonci to napr. takto ze 6 Berdych, 7 Ferrer, 8 roddick tak jedine asi s tym Ferrerom moze set uhrat. Inak ostatni su momentalne lepsi od neho.
Reagovat
smazaný uživatel
ako Nadal minuly rok- teda 2009 ked vsetko prehral v skupine
Reagovat
Matti
Berdych nikdy nebude jak Nadal
Reagovat
BooOoo
přesně, správně a výstižně řečeno !!! nezaslouží si Turnaj mistrů ..
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato ty to v hlavě fakt nemáš spořádané!!! Napřed špiníš Berdycha, pak vychválíš a teď na něj zas pliveš... aspoň přestaň říkat, že mu fandíš ty labakane, takhle fandění totiž nevypadá!
Reagovat
smazaný uživatel
Lopata je těžce zamindrákovaná osoba, fanoušek se opravdu chová trošku jinak..Tito lidé mluví jen tak, jak jim to nejvíc pasuje...
Reagovat
smazaný uživatel
jsem realista!!! vy jste jen opice. ale já umím myslet a vidím, že Berdych třetí set nezvládl psychicky. Vy dva jste jen dva trotlové, kteří to nikdy nepochopí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si naprostý trotl!!! Každý zápas začíná od stavu 0:0!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Víš co je to fandit někomu ty realisto? Fandím i Roddickovi a když jde hrát proti Federerovi, tak vždycky věřím, že vyhraje, ikdyž má s ním bilanci 2-20. Fandím Zlínu v hokeji, chodil sem na každý zápas ikdyž byl předposlední, protože sem věřil, že se to musí zlomit! Tohle je fandění, tak se nenazývej Berdychovým fanouškem... Kdyby to každý měl dělat, tak jak bys chtěl, tzn. že když se nedaří, tak to zabalit, tak neexistuje ani žádný sport ty jantare... A to, že mi takový ubožák jako ty píše, že su opice, to je fakt k smíchu :D:D:D:D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato ty jseš doslova beznadějný případ. Stejně jako kolega jsem fanoušek HC Zlín, ale podporuji a věřím tomuto klubu nejen v dobách dobrých, ale také v dobách zlých. Vždyt Tomáš byl včera ve 2.setu hodně blízko k výhře nad neoblíbeným Davyděnkem, kdyby zvládl ten TB, tak je mi jasné, že by jsi ho naopak vychvaloval do nebes. Je to sport, to znamená, že jednou jsi dole a jednou nahoře, jednou se daří více, jednou méně.
Ale tou opicí jsi do opravdu přehnal, i když na druhou stranu mě to jen utvrzuje v názoru, který si o o tobě myslím..
Reagovat
smazaný uživatel
zase se Berdych psychicky složil. to je utrpení mu fandit....
Reagovat
BooOoo
jo a co že Berdych prohrál s Davyděnkem ??? je to lama !! být míč od mečbolu a nic ..
Reagovat
smazaný uživatel
dokonce asi 4x
Reagovat
smazaný uživatel
Super !
Reagovat
smazaný uživatel
že Davyděnko vypadá jak Putin?
Reagovat
smazaný uživatel
čéče Ljodra drtí Djokoviče! já to říkal už během US Open! Ljodra patří v žebříčku mnohem výš. Ten výkon proti Berdychovi byl božskej.
Reagovat
smazaný uživatel
Llodra je určité dobrý, ale zas tak bych jeho dnešní výhru nepřeceňoval. Teď se mu zadařilo, ale minulé turnaje byl hrozný!
Reagovat
smazaný uživatel
Llodra je znamy ze doma vo FRA vie zahrat dobre a porazit hracov aj z top 10, ale celkovo ked sa zoberu jeho celorocne vykony ci tento rok, minuly atd. tak nikdy nepatril medzi najlepsich hracov- to je hrac co dokaze pri dobrej forme v hale, alebo na trave odservovat to a volejmi uhrat vsetko ale akonahle strati formu je traged a vypadne s o dost slabsimi hracmi. Jeho vykon bol dneska fakt dobry hlavne ked Novak mal tie 3 breakbally- uz som veril ze ide obrat a on proste odservoval 5lopticiek v rade. Ako tak kukam na los tak Llodra pri optimalnych podmienkach moze dat SF kludne- pricom bude hrat fakt dobre a hned v AUS na turnajoch pred AO vypadne s dakym supakom atd.. to je cely Llodra. v QF bud Berdych alebo Davydenko- to pri ich sucasnych formach a Llodrovej forme by som favorizoval Llodru a potom SF Soderling ci Roddick- vsetci traja silny servis atd.. klludne cez tie-breaky aj tri moze ist este dalej.
Reagovat
smazaný uživatel
lopato Llodra je spíš dobrý doublista!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je PARÁDA, MOC TO TOMOVI PŘEJU!!!! SVĚLEJ ÚSPĚCH!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist