Alcaraz se dočkal první výhry v Laver Cupu. Výběr světa má i tak v Berlíně nakročeno k hattricku

21. 9., 23:13
Aktuality 23
Carlos Alcaraz (21) si poradil dvakrát 6:4 se svým vrstevníkem Benem Sheltonem (21) a dočkal se svého prvního vítězství při debutu v prestižním Laver Cupu. Z evropského týmu však v sobotu bodoval jako jediný, a proto půjde světový výběr, který ovládl poslední dva ročníky této exhibiční soutěže, do závěrečného hracího dne s náskokem 8:4. A to díky výhrám Francese Tiafoea, Taylora Fritze a Sheltona s Alejandrem Tabilem.
Carlos Alcaraz se dočkal prvního vítězství v Laver Cupu (© RONNY HARTMANN / AFP)

Evropa – Svět 4:8

Frances Tiafoe byl v posledních dvou ročnících Laver Cupu výrazným strůjcem obou triumfů světového výběru a bodově přispěl i v aktuální edici. Američan zdolal 3:6, 6:4, 10:5 světovou pětku Daniila Medveděva, s nímž prohrál posledních pět soubojů, všechny na betonech. Svému týmu tak zajistil vedení 4:2.

Vůbec poprvé v letošním ročníku došlo na super tie-break, všechny čtyři páteční duely totiž skončily ve dvou setech a po prvním hracím dnu bylo srovnáno 2:2. Tiafoe jasně ztratil úvodní dějství, ale ve druhé sadě šel hned po prvním gamu do brejku a od té doby už byl na kurtu lepším hráčem.

Úvodní tři singlové zápasy v této soutěži prohrál, ovšem ve všech třech následujících uspěl. Ve čtyřhře je dokonce stoprocentně úspěšný (3:0). Aktuálně 16. muž pořadí si po skončení loňského US Open prošel zhruba roční krizí, nicméně v posledních týdnech svou kariéru znovu nastartoval a zahrál si své první finále na Masters a také byl kousek od finálové účasti na domácím majoru.

Carlos Alcaraz zahájil svůj debut v Laver Cupu už v pátek prohranou čtyřhrou po boku Alexandera Zvereva. V úvodním singlovém utkání v této soutěži však uspěl a zařídil vyrovnání skóre na 4:4. Úřadující šampion French Open a Wimbledonu si poradil 6:4, 6:4 s Američanem Benem Sheltonem.

Čtyřnásobný grandslamový šampion odvrátil všech pět brejkbolových hrozeb a ani jednou neztratil servis. Ani on ale ve využívání brejkbolů neexceloval, zužitkoval jen dva z jedenácti. Na svého vrstevníka narazil podruhé, také loni na Masters v Torontu zvítězil ve dvou setech.

Bývalý lídr žebříčku Alcaraz se začal po prohraném finále na olympiádě v Paříži s Novakem Djokovičem trápit a během US Open Series dokázal vyhrát jen jeden ze tří zápasů. Po šokujícím nezdaru ve druhém kole US Open si však spravil chuť už před týdnem v Davisově poháru, když vyhrál oba singly a pomohl své zemi k postupu ze skupinové fáze.

Alexander Zverev už potřetí v řadě nenašel recept na Taylora Fritze, s nímž vypadl na posledních dvou grandslamových podnicích. Aktuálně druhý hráč světa neuspěl ani v domácích podmínkách v Laver Cupu a souboj úřadujících grandslamových finalistů prohrál v Berlíně poměrem 4:6, 5:7. Vítězství Američana, který absolvuje první akci po finále na US Open, znamenalo vedení 6:4 pro výběr světa.

Zverev vůbec nezvládl koncovky setů. V 10. hře utkání si prohrál čistou hrou servis a po 47 minutách věděl, že bude muset sáhnout po obratu. Ten se mu však nepodařil, přestože ve druhém dějství vedl 4:2. V posledních dvou gamech na podání čelil stavu 0:30. Zatímco v prvním případě nepříznivý vývoj otočil, v závěrečné hře pustil Fritze k mečbolu a ten ho vítězným forhendem proměnil.

Německý tenista startuje v Laver Cupu už popáté a byl u všech čtyř předchozích triumfů evropského týmu. V singlu se v této exhibiční soutěži představil už poosmé a teprve podruhé okusil porážku. Podobnou úspěšnost ve dvouhře má i Fritz, který po skalpu Zvereva disponuje bilancí 4:1.

Čtyřhru na závěr sobotního programu obstarali Casper Ruud se Stefanosem Tsitsipasem proti Benovi Sheltonovi a Alejandrovi Tabilovi. K suverénnímu vítězství 6:1, 6:2 dokráčeli Američan s Chilanem.

Shelton s Tabilem na kurtu naprosto dominovali. Jediné komplikace museli řešit v maratonském šestém gamu druhého dějství, v němž čelili dvěma brejkbolům. Ztrátu servisu nepřipustili a následně pokračovali v krasojízdě.

Evropa v úvodních čtyřech ročnících Laver Cupu dominovala a triumfovala v pražské O2 areně, Chicagu, Ženevě a Bostonu. Poslední dvě edice však ovládl světový tým, konkrétně předloni v Londýně a loni ve Vancouveru. V následujícím ročníku, který se uskuteční v San Franciscu, dojde k první změně kapitánů. Evropu povede Yannick Noah a výběr světa si vezme na starost Andre Agassi.

Exhibiční turnaj, za jehož zrodem stojí i švýcarský fenomén Roger Federer, každoročně střídá dějiště na evropském kontinentu a v Severní Americe. Akce se koná vždy ve třech dnech, přičemž jednotlivá páteční vítězství jsou za jeden bod, sobotní za dva a nedělní za tři.


Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
PetaM
Mít v rozhodujícím zápase jako želízko labilního Fritze musí být super pocit.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak Carlitos vyhrál, Taylorovi v podstatě nedal šanci.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Alex teď předvedl výborný obrat a drží Evropu ve hře. Přál jsem si rozhodující mač mezi Carlosem a Taylorem, tak ať je to pěkný zápas
Reagovat
com
jojo, Zverev to tam pomlatil a je to na Vámosákovi
Ale stejne to nema hlavu ani patu.. Jeden den hrajou za bod, pak hrajou za tri body - trapas
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak nechtějí, aby bylo rozhodnuto moc brzo. Potřebují prodávat vstupenky přece
Reagovat
com
tak jasny, ale nema to logiku, proste je to ted

Svet: 6 vyher
Evropa: 5 vyher

Takze ted po poslednim zapase by spravedlive mel vyhrat budto svet, nebo remiza smile
Reagovat
Trojchyba_Mat
Uznávám, moc to logiku nemá, ale nevadí, alespoň je drama.
Ale v pátek při čtyřhře, když ukazovali šanci na vítězství, tak Evropě přisuzovali 74% a světu 24%. Takže asi dvě procenta měla být skutečně na remízu
Reagovat
annah
Když vyhraje Alcaraz, tak to bude 13:11 pro Evropu. Turnaj pak musí rozhodnout čtyřhra, protože vítěz musí dosáhnout 14 bodů. Mně ten systém připadá naopak skvělý. Do posledního zápasu nemusí být rozhodnuto.
Reagovat
annah
Aha, tak to jsem se spletla. Ne 14, ale 13 bodů stačí k výhře...
Reagovat
annah
Prosím vás, jak se jmenuje ta dáma, co zpovídá hráče na kurtu? Myslím, že je to bývalá tenistka, ale zaboha si nemůžu vzpomenout na její jméno.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Petkovic?
Reagovat
annah
Jasně! Díky!!!
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
muster
Andrejka
Reagovat
PetaM
Shelton řve Vamos, strašný blbeček.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Společně s Tiafoem opravdu nejnesympatičtější hráč na okruhu
Reagovat
Trojchyba_Mat
Koukám, že Laver Cup zde zajímá opravdu hodně lidí
Reagovat
Pe3k
Ano diváci přímo šílí
Nehledě na to, koukal se na zápas Dimitrova s CHilanem a byl dost dobrý
Reagovat
Trojchyba_Mat
Jo, ten byl pěknej
Reagovat
com
jo hledal sem ho tady na strankach mezi hlavnima turnajema a musel sem prekliknout do turnaju nizsi urovne
Reagovat
PetaM
Ty oslavy amíků jsou děs. Ale těší mě hlavně to, že na turnajích nemají nárok, tak si aspoň tady užijí, že porazí někoho z Evropy. :D
Reagovat
Trojchyba_Mat
Vesměs je pro mě tým světa nesympatický, zachraňuje to akorát Fritz.
Reagovat
Martan1
Tak rozhodně je sympatičtější Kokinakis nebo Tabilo než třeba takový "Sáša".
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist