Berdych: Předvídavost dělá z Djokoviče zeď

17. 11. 2013, 18:19
Aktuality 4
Skvělé čtení hry označil tenista Tomáš Berdych za největší přednost Novaka Djokoviče, která z něj dělá v současnosti neporazitelného. Berdych dnes prohrál v Bělehradu se světovou dvojkou ve třech setech a nepřidal vítězný český bod ve finále Davisova poháru v Srbsku.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© daviscup.com)

"Těžko se nacházejí slova, která by vystihla, na jaké úrovni hraje. Neuvěřitelně dokáže číst hru. On ví pomalu dřív než já, co budu hrát, a to něj dělá hráče, že má člověk pocit, že hraje proti zdi," řekl Berdych po prohře 4-6 6-7 2-6.

Podle Berdycha nutí Djokovič svou předvídavostí hrát soupeře obtížnější údery než obvykle. "Vykrývá nejvíce reálné varianty a míč pak nejde ideálně hrát do všech směrů a stran," řekl Berdych.

To samé se stalo v tie-breaku druhého setu, v kterém český hráč vedl 5-4 a zkazil bekhendový volej. "Mně nezbývalo moc prostoru, kam hrát, protože kdybych se snažil hrát kros, tak on už tam opět běžel a byl nachystaný. Musel jsem volit riskantní variantu, do které mě zatlačil," konstatoval Berdych.

Šanci měl Berdych nejen ve zkrácené hře, ale i předtím při dvou brejkbolech za stavu 4-4. "To byly jediné šance, které jsem si vypracoval, ale pořád mluvíme o Novakovi. To není hráč, který se rozklepe, když máte malou šanci. Je moc dobrý a moc solidní, aby se s tím srovnal, což znovu dokázal," podotkl Berdych.

"Bylo by zajímavé, kdyby to bylo po dvou hodinách po setu. I jemu síly docházejí, v tomhle by to mohlo být zajímavé, ale bohužel nestalo se," řekl český tenista.

Berdych prohrál s Djokovičem patnáctý ze sedmnácti vzájemných zápasů. "Bylo to vyrovnané, i když to nakonec tak podle výsledku nevypadá. Bylo to těžké a nemá cenu rozebírat, že to byla fakt velká dřina. To je plýtvání slov," řekl Berdych.

Ze zápasu s Djokovičem odcházel Berdych přece jen trochu spokojený. "Byl dobrý, solidní," hodnotil s tím, že zkoušel proti Srbovi nové herní varianty. "Které jsem předtím nehrál a myslím, že i poměrně dobře fungovaly. Třeba někde, kde to bude rychlejší, tak by to mohla být skulinka, co v jeho hře hledat," doufal.

Atmosféra utkání byla v prvních dvou setech nejvypjatější z celého finále. Diváci rušili Berdycha při podání, hlučeli občas i při výměnách. "Je to Davisův pohár, člověk by si mohl stěžovat, ale tohle k finále Davisova poháru patří," řekl.

V šatně se potkal s Radkem Štěpánkem, který bojuje za stavu 2-2 o rozhodující bod. Už předtím mu řekl své postřehy z pátečního utkání s Dušanem Lajovičem. "A popřál jsem mu štěstí a řekl, ať to jde dorazit," doplnil Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
freeteepek
Škoda toho pokaženýho voleje v tiebreaku druhého setu. Za stavu 1:1 na sety by se Tomášovi určitě hrálo líp a Djokovičovi ne tak dobře, jako při 2:0.
Je jasný, že Novak čte hru výborně, ale bylo to taky o trpělivosti a chytrosti, kde by se Tomáš potřeboval zlepšit. Měl by si něco vzít ze Štěpánkový hry. Především jeho umění přechodu na síť, voleje a v neposlední řadě kraťasy. Ty bohužel Tomáš moc nehrál i když měl nakročeno v kurtu, zatímco Nole běhal daleko za základní čarou. Novak je nejlepší, protože skvěle podává, ještě líp returnuje a je mrštnej jako kočka, takže na všechno dosáhne a pořád míče vrací. Je potřeba do něj trpělivě bušit a ve vhodnej okamžik zkusit nějaké chytré řešení, třeba kraťas, jako to umí Radek. Myslet si, že ho uhoní křížnými údery z rohu do rohu na tomhle pomalém povrchu bylo naivní a předvídatelné. Tomáš hrál dobře, ale při přechodu na síť to bylo většinou bez fantazie. Škoda.
Reagovat
VlS
Řekl bych, že dnes Tom odehrál prakticky maximum, kterého je schopen. Pěknej mač a výkon a to, že je za těmi 2 úplně nejlepšími kousek pozadu není ani ostuda, ani novinka. Rozhodně může mít hlavu nahoře, neodehrál proti Nolemu horší zápas než Rafa minulý týden.
Reagovat
freeteepek
Neříkám, že hrál Tom vyloženě špatně, ale něco tomu opět chybělo. Rafa byl na Djokoviče krátkej ve finále Masters, ale to proto, že mu nešel servis a neumí dát tvrdou plochou ránu. Tomášovi servis většinu zápasu dnes fungoval a taky umí dávat plochý rány. Hrálo se ale na pomalém povrchu a tam to chtělo trochu víc chytrosti při přechodu na síť. Á la Radek:-) Na Radkovi jsou vidět ty jeho zkušenosti ze 4hry. Na síti hraje výborně. Má vynikající halfvoleje i kraťasy. To má prostě natrénovaný. Chybí mu ale Tomášova razance odzadu. Oni dva se ve 4hře výborně doplňují. V siglu ale každému chybí to, co má ten druhý:-)
Reagovat
freeteepek
Kdyby hrál Tom svoje maximum, tak by musel na Djokoviče min. jeden set uhrát. Ne-li dva:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist