Berdych: Nesmím Djokoviče nechat, aby mi to dával do vyšlapané trávy

2. 7. 2013, 16:51
Aktuality 46
Tomáš Berdych se chce ve čtvrtfinále Wimbledonu proti světové jedničce Novaku Djokovičovi držet své hry - především tedy musí dobře podávat. Ve středečním utkání také zkusí Srba udržet co nejvíce za základní čarou, aby jeho údery neměly potřebnou délku.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Berdych má s Djokovičem výrazně zápornou bilanci. Prohrál s ním třináct z patnácti zápasů, ale naposledy ho letos na antuce v Římě z mečbolu porazil. Vyhrál rovněž jediný vzájemný duel na trávě - před třemi lety v semifinále Wimbledonu. 

"Bylo by hezké mít s ním skóre dva nula na trávě," usmál se Berdych, který může být po Janu Kodešovi a Ivanu Lendlovi dalším českým rodákem, který se v Open éře dostane do semifinále Wimbledonu alespoň dvakrát. Djokovič si prohru z roku 2010 pamatuje. "Tenkrát jsem nehrál nijak dobře, ale musí se nechat, že Tomáš byl výborný. Umí hrát na trávě a očekávám těžký zápas," řekl nejvýše nasazený Srb. 

Světovou jedničku dvakrát po sobě ale Berdych dosud v kariéře porazit nedokázal. Jeho bilance s prvními hráči žebříčku ATP je čtyři výhry a 16 porážek. 

Djokovič po výhře ve wimbledonském osmifinále nad Němcem Tommym Haasem konstatoval, že má s Berdychem na trávě negativní bilanci a ví, že prohrál i v Římě. "Když tohle aspoň jednou vypustí z pusy, tak to neznamená, že nebude na zápas připraven. Ale je to drobnost, která může být v těžkých zápasech ku prospěchu," řekl Berdych. 

Turnajem prochází Djokovič suverénně, dosud neztratil ani set a cítí se velmi sebevědomě. "Mám skvělou formu. Hraju na trávě lépe než před dvěma lety, když jsem tu získal titul. Jsem světová jednička a nemám o svoji hru strach." 

Tomáš BerdychBerdych se chce spoléhat na vlastní zbraně. Tou první je servis. Z vysokého nadhozu posílá míč na soupeřovu polovinu rychlostí průměrně okolo 210 km/h a třeba v osmifinále s Australanem Bernardem Tomicem nastřílel 24 es. 

"To bylo dobré znamení a jsem rád, že to fungovalo. To je jenom dobře, jelikož od toho se to bude odvíjet," říkal Berdych. Připomněl i vyhranný zápas v Římě, kde dlouho neměl proti Djokovičovi šanci. "Když hraje dobře, tak člověka honí zprava doleva, ale já tu jedinou příležitost využil a pak se to zlomilo," uvedl Berdych. 

Snahou svěřence Tomáše Krupy bude hrát co nejblíže základní lajně. Tím může soupeře snáze dostat pod tlak. "Protože není potřeba tolik tlačit na pilu a neztrácet přesnost, ale ukrojí tím metr z jedné strany a metr z druhé a o to je balon dřív zpátky a je to znát. Když to půjde a podaří se mi Novaka držet dost vzadu, aby on neměl svoji délku a nehrál to do vyšlapaného, tak se chci držet co nejblíž," řekl. 

Djokovič hru českého tenisty konkrétně nerozebíral. "Je to čtvrtfinále grandslamu, je stabilním hráčem desítky a oba půjdeme po výhře," řekl. 

Sedmadvacetiletý Berdych měl dnes v plánu se na tréninku srovnat po zápase s Tomicem. Australan hrál atypicky s velkými změnami rytmu a rychlosti úderů. "Půjdu si svůj rytmus, který jsem tři týdny honil a v tom utkání pomalu vyletěl komínem, zase chytnout," plánoval Berdych. S Djokovičem očekává jinou hru než s Tomicem. "Djokovič má čistý a krásný údery, to bude úplně jiný tenis," řekl. 

Otázkou je, v jakém stavu bude tráva v All England Clubu. Berdych očekává, že v bezvadné kondici už v závěru turnaje nebude. "To by mohla být moje výhoda," řekl. Stejně tak může být jeho výhodou vědomí, že naposledy Djokoviče porazil. "To jo, ale on bude fit a připravený a bude těžké ho porazit na tři sety," uvedl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

46
Přidat komentář
mac.hall
Šance Toma vidím tak na 10-15 % , možná i trochu menší. Porazit Novaka v jeho formě , kterou zatím ve Wimbledonu předvádí, vyžaduje špičkový výkon s minimem laciných chyb a výborným podáním. To , co jsem zatím od Toma letos ve W viděl, mě nepřesvědčilo, že by mohl sehrát vyrovnaný mač a dokonce s vítězným koncem. V jeho hře je zatím až příliš zbytečných chyb a podání mu taky moc nepíše. Pokud by se mu podařilo zopakovat fantastický výkon z AO s Rafou , myslím že z R 2011 ? , pak bych mohl být optimista , ale od té doby se tomu výkonu nikdy ani nepřiblížil. Tedy v zápasech , které jsem viděl a těch , upřímně, nebylo moc.
Reagovat
hluuusa
Libi se mi, jak Berdych mluvi o hre. Rekl bych, ze vyzral, ze vi, co ho na kurtu ceka. Tenisu jakoby vice rozumi a mene ho jen hraje. Podle me by zitra mohl Djokovice porazit a cele to vyhrat. Uvidime...
Rozhodne z neho ale mam dobry pocit.
Reagovat
seshitec
máš pravdu jenže on ještě nepotkal jedinýho solidniho tenistu, kt by ho dostal aspon trochu pod tlak
Reagovat
Sonja
Myslím, že Anderson i Tomic byli solidní soupeři...podařilo se jim uhrát set.
Já bych fakt Tomáše nepodceňovala, docela koukám, jak jste v klidu (jestli to není jen póza:-D). Podle mě Novaka může alespoň hodně potrápit, pokud ne i porazit. Hraje se na trávě, kterou má rád, dělový servis, ploché razantní údery...
Já budu určitě hodně nervozní.
Reagovat
Sonja
Jó, kdyby byl Tomáš v druhé půlce, mohla bych tlačit s Lunej alespoň do semifinále....:-DD
Reagovat
spaniel
"Mám skvělou formu. Hraju na trávě lépe než před dvěma lety, když jsem tu získal titul. Jsem světová jednička a nemám o svoji hru strach."

Takhle ma mluvit světová jednička, i Roger tak mluvi(l). Nechápu proč někdy nemůže i Nadal. Ten by jako obvykle řekl: "Ja nebýt favorit, no? Pokud ja hrát můj nejlepší tenis a vsechno fungovat a koleno nebolet, potom ja moct vyhrát, no?"
Reagovat
tito
?
Reagovat
Mayo
však hento hovorí djokovič často...na us 12 si tiež pamätám takéto slová, že hrá lepšie ako keď vyhral titul vlani a že sa cíti skvele...tradičné ...
Reagovat
smazaný uživatel
Momentálně tak hraje, což mi přidělává starosti. A k těm kurtům, škoda, že nedali na jedničku Murrayho, tam ještě v životě neprohrál jediný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlas, Nadal je aj povahovo skôr dvojka ako jednotka, na rozdiel od Rogera či Novaka. Ale s tým nič nenarobí ;)
Reagovat
Heather_Fedex
no ale federer je predci egomaniak a hamoun...
takze takovy zlaty stred mezi skromnosti a sebevedomim predstavuje nejspis andy
Reagovat
smazaný uživatel
Tome pojď! zachraň čest českému tenisu!
Reagovat
Fandina
Moc bych mu to přála, ale Nole tady hraje moc dobře. Bude to moc těžké pro Berdu. Taky držím palce. Tome ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
podle mojí Wimbledon aplikace sem našel rozpis singlu na zítra.
Na centru od 14:00 SEČ.
Del Potro-David F
Andy M.-Fernando V.
Kurt č.1
Tomáš B.-Novak D
a ti dva poláci
Reagovat
petrulinka
Těm angličanům nějak nerozumím.Na centr dají Ferrera s Del Potrem a světovou jedničku na kurt číslo jedna?
Reagovat
J.M.
Taky mi to přijde zvláštní. Nejde jen o světovou jedničku, ale součet podle nasazení 1+7=8 a 4+8=12 rovněž naznačuje, který zápas by měl být atraktivnější. Navíc i subjektivně si myslím, že zápas Novaka s Tomášem může přinést atraktivnější, agresivnější tenis.

Ale možná je to všechno v tom, že Berdych je prostě všude jedním z nejméně populárních hráčů.

Na druhou stranu, pro Tomáše to může být malá výhoda. Tomáš je na jedničku zvyklý, zatímco Novak odehrál všechny dosavadní zápasy na centru.
Reagovat
Sonja
Hmm, když to tady píšu já, tak se na mě vyjíždí:-D
Reagovat
J.M.
Když dva dělají totéž, není to totéž. :-) A co není, může ještě být.

(Ale já bych to ani nepsal, kdybych věděl, že to je zbytečně dupliticní vlákno a už se o tom debatovalo dole... Když je diskuse řazena sestupně podle data, duplicitám to napomáhá, člověk se ke starším příspěvkům a reakcím na ně dostává až nakonec.)
Reagovat
smazaný uživatel
To co je za taktika
JAKE TRAPNE

Djoko je isty !!!!!!!!!!!!
Reagovat
Sonja
Jako co to je? Dali ten jejich zápas na kurt č.1, asi jim přijde míň atraktivní než Ferrer-Delpo:-O:-O...nebo co jako?
Reagovat
Nola
to ma podrž, kurt kde hrozia dažďové prehánky, Nole na tom kurte ešte nehral.....
Reagovat
carolyn
co může být důležitější než david s honzou??!!!
Reagovat
Sonja
Přesně, Novak tam ještě nehrál, Tomáš má ten kurt naopak zmáklej, hrál tam poslední zápas...
Vážně to absolutně nechápu. Novak je výš než David (co víc, je jednička), Tomáš je výš než Delpo...
Toto fakt smrdí.
Reagovat
Nola
to bude preťahovaná, David sa výborne pohybuje, očakávam dlhý zápas
Sonja, je to jedno, nakoniec aj Andy už hral na tom kurte
Reagovat
Mayo
nemajte strach..na tom dvorci ho Nolda zvládne ...a dúfam, že Del Potro konečne vyradí Ferrera resp. porazí
Reagovat
Sonja
Tak šoupnout ho tam na 2.kolo a na čtvrtfinále, to je dost rozdíl...prostě mi to přijde na hlavu, jediné logické by bylo, aby světová jednička (navíc proti velmi těžkému soupeři z top10) hrála na centru...
Reagovat
Mayo
Sonja aj vlani hral Nolda na tom kurte tuším to bolo tiež štvrťfinále...keď sa oba hrali súčasne
Reagovat
Nola
čo si budeme nahovárať, Fedexa by tam v tejto fáze turnaja nikdy nešupli, čo narobíme, ani on, ani Tomáš /ktorý tam nehral ani raz/ nemajú tých správnych predkov z vyspelého západného sveta
Reagovat
smazaný uživatel
Organizátoři se všemožně snaží vyklidit Andymu cestu.
Reagovat
Nola
asi tak nejak....
Reagovat
a.magerova
Klidně by ho (Fedexa) tam šoupli, když ho šikanovali kvůli suprovým podrážkám, tak už se nedivím vůbec ničemu :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak aspoň budete mít výmluvu, kdyby Novak prohrál.
Reagovat
Nola
ja ti neviem, to bol skôr reklamný ťah...
ruku na srdce, pamätáš, si situáciu, kedy Fedex hral v tejto fáze turnaja inde ako na CC, vlani mám dojem, že odohrahral všetky zápasy na Centre a Novaka ako obhajcu a NO 1 šupli v tejto fáze tiež na kurt 1, viem, že si jeho fanynka, ale žiaľ, tiež patríš medzi obyvateľov východnej Európy a musíš sama uznať, že hráči bývalého východného bloku to nemajú vôbec ľahké
Reagovat
smazaný uživatel
Chcou prodat co nejvíce lístků. Kdyby dali na centr Noleho i Andyho, všichni půjdou tam, na Poláky a DelPa s Davidem nikdo nepřijde. Takhle budou mít obsazené oba kurty.
Reagovat
a.magerova
Jo to dává smysl, prostě prachy jsou až na prvním místě :-))
Reagovat
Mayo
samozrejme, že Rogera dajú na Wimbledone na centrálny...bolo by dosť smutné ho dať niekde inde...to je ako dať Nadala inde ako na šatriéra v pokročilej fáze turnaja...nepredstaviteľné (:
Reagovat
a.magerova
Jo reklamní tah to být klidně mohl, ale na někoho tu Rogerovu prohru "hodit" musím, tak proč né na organizátory :-))

Na poznámku o kurtech moc nemůžu reagovat, protože si to už nějak nevybavuju, ale věřím, že nekecáš :-))
Reagovat
Sonja
Nevím, neumím si představit, že by ve Wimbledonu nebylo na čtvrtfinále mužů vyprodáno...
Ale možná jsem fakt paranoidní.
Reagovat
smazaný uživatel
Co to zas propána je za přizdisráčskou debatu? To je úplně jedno, kde se bude hrát ne? Já nechápu, proč hledat problém tam , kde není. Djokovič vyhraje stejně na centru jak na jedničce a vidět v tom snahu Britů o protlačení Andyho mi přijde pro Chocholouška. A sorry, pokud zálěží šance hráče číslo 1 na tom, jestli bude hrát na kurtu, na kterém ještě nehrál nebo na tom, na který je zvyklý, tak na tom postu nemá co dělat. Fakt se lidi proberte.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak chcou toho asi využít co nejvíce, třeba po konci zápasu Serena-Sabine bylo na Andyho docela prázdno v úvodu.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak.
Reagovat
Sonja
Najdi si ve slovníku, co znamená přizdisráč, není to poprvé, co používáš slova úplně mimo, bobeši.

Není to poprvé ani naposled, kdy se debatuje o organizátorech a co se snaží protlačit...debaty o zmanipulovaném losu ti snad nemusím připomínat;-)
Reagovat
Mayo
ale možno to bude spanilá jazda ako v roku 10 s tým, že nakoniec vyhrá findžu :D
Reagovat
Mayo
obávam sa, že Berďovi nepomôže ani svätená voda
Reagovat
smazaný uživatel
se připojuji a těším se na výborný zapas,který jak doufám,bude vítězný pro Toma.Poď Tome poď.
Reagovat
Fandina
samozřejmě moc držím palce a přeji výhru. Berdo ... pojď pojď pojď
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist