Berdych bez ztráty servisu zdolal Andersona, pomohl si 49 winnery

20. 1. 2012, 07:25
Aktuality 21
AUSTRALIAN OPEN muži - Chtělo to pevné nervy a dostatek trpělivosti. A Tomáš Berdych měl naštěstí obojí. Zápas s Jihoafričanem Kevinem Andersonem se totiž lámal v tie-breacích, český tenista je zvládl a nakonec bez ztráty servisu zvítězil 7-6 7-6 6-1.
Tomáš Berdych

Po antukáři Albertu Ramosovi a technickém Olivieru  Rochusovi čekal na Tomáše Berdycha v Margaret Court Areně 'dělostřelec' Kevin Anderson. Vůbec první vzájemný souboj se podle očekávání nesl v duchu silných servisů a první dva sety musel rozhodnout tie-break. Český tenista oba zvládl a ve třetí sadě už o rok mladšího Jihoafričana dorazil.

Pátek na Australian Open:

Bezchybný Federer a Nadal bez ztráty setu do 4. kola

Benešová je po roce opět v osmifinále Australian Open! O čtvrtfinále s Azarenkovou

Berdych v zápase odvrátil všechny čtyři brejkboly a opět potěšil kladným poměrem vítězných úderů a nevynucených chyb: 49-28.

Tomáš BerdychV prvním setu šestadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí nečelil jedinému brejkbolu, nasázel 20 winnerů a udělal jen 7 chyb. Jenže sám za stavu 5-4 a posléze 6-5 nevyužil celkem 5 brejkbolů (zároveň setbolů) a musel se zkoncentrovat na ošidný tie-break. V něm český tenista prokázal silnější nervy a vyhrál 7-5.

V druhém dějství měl nejprve čtyři brejkboly Anderson, ani on ale při jejich proměňování úspěšný nebyl, stejně tak Berdych za stavu 4-4 a 5-5. Opět se tak šlo do zkrácené hry, kterou už sedmý hráč světa ovládl a vyhrál 7-1.

"Oba tie-breaky byly hodně důležité. Kdybych je nezvládl, mrzelo by mě to, protože šancí ukončit to dřív bylo v obou setech celkem dost. Tenis je zrádný, prohrát jeden z tiebreaků, mohlo se to klidně i překlopit a třeba bychom na kurtu hráli ještě teď...," uvažoval Berdych po zápase.  

Kevin AndersonPři manku dvou setů už pětadvacetiletý Jihoafričan zřejmě vycítil, že na pětisetový obrat nemá. Berdych ve třetím setu za stavu 2-1 na devátý pokus sebral soupeři poprvé v utkání servis a zápas definitivně rozhodnul. Duel ukončil ziskem pěti gamů v řadě a po takřka třech hodinách se mohl radovat z vítězství a již pátého postupu do osmifinále Australian Open.

"Věděl jsem, že má skvělý servis a že musím být trpělivý. Šance nakonec přišly a já je dokázal využít," komentoval Berdych. "Ty dva tiebreaky byly hodně důležitý. Jsem rád, že se mi je podařilo zvládnout, pak ho zlomit brejkem a dorazit ho ve třetím setu," dodal.

Nicólas AlmagroO vyrovnání maxima, kterým je v Melbourne loňské čtvrtfinále, si zahraje s Nicólasem Almagrem. Se Španělem vyhrál 4 ze 6 vzájemných soubojů a jediné střetnutí na rychlém povrchu - loni v Cincinnati - ovládl hladce ve dvou setech.

"Předtím hrál dobře, ale v tom utkání najednou začal střílet údery po všech čertech a úplně nevypadal, že by se mu chtělo. Ale spoléhat se na to samozřejmě nedá. Budu se snažit navázat právě na ten vítězný souboj z loňska," řekl Berdych. "Bude to především o tom, jak se člověk dokáže celý zápas soustředit," doplnil. 

Almagro si dnes překvapivě snadno poradil 7-6 6-2 6-4 se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou.

Radek Štěpánek si zklamání z neúspěchu ve dvouhře vynahrazuje postupem již do 3. kola soutěže deblistů. S Indem Leandrem Paesem dnes porazili 6-2 7-6 Italy Bolelliho s Fogninim a s třetím nasazeným párem Llodra/Zimonjič se utkají o postup do čtvrtfinále.

 

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
páteční výsledky českých tenistů (20. 01. 2012)

Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (7-ČR) - Anderson (JAR) 7-6(5) 7-6(1) 6-1
Almagro (10-Šp.) - Wawrinka (21-Švýc.) 7-6(2) 6-2 6-4

Čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek/Paes (ČR/Indie) - Bolelli/Fognini (14-It.) 6-2 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Berdych projde dál tak tak. Kdyby tam tak zůstal Rosol!!! Ten by jim ukázal.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrej pokus rozhodit soupeře.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš hraje poslední dobou velice soustředěně a precizně, velká gratulace, teď i dobrý los, držím palec.
Už ho vidím ve čtvrtfinále, Almagro si proti Berďovi ani neškrtne. S Rafou ale Tomáš neumí hrát, je to pro něj myslím nejhorší soupeř. Myslím, že už je to i psychologická blokace, ale třeba právě teď by se to mohlo podařit... A pak už by byla cesta k obrovskému úspěchu otevřená a možné by bylo všechno.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepamatuju si kdy naposledy fungovalo Berdychovi podání tak dobře. Almagra podle mě porazí tak 3:1 v těsných setech, protože se určitě bude chtít Almagro vytáhnout. Čtvrtfinále bude super a doufám že hodně potrápí Rafu.
Reagovat
Jabadu
Také věřím, že Almagra Tom dá. A s Rafou by si měl vzpomenout na dobu, kdy mu bylo 19 let a při každém úderu zavíral oči. Lepší se vyházet, než čekat, až ho Rafa rozběhá.
Reagovat
darek.vrana
Já myslím, že vytáhnout se chce vždycky každý, to asi není důvod, proč by to měl být těsný zápas. Já věřím, že Almagra sfoukne jak svíčku a pak porazí i Nadala, teď je k tomu ideální konstelace.
Reagovat
Fandina
ale Rafa si to nenechá vzít ........... řádí bude chtít vyhrát ne finále nad Djokem ........
Reagovat
smazaný uživatel
Porazit Nadala na GS je vždycky těžké, ale loni ve čtvrtfinále v Miami ve 2. setu ukazoval jak by se mělo proti Nadalovi hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš dle mého názoru zvolil dobrou volbu turnajů nebo zastávek měl by podle mě před wimbledonem vynechat queens či halle a jet si zahrát exhibici do bodles chalenge a potom na wimbledon
Reagovat
smazaný uživatel
Hral celkom dobre, aj servis mu pracoval, zda sa mi, ze je prvy zatial co sa tyka vyhratych bodov po 1.podani na turnaji. Na esa skoro ako Anderson 14-16, na returne bol samozrejme Tomas lepsi, ono tie 2TB ani nemuseli byt, kedze Tomas bol lepsi, svoje podania si vyhraval na 0, ci 15 a pri Andersonovom sa skoro stale bojovalo bud cez 30 ci zhody. Co sa tyka dalsieho kola tak Tomas moze byt rad, ze Almagro dal Wawrosa. S Wawom ma Tomas zapornu bilanciu s Almagrom tusim vedie 5-2 a obe prehry su z antuky ci je Almagrov lepsi povrch, QF vidim uz dost realne a tam snad potrapi Rafu urcite ma hru na to aby ho aj dal.
Reagovat
misoSK
O tom, ze bol Berdych lepsi na prijme a ze tiebreaky byt nemuseli niet pochyb, ale druhy set mohol byt rovnako 6:3 pre Andersona, tam sa Kevin dostal za stavu 4:3 ku dvom brejkbalom a nechybalo vela, inac samozrejme zasluzeny postup Tomasa
Reagovat
Fandina
je na nejlepší cestě vyhrát ........
Reagovat
Labi
Viděl jsem sice jen první set ale Tomáš hrál výborně bohužel Andersonovo podání bylo neskutečné ale divil jsem jak se Tomáš dokázal udržet v pohodě a koncentrovaný, jestli postoupí přes Almagra tak narazí pravděpodobně na Nadala, který v současné formě se dá porazit a i Lacko ho dokázal místy potrápit. Když Tomáš dokáže udržet nervy a koncentraci tak tenhle turnaj bude velmi úspěšný pro něj
Reagovat
kejv2
Doufam, ze Tomas oba Spanely da. A je jedno, jestli to bude po Almagrovi Nadal nebo Lopez :)
Reagovat
VlS
Pěkně Tome, Tak ještě 4 zápasy :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda. A dobře, že potká Almagra a ne neoblíbenýho wawrinku. Almagro nebude velká konkurence. Snad.
Reagovat
Pe3k
Připojuji se ke gratulaci, ale obávám se, že Almagro bude těžký soupeř. Na hardu se dost zlepšil a proti Wawrinkovi hrál velice dobře. Snad to Tom zvládne.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborný zápas Tome! Gratuluji! Za Almagra jsem rád, myslím si, že je pořád lepší, když Tom dostane Almagra než Wawrinku. Wawrinka je nevyzpytatelný hráč na hardu a navíc Tomášův neoblíbený. Almagro se na OPEN zvedá, jeho hra graduje, ale stále by to na Toma stačit nemělo.
Reagovat
tito
Souhlasím s tím, že Almagro je pro Tomáše těžký soupeř. Budu jen rád, když se budu mýlit.
Reagovat
smazaný uživatel
V osmifinále už si nelze vybírat přijatelné soupeře.
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělej zapas z obou stran,Anderson vic riskoval,Tom ale nezaostaval,nejlepši dnešni zapas! Toma čeka Almagro, pokud předvede to,co dneska či proti Rochusovi, tak 3 sety a ČF.Pojd Tome!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist