Berdych: Musel bych hrát na hranici možností, ale k tomu jsem měl daleko

3. 7. 2013, 19:49
Aktuality 30
Nespokojený s vlastním výkonem byl Tomáš Berdych po vyřazení ve Wimbledonu. Ač prohrál čtvrtfinále se světovou jedničkou Novakem Djokovičem, věřil, že zápas mohl vypadat úplně jinak, kdyby se přiblížil k výkonu na hranici svých možností.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Berdych prohrál se srbským tenistou 0-3 na sety a po utkání jednoznačně prohlásil, že měl hrát mnohem líp. Co všechno bylo špatně? "Všechno," řekl krátce a dodal: "Kdybych hrál, jak bych si představoval, tak by to vypadalo jinak. Proti němu je třeba hrát na hranici svých možností, ale k tomu jsem měl daleko," konstatoval. 

Naději měl Berdych na začátku druhého setu. Získal dvakrát Djokovičovo podání a vedl 3:0, jenomže o náskok i druhý set rychle přišel. "Škoda nevyužitých šancí z druhého setu," řekl Berdych a přitakal, že to byl zlom v celém utkání. 

Srbský tenista znovu ukázal skvělý pohyb. I na trávě doběhl skoro všechno a podobně jako na antuce i na zeleném pažitu do stran k míči v rozštěpu doklouzával. "Je to o technice běhání a jak je vidět, on je připravený dobře. Je pořád kde se zlepšovat. Hurá domů a hurá na tom pracovat," vyhlásil Berdych. 



Loni vypadl ve Wimbledonu nečekaně hned v prvním kole, takže z toho pohledu je letošní výsledek posunem. "I vyhraný set byl lepší než loňský výsledek," řekl ironicky Berdych. Grandslamové čtvrtfinále pro šestého hráče světa už neznamená velký úspěch. "Není to nic světoborného a jede se dál," řekl. 

Příští týden čeká Berdycha turnaj v Bastadu. Pak si dá volno a trénink, aby byl připraven na americkou šňůru s vrcholem na US Open a následné semifinále Davisova poháru proti Argentině v Praze. "Nejdůležitější bude kondice, aby to člověk vydržel, protože toho je před námi hodně," řekl sedmadvacetiletý tenista. 

Návrat po porážkách není psychicky snadný, ale pro Berdycha to není problém. "Je to každodenní chleba, který je potřeba udělat, když se chce člověk jenom udržet, aby měl šanci mezi těma vlčákama přežít," řekl. Přemlouvat se k tvrdé práci proto nemusí. "Dělám, co mě baví a nemusím nad tím přemýšlet, to by byl začátek konce. Je třeba si vše dobře naplánovat, odpočinek i trénink."

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
Hook2424
...Tomáš by mě v tréninku makat hlavně na servisu! Jestli si myslí, že může ještě nějak výrazně zlepšit pohyb, tak to nevím....! Tomáš má obrovský stehna, má tam boule jako kulturista! Ty svaly mu sice dávají dynamiku, ale v delších výměnách resp. zápasech mu žerou kyslík a Tomáš si to na vytrvalost s Djokerem rozdat nemůže! Shodit svaly je z pohledu k jeho výšce 196 cm a váze přes 90kg také hloupost!
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Nadala, Federera, Djokovice, nebo Murrayho, trénoval Krupa, byli by na tom stejně, lépe, nebo hůř, než ze svými trenéry? Kdyby Kotyza a tým kolem Petry, byl kolem Azarenky, Sarapove, nebo Wiliams, měly by stejné výsledky, horší, nebo lepší? Až skončí Kotyza, psycholog a kondiční trenér s Petrou, poperou se o ně hráčky? Nemohl by Veselého trénovat Václav Klaus? A co na to pan Černošek?
Reagovat
smazaný uživatel
... a co na to Jan Tleskač?
Reagovat
smazaný uživatel
Ten by rozhodně pro výše jmenované neměl slova chvály a uznání. Málo se ví, že trenérem, manažerem a vším potřebným, byl pro Freda Perryho, jistý Ian Clapmen, tajemný muž odkudsi z východu, který po Perryho třetím Wimbledonském vítězství, kamsi zmizel. Otevřeným oknem, zamčeného hotelového pokoje. Kde jsi Clapmene, kde jsi?
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bohuzel zapas videl od stavu 1:3 pro Toma ve druhym setu tak si little bit davam za zly, ze jsem to ja kdo mu prinesl smulu :D
Nekde jsem slysel ze ten 1.set mel jednu z nejvetsich urovni na Wimblu 2013. Byl vazne tak dobry? Dost me stve ze jsem ho nevidel a nikde na netu asi ke shlednuti nebude :(
Reagovat
smazaný uživatel
1. set byl parádní. Kdyby Tomáš získal ty klíčové fiftýny v prvním a vlastně i ve druhém setu mohl z toho být skvělý pětiseťák.
Reagovat
George_Renel
z W. trošku uniklo, že Jirka Veselý postoupil v Německu do QF a vypadá to, že zakotví ve stovce! Gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to bych mu přál. Moc takových talentů momentálně nemáme...
Reagovat
smazaný uživatel
Mel by na to ...neni potreba menit nic...jen se poucit z chyb a priste mu to nandat pro me jinak vyrovnanej zapas ja se nahodou bavil jak tam Djoka prohanel az mrskal provazy ze si malem natrhnul prdel vsak on z nej ma taky respekt mel by ty rozstepy na Berdu zacit trenovat :-D...ten prvni set mel v tiebreaku dostat pak by se mu hralo lip to je jasny jinak se na Toma furt kouka lip jak na Kvitovou tam to moc slibne nevidim za to u Tomase je velkej potencial
Reagovat
LukasH
Já to tedy vidím naopak. Tomáš má můj respekt, hraje velmi dobře a poslední dobou vyrovnaně. Umí vyhrát důležité body. Ale na tu špičku mít asi nebude. Nikdy se nebude pohybovat jako Novak, protože má jinou fyziognomii. Navíc je jeho tenis takový sterilní a někdy mámm pocit, že bez nápadu. Je ale pravda, že mužský tenis je jiný než ženský - ta konkurence je tam mnohem větší a špička je obsazená silnými hráči.
U Petry vidím potenciál mnohem větší. Až se zbaví těch chyb a výkonnostních vln, může soupeřit s těmi nejlepšími. Údery má na úrovni Sereny.
Hodně lidí teď kritizuje Petru a Tomáše chválí. Jenže Tomášovi už je 27 a všichni víme, jak to měl, když mu bylo jako Petře. Navíc Petra má tituly ze 2 velkých turnajů, což Tomášovi chybí.
Reagovat
pepin
O tom, že má Petra velký potenciál žádná, problém je ale ten, že to o čem se bavíme již rok a půl nespěje k nějakému výraznému posunu. A začíná to již o jejím servisu, myslím servisu lidí, kteří se kolem ní motají, či nemotají. Tady odtud musí začít. Musí mít nebo by měla mít odpovídající zázemí top hráčky a hráčky, která chce do úzké špičky a ne hráčky, která bude říkat tak snad příště.
Reagovat
LukasH
Ale jistě. Já to vůbec nepopírám. Jen si nemyslím, že by Tomáš měl takový potenciál. Prostě si nemyslím, že už by mohl hrát líp. Ale to je to samé u Ferrera, který hraje výborně, jenže na ten vrchol ne a ne dosáhnout. Kdyby to na té špičce bylo slabší - tj. nebyl tam Novak, Rafa, Andy a dříve Roger, mohlo by být všechno jinak.
Petra - víme, že se utápí, rozebírá se to pořád, její tenis s 50 UE není nic pohledného, ale já to chtěl jen srovnat s Tomášem. Kdyby Petra hrála vyrovnaně jako Tomáš, je v top 3 a možná by byla velká rivalka Sereny.
Reagovat
smazaný uživatel
Vem si ale, ze tedkon hlavne u muzu je ten tenis o obrane a pohybu. Proto na spici mas hrace jako je Novak, Andy a Rafa. Tomas s DelPem napriklad kvuli sve vysce a stavbe tela proste nikdy nemuzou mit takovy pohyb po kurtu ikdyby nasobe sebevic makali (a ze to delaji a u obou je videt v pohybu velky pokrok). Proto Tom s Juan musi vyuzivat svoje prednosti a vypiplat je az do maxima. Bohuzel velka utocna hra sebou nese to riziko UE. Ja mam za tadytu sezona pro Toma jen slova chvaly, ikdyz samozrejme se najdou zapasy, ktere mohl vyhrat ale to je sport a vzhledem k poslednim 2-3 rokum kdy je stalou TOP 6-8, tak nikomu uz nemusi dokazovat ze je vynikajicim tenistou a vsichni snim musi pocitat. Fandim mu hlavne proto ze mam rad agresivni a rychlou hru a Tomas ma jeden z nejlepsi Forhandu na okruhu a uz i backhand ma vazne nebezpecny. Ten pokrok je videt ve spoustu aspektech jeho hry :)
Reagovat
LukasH
Je fakt, že dnešní tenis se ubírá jinou cestou. Nejlepší je ten, kdo nejdéle udrží míč ve hře. Jak jsem napsal, Tomáše respektuju, ale jeho hra se mi nelíbí - stejně jako hra Del Potra. U Novaka se mi líbí, co dokáže doběhnout - rozštěpy atd., ale v podstatě hra pořád založená na tom samém - běhat kolem základní čáry, skvěle vracet - tak, že dobíhaný míč ještě umístí. Ano, spoustu dřiny. Ale pak už jde jen o to, kdo má pevnější nervy a lepší stavbu těla. Na pohled nuda. Federer měl v tomhle naprostou pravdu. Útočná hra typu servis - volej dnes prakticky k vidění není.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne. Tedkon uz se moc servis-volej uz nepropaguje (aspon na te trave by to mohlo vice hracu hrat), spise je ted agresivni hra od BL jakou propaguje hodne Berdych, DelPo atd. a tento styl se zase me prave libi. Stim ale prichazeji vice a vetsi chyby. Sam tento styl praktikuju (amatersky) kdyz tenis hraju. Me nebavi si snekym pinkat tak se snazim utocit.
Ale jak rikam bohuzel tedkon je tenis hodne zalozen na obrane a fyzicke kondici a takovy hraci jsou sampioni. Ale neznamena to ze agresivni tenis nema uspech, furt v Top 10 jsou 3-4 hraci s agresivnim stylem (samozrejme uz zalozenym i s mezihrou "na jistotu")
Reagovat
VlS
Žádný výmluvy a kecy, je se kde zlepšovat, tak se jde makat. To se mi líbí.
Reagovat
Sonja
"Hurá domů a hurá na tom pracovat"
Správný přístup. V tomhle se mi Tomáš hodně líbí, prostě maká, snaží se být lepší, nespokojí se s tou svou pozicí...
Příště to snad vyjde a bude v jiné než Noleho čtvrtce, bo jinak ho zas nebudu moct tlačit:-D
Reagovat
Fandina
a souhlas s tím, že na Noleho to dneska bylo málo. Dál držím palce a přeji úspěch. Berdo pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Opět se ukázalo, že na špičku nemá holt. A to dneska měl šance, ne že ne. V tiebreaku první sady a v ty druhé prohrát 4:6, když vedeš *3:0 a to prosím na trávě.
Reagovat
Fandina
Nole za stavu 3:0 přitlačil a bylo. Nole byl lepší.
Reagovat
tito
Tam to nebylo o Nolem, tam to bylo o Tomášově neschopnosti trefit první. Pochopitelně toho Nole jaksepatří využil.
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to o tom, že se z toho vedení po... nic víc. Netrefil pak podání a daroval mu to.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska mu vubec neslo prvni podani, kdovi jak by prubeh vypadal kdyby ho stabilne udrzel. Otom je proste tenis, ze obcas ti to tam pada samo a obcas se muzes snazit sebevic a nic.
Otom ze nema na spicku tak stim se prit nebudu (myslim jenom Novaka a Rafu), ale to neznamena ze je obcas nemuze porazit. Naopak Murraye a Fedexe uz si obcas poda velkym style a s ostatnima TOP10 je to take dobre. Hlavne na ty dva nema 95% tenistu, takze Tom se nemusi vubec za nic stydet.
Reagovat
Mayo
v prvom sete mal šancu vyhrať bol to vyrovnaný set...v druhom sete absolútne nepochopiteľne zlyhal...a tretí už pohoda
Reagovat
gigin
Jj, třetí pohoda.. ten hukl 3:6.
Reagovat
VlS
což bylo o jeden brejk.
Reagovat
gigin
No já jsem to bral spíš jako ironii. Mayo popisuje mač z pohledu Toma a ten pohodový třetí set mi do toho nějak nepasoval, víš? :)))
Reagovat
Heather_Fedex
mayo ma celkem pravdu, 3. set byl pro novaka pohodovy.... na servisu nedal tomikovi ani cichnout, narozdil od setu 2.
takze easy
Reagovat
VlS
letos na Wimblu hraje fantasticky, nema smysl " kdybovat", prostě mimo prvního setu vyhrál jasně a s přehledem. Asi je nejlepší, jak to podle žebře vypadá zvenku i zevnitř.
Reagovat
pepin
Máš naprostou pravdu, musíme si přiznat, že Tomáš na něho dnes určitě neměl. Dokázal jej sice přitlačit, ale bylo vidět, že to byla jen chvilka. A pokud nebude podávat jak Dj. tak jej nemůže prostě porazit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist