Alcaraz vyhrál bitvu se Sinnerem. Jako nejmladší je ve finále grandslamů na všech površích

7. 6., 18:59
Aktuality 26
FRENCH OPEN - Carlos Alcaraz (21) potřetí v kariéře a poprvé na pařížské antuce postoupil do finále grandslamového turnaje a jako nejmladší v historii zkompletoval sbírku finálových duelů na všech třech površích. V semifinále španělský mladík zdolal po více než čtyřhodinovém boji 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3 nastupující světovou jedničku Itala Jannika Sinnera (22) a po US Open a Wimbledonu zaútočí také na trofej z Roland Garros.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Alcaraz – Sinner 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3

Carlos Alcaraz na jaře laboroval se zraněním pravého předloktí a během přípravy na Roland Garros odehrál jen čtyři zápasy v Madridu. Na druhý grandslam sezony tak sice dorazil bez zápasového rytmu, ale v Paříži předvádí od úvodního kola přesvědčivé výkony a postupně si poradil už s šesti soupeři.

Jednadvacetiletý Španěl cestou do semifinále ztratil jediný set a po Sebastianu Kordovi, Félixi Augeru-Aliassimem či Stefanos Tsitsipasovi narazil na jednoho z největších favoritů Jannika Sinnera. O rok staršího Itala, který v lednu na Australian Open zaznamenal první grandslamový titul a ve středu získal jistotu premiérového posunu na post světové jedničky.

A úvod zápasu se Alcarazovi vůbec nepovedl. Čtyřikrát přišel o podání, prohrával 2:6 a 0:2 a nebyl v optimální psychické pohodě. Během výměny stran se dokonce rozčiloval nad nedostatkem ručníků s ledy, postupně však dokázal ovládnout své emoce i dění na kurtu.

Sinner už ve třetím setu začal bojovat s křečemi, které dostával do ruky a do dlaní. Přesto si nečekaně vypracoval vedení 2:1 na sety, ale podobně jako předloni ve čtvrtfinále US Open ho neudržel. Alcaraz zapomněl na zpackaný úvod, hýřil větší energií a po 4 hodinách a 7 minutách boje zvítězil 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

Statistiky zápasu Carlos Alcaraz – Jannik SinnerStatistiky zápasu Carlos Alcaraz – Jannik Sinner (@ Livesport)

"Musíte se naučit mít radost i z toho, když při zápase trpíte. To je klíč. Zejména na antuce a tady na Roland Garros. Hrají se dlouhé výměny, čtyřhodinové zápasy na pět setů. Musíte bojovat i trpět," uvedl v televizním rozhovoru Alcaraz.

Itala letos porazil i podruhé a celkovou vzájemnou bilanci vylepšil na 6:4. "Ve své krátké kariéře jsem hrál nejtěžší zápasy asi právě proti Jannikovi. Tenhle a na US Open v roce 2022. Jannik je skvělý hráč a já doufám, že si s ním ještě spoustu podobných zápasů zahraju," řekl španělský tenista.

Jednadvacetiletý Alcaraz hrál semifinále grandslamu popáté v kariéře, potřetí v něm zvítězil a jako nejmladší v historii postoupil do finále grandslamů na betonu, trávě i antuce. Na US Open 2022 i ve Wimbledonu 2023 to nakonec dotáhnul až k triumfu, v neděli se pokusí udržet stoprocentní finálovou úspěšnost i při premiéře ve finále Roland Garros.

Jeho posledním soupeřem bude Alexander Zverev, který ve večerním semifinále porazil Nora Caspera Ruuda a v druhém grandslamovém finále bude usilovat o premiérový triumf. S o šest let stašrím Němcem prohrává ve vzájemné bilanci 4:5, z toho 1:2 na grandslamech. Předloni neuspěl právě v Paříži a naposledy letos v Melbourne.

Výsledky French Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
australan.tenis
Gratulace Alexander. Zlodalství prohrálo.

Dnešní zápas vlastně připomínal tak trochu Sašu a vztah s jeho expřítelkyní. Casper přišel na kurtu.... Vyprovokoval Alexandera v prvním setu a následně ho Zverev vyfackoval v následujících třech setech. Ruud sice dostal nasypáno za účast v semifinále, ale pak odešel s brekem do šaten. No čo už, aj takový je šport. :))

Finále je celkem otevřené. Nebylo by to poprvé, kdy Saša porazil Carlitose na antuce. Pakliže bude Saša dobře podávat... Všechno je možné.

Nejlepší možné složení finále.

PS kdyby Djokovič chtěl riskovat olympiádu, tak Ruuda zdemoluje i s trhlinou v menisku ve čtvrtfinále. Hihi. :))
Reagovat
dappe
Djokovič není schopen zdemolovat ani Musettiho, který nestíhá na challengerech.
Reagovat
Nola
ten komentator sa fakt neda pocuvat - oslabeny super, dokola melie to iste, iste mal zdravotne problemy, ale pre Ruuda je myslim lepsie skoncit v SF, ako prehrat 4 finale v rade, Sasha hral velmi dobre dnes, mal ozaj tazky los, dostat do 1.kola Rafu, nie je ziadna brnkacka, aj ked uz nie je tym Rafom co byval, a teraz som si pozrela jeho zapasy s Alcarazom, uz ho porazil na FO, dokonca tento rok aj na AO, takze to snad bude vyrovnane pekne finale a ak bude servirovat ako dnes, tak to bude tazke aj pre Carlosa
Reagovat
australan.tenis
Na tom čtvrtfinále AO jsem byl osobně přítomen, a lidé byli v šoku, jak dobře Zverev zničil Carlitose. Vůbec ho nepustil k jeho útočné hře. Samotného mě to překvapilo. Čekal jsem výhru Alcaraze. Zverev na antuce umí. Jestli mu půjde servis a zatlačí Carlose z BH, tak se může Carlos opět vycházet. Velice zajímavé. Zverev i s Římem asi nejlepší antukář tohoto roku.
Reagovat
Nola
Sasha je samozrejme skvely na antuke, len sa tu zabuda na jeho uspechy, bo na GS bol vzdy marny, ten zapas na AO prekvapil cely TP, kedze bol Carlitos jasnym favoritom, no uvidime, ci mu hlavicka neodide a dostane nalozene ako maly Jajko, ale za mna urcite lepsie ako by mal byt vo finale Casper, ktory by dostal od Carlita mozno aj kanara vo finale
Reagovat
Ondra979
no dobre Carlito, ted jeste finale, mas Zverevovi co vracet tak to hlavne nepokaz!!
Reagovat
australan.tenis
Sašo nepolevuj! Bij ho! Květen 2020! Doraž ho!
Reagovat
australan.tenis
TAM MÁŠ!

Rudasek ocásek už se veze.

Tak co COMáček čumáček? Posílám pussynku. Mua.
Reagovat
hanz
Ten už se neozve... vždycky když se mu začnu smát, tak už neodepisuje...
Reagovat
australan.tenis
Je to tragéd.

Podobný je to s DRTIVOU většinou fanoušků Rafaela Dopala. Skoro 20 let jsou to největší fans antukového tenisu, ale najednou.... Kde nic - tu nic. Jaká velká náhoda. Falešné jako jejich idol. :) Čest výjimkám.

PS Ruud už se začíná hádat i o outy jako malé dítě. To je celý systém výchovy v té jejich akademii. V bledě modrém Swiatek. Pasivní agresivita.
Reagovat
turista
Dobře! Velká gratulace pro Carlita!
Reagovat
australan.tenis
3:2 s breakem ve třetím. Ruud žaludeční problémy, snad bude Sabalenka volume 2.

Sašo bij ho, dokud je dole!

Vamos Alexander, puta Manacor.
Reagovat
australan.tenis
Wtf? 1:1?

Sašo bij toho norského sociopata!
Reagovat
PTP
2. Semi zatím podobný vývoj jako 1. Semi
Reagovat
paddy
ruÚd ve 2.setu ztuhnul a máme srovnáno smile
Reagovat
Pe3k
Viděl sem prvního 2 a půl setu. Nebyla to kdoví jaká podívaná. V prvním setu byl Alkáč neškodný, v tom druhém zase Skinner. Pořád si tam protahoval ruku, ani nevím jestli byl zraněný nebo co to bylo...Věřil sem Jankovi a vyhrál Karlos tak gratulace. Kdyby vyhrál RG už by mu chybělo jenom AO k zkompletování kariérního grandslamu
Reagovat
paddy
Byla to opravdu bitva, která sluší titulovému zápasu smile, ale asi ne tak kvalitní, jak by se čekalo u zlatého hřebu turnaje smile
% 1. servisu měli oba horší než během turnaje, možná nervozita?, což se převezlo i dalších stats

Měl jsem štěstí, že jsem viděl klíčový okamžik zápasu, kolaps Sinnera po hrozivé smeči do autu, díky čemuž během 15 minut ztratil dva sety a tím i celý zápas smile
i jeho dobíhání kraťasů a špatně volená reakce ho během těch klíčových minut potápěla

Oba jsou ještě hodně mladí, takže budou muset dozrát. Přesto by si letos mohli rozebrat GS tituly jen mezi sebou.

Alcaraz se stále vtěluje do role nadšeného komedianta, což opravdu leze na nervy a nedá se na to dívat. Dokonce Tsitsipas si minulém zápase stěžoval u umpire na jeho přehnaně dlouhé hýkání. Vsadím se, že ten loket má Alc z toho věčně se opakujícího se zatínání pěsti. smile

Jsem zvědav, kdo bude soupeř. Je to zhruba hod mincí, který ale Zverev umí skvěle. smile

I když jsem před turnajem zavrhoval myšlenku, že Ruud udělá třetí finále v řádě, tak v minulých dnech jsem začal prosazovat tezi, že tenisový Bůh je škodolibý a bude chtít vidět jeho třetí prohru ve finále za sebou. Aktuálně vyhrál 1. set a uvidíme, jak to dopadne. Snad Ruud nebude muset do nemocnice, pokud Zverev prohraje smile
Reagovat
com
Casper profackuje Zvereva a ve finale i Alkace
Reagovat
hanz
Pro Alkyho je snazší sousto Kapr.
Reagovat
enfee
Ruud zatim jede jak masina
Reagovat
PTP
No more Mister Nice Guy!
Reagovat
elsky
Při sledování hry budu vždycky přát Sinnerovi, Alca je na mě příliš temperamentní, výsledek mi ale vůbec nevadí. Rodí se rivalitka
Reagovat
Nola
mne zase jeho temperament prave sedi, mam radsej hracov, ktori prejavuju emocie, Jannik je prilis suchar, ale hrac je to excelentny
Reagovat
annah
Tak tak. Přála jsem Sinnerovi, je mi sympatický, Alcaraz ve mně nevzbuzuje žádné emoce, ani kladné, ani negativní. Ale hraje excelentně, v pátém setu jasně dominoval a na Sinnerově výrazu bylo znát, že už na něj nemá a že si je toho vědom. Z těch dvou, co si tam teď pinkají ve druhém semi, nejspíš Alcaraze neohrozí ani jeden. Leda by se Carlos hodně špatně vyspal.
Reagovat
turista
Sinner je na antuce prostě porazitelný. Zařízl nám Djoka v Austrálii. Dobře, že je venku.
Reagovat
No-le
krom toho tady tak nějak potenciálně hrozil kalendářní grand slam...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist