Bára byla zakouslá a šla si pro to, řekl kondiční trenér Krejčíkové. Za odměnu si může dát smažák

15. 7., 12:50
Aktuality 21
Absolutní soustředění a zarputilost, to byly podle kondičního trenéra Barbory Krejčíkové Tomáše Breicetla klíče k triumfu české tenistky ve dvouhře v letošním Wimbledonu. Dvaačtyřicetiletý expert ocenil, jak se ivančická hráčka zotavila po zdravotních potížích a na trávě v All England Clubu stupňovala formu. V rozhovoru s českými novináři ji označil za "holku se srdcem na dlani" a podotkl, že jí dovolí na oslavu i oblíbený smažený sýr.
Profily hráčů
Barbora Krejčíková získala titul ve Wimbledonu i díky obrovské bojovnosti (© Profimedia)

"Celé téma toho turnaje bylo, že se jí podařilo zůstat v přítomnosti. A k tomu doplnila obrovskou bojovnost. Ve všech zápasech byla zakouslá a ve své zóně. Myšlenky ji nikam neutíkaly, šla si pro to," řekl Breicetl.

S Krejčíkovou se setkali přes současného trenéra Pavla Motla na jaře 2020. Během covidového období a lockdownů. "Poprvé jsme trénovali v Brně v nějakém parku ještě s rouškami. Bylo to zajímavé období. Pavel ke mně chodil na kondici, znám ho odmala. A Bára neměla za covidu s kým trénovat, tak se připojila k nám. Evidentně se jí to líbilo a vydrželo nám to doteď," řekl Breicetl.

Jelikož pomáhá i sportovcům z jiných odvětví, například squashistům, u triumfu Krejčíkové na Roland Garros o rok později nebyl. "Začal jsem jezdit až v poslední době. Můj první větší turnaj byla Ostrava 2022, která se také povedla," připomněl Breicetl jiné vítězství Krejčíkové.

Když měl na Krejčíkové vyzdvihnout speciální vlastnost, uvedl vnímavost. "Už tehdy v tom parku na ní bylo vidět, že bere věci strašně rychle. Nejen pohybově, ale je schopná vnímat a rychle se učit spoustu věcí. A když se všechny tyhle věci sejdou, je schopná předvést takovýhle výkon," řekl Breicetl, který se dříve věnoval atletice a sprintům.

S Krejčíkovou si stanovili tréninkový plán. Ty se během doby na základě zdravotního stavu, nemocí a dalších proměnných upravují. Právě Krejčíková jedním takovým náročným obdobím prošla, letos od druhé poloviny února do konce května odehrála jen čtyři zápasy.

"V tom je sport krutý a nádherný zároveň. Ta sinusoida je tak rychlá, létá nahoru dolů a je to takový zrychlený život namačkaný do kuličky. Bára si prošla fakt těžkým obdobím. Byla zraněná, měla několik nemocí po sobě a po té nemoci to není tak, že začínáte na nějakém levelu. Začínáte od nuly a musíte se zase zvedat," podotkl Breicetl.

V přípravě pomáhá české tenistce i čtyřhra, které se Krejčíková dál drží. "Paradoxně vám může pomoci, že když jsou turnaje čtrnáctidenní, tak máte vždycky den volna. A pro Báru je lepší si zahrát zápas než jít trénovat. V deblu si můžete zkusit servis, return a není tak fyzicky náročný. Udržíte si rytmus," řekl Breicetl.

Za mistrovské vystoupení ve Wimbledonu byl na Krejčíkovou hrdý. A když dostal otázku, zda jí po premiérovém titulu na travnatém grandslamu povolí i smažený sýr, kterým hráčka ráda "hřeší", shovívavě se usmál. "Jasně, měl bych říct, že to trenér nevidí rád, ale zapadá to do celé té mozaiky. Pokud se dostanete do dobré energie a pozitivního stavu, tak můžeme přimhouřit oko," doplnil Breicetl.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
A211
Pravda je ta že Bára K soupeřky přejela kondičně, netahá kila navíc při pauze se jí rychle uklidňovalo dýchání jak psal pan Kukal je to příklad pro ostatní jak na to.
Reagovat
lars
Kdo tu psal, ze vitezove Wimblu uz netanci ??
viz link
https://twitter.com/i/status/1812630497404543102
Reagovat
Liverpool22
Carlos se snažil
Reagovat
lars
Ale otazka byla: Kdo tu psal, ze vitezove Wimblu uz netanci ??
Reagovat
annah
Nevím, kdo to psal. Letos každopádně tančili a Bára měla mimořádně krásné šaty!
Reagovat
horska.kraslice
Nevím, nepamatuji si, kdo to psal. Každopádně, tančila loni Maky?
Reagovat
Jabadu
Petře se to nestalo. Doufám, že se to nestane Barunce. Dobrý - Lepší - Nejlepší - Sám.
Reagovat
Sinuhet1
muze nekdo odemknout ? diky

https://www.idnes.cz/sport/tenis/ales-kartus-byvaly-trener-barbora-krejcikova-wimbledon.A240715_806739_tenis_coch?zdroj=sport_hp
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/ales-kartus-byvaly-trener-barbora-krejcikova-wimbledon.A240715_806739_tenis_coch?h=6AAEDCAC8C61DDFBE31953E6C9B826FC
Reagovat
Serpens
Šampionka opravdu může vzniknout z čehokoli. Bára v dobách juniorských nebyla nikdy středem pozornosti, za klíčové talenty do singlu byly v té době považovány Siniaková a Bouzková. Vlastně i Muška je jejich vrstevnice, a taky si nevzpomínám, že by se o ní nějak hodně mluvilo.
Reagovat
Liverpool22
Příběh Báry je hodně specifický, že v juniorkách nezářila a také si matně pamatuji, že se dlouho prokousávala do TOP 100 - vždy byla tak nějak na hraně, byla úspěšná hlavně v deblu. Prostě Bára dozrávala jako moravské víno a šla krůček po krůčku - opačný extrém je např. Brenda, která už jako puberťačka hraje GS.
Celkově to vidím jako plus, že tady máme různé příběhy jelikož mladé holky vidí např. příběh Báry, že např. Lucka Havlíčková nemusí panikařit, když se zatím nedaří přechod mezi dospělé - zkrátka některé holky dozrávají později cca kolem 22-24let. Konkrétně třeba Olga Danilovič taky nezvládla přechod z juniorek a až nyní trošku vystrkuje růžky. To samé Rybka, která taky nezářila v cca 18letech na GS, ale dozrála až později.
Reagovat
Serpens
No, Lucka Havlíčková už zpanikařila a radši přerušila kariéru
Reagovat
Liverpool22
Aha, tak to ani nevím. Lucce jsem vždy přál, aby prorazila. Možná je lepší, že si od tenisu odpočine, vyčistí hlavu.....
Reagovat
horska.kraslice
Třeba jako kdysi Ash Barty?
Reagovat
Fandina
Já si zase pamatuji, že Bára jako juniorka byla považována za velký talent. Jenže potom to nějak zadrhlo. A pak už to známe. S Katkou hrály a vyhrávaly juniorské debly, GS. Hodně si pamatuji, že Bára byla považována za větší talent než Katka.
Reagovat
1semi1
Kondičního trenéra jsem u Báry viděl v boxu poprvé - ale už spolupracovali asi delší dobu podle tohoto článku. Tak doufejme, že Bára ještě malinké procento z toho obrovského prize money zajinvestuje do stálého fyzia, aby jí stále nezastavovaly četná zranění.

Na PR zapracovala sama - ty Q&A byly super a post-match interviews také ... je to inteligentní holka
Reagovat
dadaft
Na začátku, před prvním kolem, byla situace celkem přehledná:: Bára i Kudermetová byly z formy a v problémech, mělo to být o tom, která tragédka se prohaluzí do druhého kola ,,,,,,,,,, vzpomínám si, že když jsem ten zápas pustil, překvapilo mě, že se hraje dobrý tenis -- ale že sleduji budoucí šampionku bych neuvěřil...
V dalších zápasech ovšem Bára přidala i nadstavbu, která dělá mistry --- v rozhodujících chvílích, v klíčových momentech, v koncovkách, byla nesmírně silná a hrála nejlepší tenis.
Výsledek známe
Gratulace
Reagovat
Liverpool22
S odstupem času se ukázalo, že první kolo bylo klíčové v cestě za talířem. S Carevnou to měla 1:3 a šla do zápasu s nízkým sebevědomím, nevěřila si, hledala psychickou pohodu.....Nakonec dle očekávání zápas s Carevnou byl očistec jak po fyzické, tak mentální stránce. Bára však bitvu zvládla, v klíčových okamžicích zahrála skvěle, výborně si pomáhala servisem.....a najednou jak mávnutím kouzelného proutku si Bára začala znovu věřit, dostala se do psychické pohody a na vítěznou vlnu. Další zápas byl jak přes kopírák. Bára opět silná na BIG míčích a rozdíl byl pouze v tom, že tentokrát to zvládla 2x 7:6. No a v dalších zápasech už to byla jízda, kdy Bára byla ve svojí bublině a začínal jsem věřit, že může vyhrát byť měla hodně silné soupeřky.
Takže i tohle je na tenise krásné, že se vše může během jednoho zápasu otočit - u Báry tohle platí viz. zápasy s Carevnou, kdy 2x s ní prohrála velmi těsné zápasy, prostě BIG míče nezvládla, ale bum bác a na Wimbledonu se vše otočilo a tím odstartovala neskutečnou jízdu za talířem
Reagovat
Vlk-v-trave
:) pamatuji ten vpis, a potvrzuji...:)
Reagovat
Patik
Už je to tu. bojovnice
Reagovat
Patik
Hlavne v druhom sete jej nevedeli otvoriť ústa jak sa zakusla a prehrala druhý set.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist