3. den na Turnaji mistrů: Monfils a Thiem bojují o šanci na semifinále

15. 11. 2016, 11:33
Previews 13
Všech osm nejlepších tenistů letošní sezony má své první zápasy za sebou. Dnes nastoupí debutanti Gaël Monfils a Dominic Thiem, kteří se poperou o šanci na postup do semifinále letošního Turnaje mistrů. Večerní program ukončí souboj Novaka Djokoviče s Milosem Raonicem. Na programu jsou již tradičně také dvě utkání deblové soutěže.

Hned úvod dnešního programu slibuje zajímavý zápas. Domácí Jamie Murray s Brazilcem Brunem Soaresem totiž nastoupí proti bratrům Bryanovým. Britsko-brazilský pár bude chtít Američanům oplatit letošní porážku z Říma.

Murray se Soaresem letos ovládli Australian Open a US Open. Od závěrečného grandslamu sezony se jim ale příliš nedařilo. Z posledních čtyř turnajů uhráli jen jednou semifinále. V prvním utkání na Turnaji mistrů potvrdili roli favoritů, když si beze ztráty setu poradili s posledním kvalifikovaným párem Huey/Mirnyj.

Ani bývalé světové jedničky nezaznamenaly od antukové části sezony, během níž získaly čtyři tituly, žádnou finálovou účast. Nutno podotknout, že na posledních čtyřech podnicích je vždy vyřadili pozdější vítězové.

Ani Američané na úvod nezaváhali. Stejně jako jejich dnešní soupeři zvládli první zápas s dvojicí Dodig/Melo ve dvou sadách, a turnajové šestky dokonce dorazili kanárem.

První utkání dvouhry obstarají debutanti letošního Turnaje mistrů Gaël Monfils a Dominic Thiem. Zároveň budou oba tenisté usilovat o svou premiérovou výhru a šanci na semifinále.

Thiem začal svou první účast náramně. Poprvé v kariéře vzal Djokovičovi set, který získal v dramatické zkrácené hře. Poté už ale Srbovi vůbec nestačil a uhrál jen dvě hry.

Monfilse trápí zraněné žebro, a proto se nemohl na svou velkou premiéru fyzicky stoprocentně připravit. V prvním zápase proti Raonicovi neuhrál set a je tak momentálně na posledním místě skupiny Ivana Lendla.

S přihlédnutím ke zranění Francouze bude dnes mírným favoritem Dominic Thiem. Rakušan se na okruhu ATP s Monfilsem setkal zatím jen jednou a premiérový duel pro něj skončil vítězstvím ve třech setech.

Monfils má i přes nedělní prohru jeden rekord jistý. Francouz se stal ve třiceti letech nejstarším hráčem, který se od roku 1970 na Turnaj mistrů kvalifikoval poprvé v kariéře.

O lepší pozici pro udržení naděje na postup do semifinále svedou večer souboj nasazené šestky Ivan Dodig/Marcelo Melo a filipínsko-běloruská dvojice Treat Huey/Max Mirnyj.

Oba páry na své soupeře v prvních utkáních ve dvou setech nestačily. Dodig s Melem prohráli s bratry Bryanovými a tandem Huey/Mirnyj potrápil favority Murrayho se Soaresem.

Letos se spolu utkali celkem dvakrát a rozešli se nerozhodně. V Miami zvítězili Huey s Mirným, o necelý měsíc později se v Monte Carlu radovali z vítězství Dodig s Melem.

Večerní program uzavře duel mezi vítězi prvních zápasů skupiny Ivana Lendla Novakem Djokovičem a Milosem Raonicem.

Kanaďan si už dnes může díky výhře 2-0 nad Monfilsem zajistit postup do semifinále. K tomu ale potřebuje i Djokoviče porazit ve dvou setech, což se mu v předešlých sedmi utkáních nepodařilo ani jednou, navíc Srbovi sebral jen jeden set.

Letos se střetli dvakrát. Ve finále v Indian Wells uhrál Raonic dokonce jen dva gamy, o pár týdnů později v Madridu už Srbovi alespoň trochu konkuroval, přesto jasně prohrál 3-6 4-6.

Djokovič dnes bude favoritem, i když se mu v posledních týdnech tolik nedařilo. Do Turnaje mistrů však vstoupil vítězně. První set proti Dominikovi Thiemovi ztratil v tie-breaku, poté ale na kurtu dominoval a Rakušanovi povolil jen dvě hry.

Do karet Srba hraje i jeho turnajová bilance. Rodák z Bělehradu vyhrál poslední čtyři ročníky a celkově útočí na šestý titul, čímž by vyrovnal rekord Rogera Federera a vrátil se zpět na tenisový trůn.

Kurty jsou letos ovšem rychlejší a to bude hrát do karet spíše Kanaďanovi. Pokud bude dobře servírovat, má šanci poprvé Djokoviče porazit. Není žádným tajemstvím, že největšími zbraněmi Raonice jsou servis a forhend. Očekává se, že Djokovič bude hrát hlavně do bekhendu svého dnešního soupeře.

TURNAJ MISTRŮ - ÚTERNÍ PROGRAM 15. 11. 2016
1. J. Murray/Soares - B. Bryan/M. Bryan | H2H 0-1 / začátek ve 13:00 našeho času
2. Monfils - Thiem | H2H 0-1 / začátek nejdříve v 15:00 našeho času
3. Dodig/Melo - Huey/Mirnyj | H2H 1-1 / začátek v 19:00 našeho času
4. Djokovič - Raonic | H2H 7-0

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

13
Přidat komentář
Mayo
Noje 6-1, 6-1 Milosko basketbalista
Reagovat
kada.tom
Monfils < = Thiem (ve 3 setech)
Djokovic < = Raonic (ve 3 setech)
Reagovat
gigin
Dom ve třech a Miloš ve dvou. Turista mi to ale asi vyvrátí.
Reagovat
Krisboy
Turista těžko, spíš Novak :) Ale třeba ho Miloš fakt dá, Djok rozhodně není ve svý nejlepší formě.
Reagovat
Marduch
Djoker směrem do ofenzivy z BH trošičku vyvanul, nicméně proti Domovi byl na baseline ve druhym a třetim odolnej jako za časů legendárního Gumoviče. Uvidíme, co za returny vytáhne z rukávu Ranhojič.
Reagovat
turista
Novak už bohužel není takový válec jako před rokem. Na jeho bekhendy obouruč podél boční lajny se ale těším. Bude to dnes boj protože Miloš od baseliny hrát umí.
Reagovat
Marduch
Dom ve dvou, Zlobovič ve dvou až ve třech.
Reagovat
Krisboy
Tak teď už se v těch přezdívkách tak ztrácím, že vůbec netuším, kdo je Zlobovič :)
Reagovat
VlS
Neznáš Starocha Zloboviče? Já teda taky ne.
Reagovat
Marduch
Tys neviděl poslední tiskovku se Zlobovičem?
Reagovat
Krisboy
Myslíš tu, jak se tam rozčílil do nepříčetnosti a ztropil strašnej skandál, o kterém se teď všude mluví? Tak to už vím :)
Reagovat
gigin
by si taky asi ráda zahrála. Podle umístnění ruky vypadá nažhavený. Anebo je původem Urukvajec.

https://pbs.twimg.com/media/CxPgxNnWgAEy5qN.jpg
Reagovat
sprchon
:D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist