ATP v roce 2012, část IV. Turnajům vládl Djokovič, Davis Cup kořistí Čechů

26. 12. 2012, 19:30
Stalo se... 9
Novak Djokovič na podzim nikdy nijak moc nezářil, letos si však odvezl tituly z většiny velkých turnajů, zatímco Federer i Murray zůstali bez trofeje. Velké vítězství mohli slavit čeští tenisté, kteří po 32 letech vyhráli Davisův pohár.
Čeští vítězové Davis Cupu 2012

Po létu, kdy zůstal bez grandslamového titulu i olympijské medaile, se Novak Djokovič dočkal svého životního podzimu. Z 16 zápasů prohrál jen jeden a připsal si tři tituly včetně toho z Turnaje mistrů.

Po nezdaru ve finále US Open se pětadvacetiletý Srb vrátil v Pekingu, kde proměnil ve vítězství i svůj třetí start. Na dalším turnaji v Číně - na Masters 1000 v Šanghaji - prošel bez ztráty setu do finále, ve kterém odvrátil pět mečbolů proti Murraymu a vrátil mu tak měsíc starou porážku z New Yorku.

Novak Djokovič vyhrál Turnaj mistrůNa Haloweena vstoupil do turnaje Masters 1000 v Paříži a Američana Sama Querreyho vystrašil nástupem v masce Dartha Vadera. Strach šel i z jeho nástupu do utkání, první set vyhrál 6-0. Querrey se ale nepoložil a nakonec Djokovičovi připravil jedinou podzimní porážku.

I tak se ale Djokovič vrátil do čela světového žebříčku, kde také přezimoval.

Na Turnaji mistrů pětinásobný grandslamový šampion prošel bez porážky skupinou, v semifinále otočil duel s Argentincem Del Potrem a po krásné finálové bitvě s Federerem si připsal druhý triumf na prestižním Turnaji mistrů. Po roce byl znovu zvolen nejlepším tenistou.

To Roger Federer zůstal od srpna bez titulu, byť k nim neměl daleko. V září Švýcarsku zajistil proti nizozmským outsiderům udržení mezi daviscupovou elitou, před odletem do Asie pak ale řešil netradiční problémy. Čínský agresor totiž na internetu vyhrožoval, že Federera zabije. Tenista hrozbu nepřeceňoval, ale do Číny přiletěl bez rodiny. Anonymní agresor se nakonec za výhružky omluvil.

Související články:

ATP v roce 2012, část I. Velké tituly brali Djokovič a Federer

ATP v roce 2012, část II. Antukovým králem opět Nadal, Wimbledon dobyl posedmé Federer

ATP v roce 2012, část III. Murray vyhrál olympiádu a v New Yorku i první grandslam

a samotném turnaji Masters 1000 v Šanghaji pak Federer ustál problémy ve 3. kole proti krajanu Wawrinkovi, v semifinále už ale nestačil na Murrayho. Pár dní nato Federer slavil jubilejních 300 týdnů v čele světového žebříčku ATP.

Titul se od sedmnáctinásobného grandslamového šampiona čekal v jeho rodné Basileji, místní hvězdě však vítězství vyfoukl ve finále Argentinec Juan Martín Del Potro.

Účasti na turnaji Masters v Paříži se kvůli drobným zdravotním potížím vzdal a tím přišel i o možnost uhájit post světové jedničky. Tou byl celkově rekordních 304 týdnů, než ho sesadil Djokovič. I tak švýcarská hrající legenda ovládla ceny ATP.

Na závěrečném Turnaji mistrů Federer postoupil až do finále, v němž svedl parádní bitvu s Djokovičem. Proti Srbovi však nezvládl koncovky setů a další jinak velmi úspěšnou sezonu tak titulem nezakončil.

Bez titulu zůstal po grandslamovém vítězství na US Open také Andy Murray. V Tokiu britského favorita zastavil překvapivě Kanaďan Milos Raonic a ve finále v Šanghaji, do kterého se dostal po výhře nad Federerem, neproměnil pět mečbolů proti Djokovičovi a neobhájil tak loňský titul.

Kvůli zranění zad se Murray omluvil z turnaje v Basileji a v Paříži utrpěl senzační porážku už ve 3. kole s Polákem Jerzym Janowiczem. Na domácím Turnaji mistrů v Londýně skončil v semifinále, v němž ho zastavil Federer.

To Rafael Nadal dál léčil své koleno. Svým fanouškům alespoň vzkázal, že dlouhá pauza by mohla prodloužit jeho kariéru. S návratem nespěchal, odřekl i Turnaj mistrů a finále Davis Cupu a do konce sezony se tak již na kurty nevrátil. Koncem listopadu ale začal trenénovat a v lednu by již měl hrát.

Berdych přidal druhý titul, Češi vyhráli Davis Cupu
Tomáš Berdych s trofejí pro vítěze turnaje ve StockholmuTomáš Berdych dal letos přednost Tokiu před Pekingem, kde loni triumfoval. V japonské metropoli vypadl už ve čtvrtfinále, v němž nestačil na domácího Keie Nišikoriho. Na Masters v Šanghaji se dostal přes Tsongu do semifinále, z něj už se ale přes Djokoviče do finále nedostal.

Koncem října se už sedmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí radoval z titulu. To ve švédském Stockholmu ovládl místní halové klání, když ve finále zdolal nejvýše nasazeného Tsongu a poprvé v kariéře tak vyhrál dva turnaje během jedné sezony.

Na Turnaji mistrů měl v úvodním zápase našlápnuto ke skalpu Murrayho, nakonec však ve třech setech padl. Proti Tsongovi sice česká jednička vykřesala naději na semifinále, v boji o něj ale Berdych nestačil na Djokoviče.

Radek Štěpánek potěšil svými výkony v Šanghaji, když po výhrách nad Hewittem, Gasquetem a Isnerem potrápil ve čtvrtfinále i světovou trojku Murrayho. S favorizovaným Britem ale nakonec ve třech setech prohrál. V Tokiu i Basileji vypadl hned v prvním kole.

Zkušený rodák z Karviné se také kvalifikoval s Indem Leanderem Paesem poprvé na Turnaj mistrů ve čtyřhře a společně v Londýně prolétli do semifinále, po výhře nad světovými jedničkami dokonce bez porážky. Do finále se ale bohužel česko-indický pár neprodral.

Lukáš Rosol v Moskvě vyrovnal své maximum na okruhu ATP a proti Jazírimu měl solidní šanci na semifinále, nový nejlepší výsledek si ale v ruské metropoli nevytvořil. Radovat se mohl alespoň na challengeru v Bratislavě, kde získal titul.

Vrcholem byl pro české tenisty Davis Cup. V září nejprve uspěli na horké půdě Argentiny a postoupili do finále, ve kterém se v domácím prostředí utkali s obhájci titulu Španěly.

V úvodním utkání sice Štěpánek nezaskočil Davida Ferrera, který byl při absenci zraněného Nadala španělskou jedničkou, Berdych pak ale vyhrál pětisetovou bitvu s Almagrem a tandem Berdych/Štěpánek v následné sobotní čtyřhře vývoj duelu otočil na 2-1.

V úvodní nedělní dvouhře neměl Berdych šanci proti Ferrerovi a naděje na zisk salátové mísy se zdály být ztracené, Češi však našli nového hrdinu v Radku Štěpánkovi. Ten totiž dokázal po heroickém výkonu zdolat Almagra a urval tak pro Česko první vítězství v Davis Cupu po 32 letech.

David Ferrer v Paříži získal svůj první titul z turnajů Masters 1000I když David Ferrer ve finále Davis Cupu vyhrál obě své dvouhry, k titulu nepomohl. Jinak ale mohl být se zakončením životní sezony spokojený. V Kuala Lumpuru sice v semifinále prohrál s Francouzem Julienem Benneteauem a v Pekingu vzdal kvůli nemoci hned svůj první zápas proti Yen-Hsun Luovi, úspěchy se ale ještě dostavily.

Ve Valencii dokázal triumfovat už potřetí a v Paříži si došel pro první titul z turnajů Masters 1000. Zároveň si připsal už 7. titul během sezony 2012, což se letos nikomu jinému nepodařilo. Úplný závěr roku měl trochu hořkosladkou příchuť, neboť na Turnaji mistrů mu k postupu ze skupiny nestačily ani dvě výhry a k triumfu v Davis Cupu nepomohly jeho dva body. Potěšit ho tak mohlo alespoň vyhlášení o nejlepšího tenistu Španělska.

Juan Martín Del Potro na podzim vyhrál celkem 11 zápasův řadě díky nimž si připsal dva tituly. Ve Vídni, kde byl hlavním favoritem, měl namále hned v úvodním kole; s Němcem Danielem Brandsem si poradil až ve třech tie-breacích, přičemž se společně postarali o rekord - jako první během jednoho zápasu nastřílel každý minimálně 30 es.

Argentinský tenista pak ale neztratil už ani set a připsal si třetí letošní titul. S ním se nespokojil a týden na to 'vykradl' i Federerovu Basilej. Domácího favorita ve finále zdolal ve třech setech.

Federera Del Potro porazil i na Turnaji mistrů a společně se Švýcarem postoupil do semifinále. V něm ale neudržel vedení proti světové jedničce Djokovičovi a sezona pro čtyřiadvacetiletého rodáka z Tandilu skončila.

O jednu z největších senzací sezony se v Paříži postaral Jerzy Janowicz. Dva týdny poté, co si v Moskvě zahrál poprvé ve čtvrtfinále turnaje ATP, si udělal trhací kalendář z favoritů na podniku Masters 1000 ve francouzské metropoli. Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci si postupně poradil s Kohlschreiberem, Čiličem, Murraym, Tipsarevičem i Simonem a postoupil do finále. Až v něm dvaadvacetiletého Poláka zastavil David Ferrer.

Julien Benneteau si v Kuala Lumpuru připsal skalp Davida Ferrera a postoupil do finále, jenže ani na sedmý pokus v něm nevyhrál a v 31 letech zůstává na okruhu ATP bez titulu.

Po osmifinále na US Open vybojoval pro Slovensko první titul z turnaje ATP po osmi letech Martin Kližan. Třiadvacetiletý tenista, jenž byl vyhlášen nejlepším slovenským tenistou uplynulé sezony, triumfoval na halovém podniku v Petrohradu.

Nečekanými vítězi Turnaje mistrů ve čtyřhře se stali Španělé Marcel Granollers a Marc López.

'Malý turnaj mistrů' pro úspěšné hráče challengerů vyhrál zatím méně známý Guido Pella, který se díky úspěšné sezoně objevil poprvé v Top 100.

S kariérou se rozloučili další tenisté: bývalá světová jednička a vítěz Roland Garros Juan Carlos Ferrero ze Španělska a také Argentinec Juan Ignacio Chela.

V ohrožení jsou také kariéry dvou bývalých hráčů Top 10 Gaela Monfilse a Robina Söderlinga. Švéda, který dokázal prohánět nejlepší hráče světa, už rok a půl trápí následky z mononukleózy a dokonce přiznal, že už se možná k tenisu nikdy nevrátí. Francouzský tenista zase laboruje se zraněným kolenem a i u něj se začalo spekulovat o konci kariéry. Na podzim ještě zkusil hrát, ve Stockholmu však coby obhájce titulu padl s hráčem páté světové stovky a sezonu definitivně zabalil. Henri Leconte pak na Monfilsovu adresu prohlásil, že 'neví jak dál'.

Pořadatelé Australian Open jako již tradičně oznámili, že i příští rok navýší prémie. A polepší si hlavně poražení v 1. kole.

Na začátku příštího roku se - zatím jen na challengerech - bude zkoušet několik novinek. Tou hlavní bude, že při podání kontakt míčku s páskou nebude brán za chybu.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
carolyn
http://sport.aktualne.centrum.cz/stepanek-juniorem-roku-uz-nebudu-a-hazet-ostepem-neumim/r~74fa946e4ec911e292ad002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_term=position-2
Reagovat
smazaný uživatel
Kližan netriumfoval v Moskvě ale v Petrohradu
Reagovat
LubosZabloudil
Díky
Reagovat
smazaný uživatel
http://24.media.tumblr.com/tumblr_mdi7vkDC8p1qbo5pgo1_250.gif
Reagovat
Bob
:))
Reagovat
Vojtiik
Darka Vadera? :))
Reagovat
LubosZabloudil
Díky :)
Reagovat
Vojtiik
pro nás Star Wars geeky, nerdy a podobné podivné individua to bylo jako pěst na oko:D
Reagovat
darek.vrana
Mělo být Darka Vrány
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist