14. den na Australian Open: Finále Djokovič - Murray

31. 1. 2015, 19:00
Previews 83
Ve finále Australian Open se potřetí za posledních pět let střetnou Novak Djokovič a Andy Murray. Oba mají v melbournském finále zcela odlišnou bilanci: Srb 4-0, Brit 0-3. Favorit je tak z tohoto pohledu jednoznačný, tím spíše, když Murray opuštěl Australian Open třikrát za poslední čtyř sezony po porážce právě s Djokovičem.
Profily hráčů

Novak Djokovič se zítra může stát nejúspěšnějším hráčem v historii Australian Open. Letos už popáté postoupil do finále, což se v Melbourne podařilo jen Rogeru Federerovi a Stefanu Edbergovi. A jelikož srbský tenista všechny předchozí finálové zápasy v letech 2008, 2011, 2012 a 2013 proměnil v tituly, zaútočí už na pátou trofej z úvodního grandslamu sezonu.

Pět titulů si z Australian Open ve dvouhře mužů ještě nikdo neodvezl. Čtyřikrát, zatím stejně jako Djokovič, triumfovali jen Federer a André Agassi.

Djokovič a Murray na grandslamech
7-7 bilance
ve finále
2-5
AO:
2008, 2011, 2012, 2013
W:
(2011, 2014)
US:
(2011)
tituly W:
2013
US:
2012
FO:
2012, 2014
W:
2013
US:
2007, 2010, 2012, 2013
prohry
ve finále
AO:
2010, 2011, 2013
US:
2008
h2h:
3 Melbourne 0
2 GS finále 2
4 GS
2
15 celkem 8

V grandslamovém finále se sedmadvacetiletý Srb představí popatnácté. V těch předešlých vyválčil sedm titulů: ke čtyřem z Melbourne přidal dva z Wimbledonu (2011 a 2014) a jeden z US Open (2011).

"Dostat se do finále je velký úspěch... Ale teď přichází zápas, na který jsem se připravoval poslední dva měsíce. Tohle jsou ty chvíle, kvůli kterým trávíte dlouhé hodiny na kurtu i mimo něj. Vyhrát grandslam, to je to, na čem záleží nejvíc," řekl Djokovič.

Zatímco světová jednička Djokovič ve finále Australian Open ještě neprohrál, Andy Murray v něm ještě nevyhrál. A to už si o titul z Melbourne zahrál třikrát: v roce 2010 prohrál s Federerem, v sezonách 2011 a 2013 právě s Djokovičem.

Nicméně po finálových výhrách nad Djokovičem také slavil oba své grandslamové triumfy, kterých dosáhl v roce 2012 na US Open a o rok později ve Wimbledonu.

Ve finále grandslamu tak mají Djokovič s Murraym vyrovnanou bilanci 2-2. V celkové grandslamové bilanci vede 4-2 Srb, jenž přidal jednu výhru v semifinále Australian Open 2012 a tu poslední pak před půl rokem ve čtvrtfinále US Open. V celkové oficiální vzájemné bilanci vede 15-8 Djokovič poté, co loni vyhrál všechny čtyři souboje.



"Nejsem jasným favoritem. Ale... finálovou bilanci tady v Austrálii mám proti němu dobrou a asi mi to může psychicky trochu pomoct," uznává Djokovič. "Ale ne moc."

"S Andym jsem hrál poprvé, když nám bylo 12 let. Známe se opravdu dlouho a je hezké, že si proti sobě zahrajeme další grandslamové finále," řekl Djokovič, jehož trénuje Marián Vajda a Boris Becker.

Murray: Moje vítězství by bylo velkým překvapením
"Vím, že to bude hodně těžké, pokud chci zítřejší zápas vyhrát. Bude to fyzicky velmi náročné utkání, tak je třeba na to být připraven především po psychické stránce," řekl Berdychův semifinálový přemožitel Murray. "On (Djokovič) tu má fantastickou bilanci. Zdejší podmínky mu sedí a bylo by velkým překvapením, kdyby se mi zítra podařilo vyhrát," dodal sedmadvacetiletý Brit.

Rod Laver ArenaMurrayho čeká první grandslamové finále po loňském rozchodu s trenérem s Ivanem Lendlem, který mu pomohl k oběma grandslamým triumfům, a následném navázání spolupráce s Amélií Mauresmovou.

"Cítím, že zase hraju dobře. Tohle pro mě byl důležitý týden. Věděl jsem, na čem jsem po loňské sezoně potřeboval zapracovat. A také jsem věřil v dobrou pracovní morálku a lidem, kterými jsem se obklopil a kteří jsou mi schopni pomoci dostat se zpátky do top formy," uvedl Murray. Ten se po loňské sezoně rozešel s dlouholetým koučem Danim Vallverduem a kondičním trenérem Greenem.

Murray už má ve světovém žebříčku zajištěn návrat do Top 4. Pokud zítra získá svůj třetí grandslamový titul, posune se dokonce na třetí místo za Federera a vedoucího Djokoviče.

- PROGRAM 14. DNE AUSTRALIAN OPEN 2015 -
(neděle, 01. 02. 2015)
• Rod Laver Arena •
od 6:00 SEČ Mladenovicová/Nestor (3-Fr./Kan.) - Hingisová/Paes (7-Švýc./Ind.)
od 9:30 SEČ Djokovič (1-Srb.) - Murray (6-Brit.)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

83
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak s tímhle běž Andy do pr.ele. Novak vraíc, klepe se mu ruka a ty takhle poj.beš TB? Super no, na prd zlepšení herní, když si pořdá troska.
Reagovat
kada.tom
já nějak nevím, komu mám fandit :-)
Andymu běžně fandím, k Novakovi si ale taky cestu postupně hledám :-)

asi budu nestrannej a budu přát lepšímu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Do řitě, já su nervní. Come on!
Reagovat
a.magerova
No doufám a přeju !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Bude to zápas na čtyři- pět setu , vyhraje Novak .
Reagovat
panzer.dragon
tak asi to bude zapsaný do historie tak, že rafa bude zmiňovanej s RG, roger s WIM a US, a nole s AO
Reagovat
Cico93
GS číslo 16!!! Yeees.
Reagovat
smazaný uživatel
"Dostat se do finále je velký úspěch... Ale teď přichází zápas, na který jsem se připravoval poslední dva měsíce. Tohle jsou ty chvíle, kvůli kterým trávíte dlouhé hodiny na kurtu i mimo něj. Vyhrát grandslam, to je to, na čem záleží nejvíc," řekl Djokovič.

Presne..Ako som včera písal, turnaje sa delia na Grandslamy a všetky ostatné..Grandslamy sú a vždy budú smerodajné, najcennejšia štatistika, jediné číslo na ktoré sa bude pamatať..
Reagovat
smazaný uživatel
proc to rika Djokovic vim, ale proc ty, to nevim.. ;-)
Reagovat
Roger_Federer
Pak navrhuji zrusit zbytek sezony a hrat jenom granslemi.zbytecna prace.nemyslis.
Reagovat
Mayo
jeden chlapík to vystihol presne...najlepší hráč na svete vs najlepší hráč turnaja
Reagovat
kolapse
V pondělí by se měl přejmenovat Australian Open na No1e Open :-)
Djoki znič ho, nepochybuji o výhře ;-)
Reagovat
mahycek
Ale, to víš, že Ozzy Osbourne také, to je kapitola sama o sobě , dlouhé povídání, tak to dnes, necháme zítřejšímu finále v tenise. Co říkáš? Ahojte, jdu spát.
Reagovat
mahycek
Gigine, ne..r, ale já s Robem také souhlasím. ale stárne, přirozeně. Ian Gillan od Deep Purple, je taky výbornej zpěvák, ale už to nebude, jako na Made in Japan. T o samé Robert Plant- vynikající, ale taky stárne, a já miluji tyto zpěváky a moře dalších. Akorát v česku ty pořádné rockerské pěvce nemáme.
Reagovat
gigin
tvl...... co Ozzy?
Reagovat
VlS
Kluci, a není lepší si pustit tu muziku, než o tom tady kvákat?
Reagovat
a.magerova
Rozšiřují si obzory a předávají zkušenosti, nemůžou jen sedět v koutě se sluchátky na uších :-P
Reagovat
mahycek
Gigine, nekecám, přál bych Ti vidět, né monstrum, ale zvuk kapel i obraz, co si někdy pouštím hlasitě a v poměru, kapela na koncertě a v poměru, moje místnost, stejné decibely v tom poměru. Ku..a, chtěl bych se prozradit, nemůžu. Dnes jsem měl na stole, tu dívku, která zpívá v Arch Enemy, v těch modrých vlasech. Je to super, když jsem na jiný styl, ale Allisu musím, jako zpěvačku uznat. Tak zatím, čau.
Reagovat
gigin
V klidu, šuldo, val to...
Reagovat
Roger_Federer
Dovolim si otazku..opet lijes?
Reagovat
gigin
Ne.
Reagovat
rod_laver
ten byl zase jak Olda Kaiser.
Reagovat
Roger_Federer
Z Ivetkou B. dohromady.
Reagovat
gigin
Jako jas. Tady můžou chodit odborníci na fenomény... tenisové, jas jasů... však je to tenisový portál vole....
Reagovat
gigin
pokud člověk nepochopí Painikiller od Robka Hallfordového, tak by tu neměl co dělat.... to je jas jasů... hlavně One shot of the glory...
Reagovat
Marduch
Tak to jsem tady dobře :)
Reagovat
gigin
Judas dobré?
Reagovat
Marduch
A ještě o něco raději jejich kolegy z East Endu, na každý pád "One Shot" je vál famózní.
Reagovat
gigin
No a ještě. Kámoška byla nemocná. Její kámoška, blondýna sa ptá: Tak jak? Tož nic moc: 38,5, všechno mňa bolí. Blondýna: Ty tož mosíš si najít někoho s někým menším.....
Reagovat
Cico93
Reagovat
mahycek
Jasně a sleduji, celou dráhu Judas Priest! A ne jenom je, každý měsíc musím proposlechnout, aspoň 15 alb různejch kapel a zaujmout postoj.
Reagovat
gigin
Kecáš?
Reagovat
gigin
Ale stejně Iron Maiden, to sů takoví kolotočáři, Ejsíci klasici... Ale Judas je prostě the best of the best....
Reagovat
gigin
Jo a ještě... v Američce to poslouchali borečci..něco si načetli, pak se odpravili.. Judas v US odsoudili kvůli podprahovému poselství.... soudy, hrůza, děs..
Reagovat
gigin
přitom ti houby.... co jako..
Reagovat
gigin
No, závěr... Judas Priest je nejlepší heavymelová skupina na světě....
Reagovat
gigin
Určitě je Halford bukva, ale to je fuk...
takový hlas nidko nikdy nebude mít...
Reagovat
gigin
A tak no :DDDDD
Reagovat
gigin
Kdybych sa měl rozkývat mezi Gulbů, sojků a Robem... tak... jedině soječka, tvl :DDDDDDDDDDD
Reagovat
Roger_Federer
kazdy porad je bukva..my heteraci jsme chudaci.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
gigin
Miluji tě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
a.magerova
https://lh5.googleusercontent.com/-vI5u8B59af0/VHzcBnZFQAI/AAAAAAAAUU4/eY45KjnUMAI/w800-h800/Terre%2B1.gif
Reagovat
rod_laver
Za mě Defenders of the Faith! :-))
Reagovat
mahycek
Já nevím, ale po předvedené hře, beru v potaz nevynucené chyby, tak Murray musí finále vyhrát. To je papírově, ale znáte to, celý turnaj bez famozní formy, ale finále dá Djokovič. Nejsem žádný tipér, spíš pro srandu, mám rád především sport a tenis. Jak už jsem říkal, dříve na Andyho celkové vítězství, mám vsazeno od úterý, ale dnes jsem si ještě dal na Djoka 3-1 a 3-2 na sety, nedalo mě to, abych vyrovnal případnou ztrátu. Když už tu není Roger, (finále by bylo hezčí), tak ať to nehrají od základní čáry. A jestli si budou navzájem fuckovat,bít se v prsou,nebo používat hru těla, to opravdu nemusím. Přiznám se , jsem Federerovec, i přísně ho hodnotím, ale takové výlevy fakt nedělá. Ať zvítězí zítra tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
To nejdůležitější finále z mého pohledu dneska bohužel neskončilo úspěšně, ale zítra bych se rád podíval i na další finálové zápasy... V mixu fandím Kiki, ale když vyhraje Martina, tak jí to taky budu přát. V mužské dvouhře přeju Novakovi, celý zápas ale asi koukat nevydržím. :D
Reagovat
a.magerova
Joooo, hrát tak Berdych s Dimitrovem, tak bys seděl u obrazovky přilepenej i 6 hodin !!!! :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jóóó! Ale musela by se režie snažit... :D
Reagovat
a.magerova
Jo to věřím.... tak 2 minuty na kurt a hodinu do boxů :-)))
Reagovat
a.magerova
monty už jsem na TO přišla - jedna kamera namířená na Ester, druhá na Mášu víc nic..... a podle reakcí holek bychom odhadovali, co se děje na kurtu a jaké je skóre :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to by bylo ideální. :D
Reagovat
VlS
Tak to bych ti teda přál leda za trest :-D, 5 hodin čučet na dvě nervózní kočky
Reagovat
UnrealTom
Přeju Novakovi
Reagovat
mahycek
Nemáte, prosím stream na Chelsea- M.City ? Teď jsem přijel, A na zítra Arsenal-Quiens park Rangers ?? Díky, jinak tenis zítra diskuze.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.yopika.tv/20150130/v-haha_sport_1_name-993633-54cc0aa9322dc1.62537041.html
Reagovat
smazaný uživatel
Ole Nole,Noak Djokovic.!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
*Novak
Reagovat
a.magerova
Hurá Můra ;-)
Reagovat
Kozoroh
A proč mu Můru vnucuješ?
Reagovat
a.magerova
Já nikomu nic nevnucuju, jen reaguju na jeho OLE NOLE svým HURÁ MŮRA....

Kozorohu, jsi nějaký nevrlý a už dlouho.... dělej s tím něco :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Se bojí, že No1e dostane na řiť :-))
Reagovat
a.magerova
Raději dvě varianty pro případné šťouraly :-))))
http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Scotland/Flag-Pins-Scotland-Serbia-without-Crest.jpg

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Great-Britain/Flag-Pins-Great-Britain-Serbia-without-Crest.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) Ale nemusíme se bát, K1m to zařídí a vyhrajem.
Reagovat
Mayo
K1m :DDD
Reagovat
Cico93
:)))
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Kim se na nic nezmůže,tohle bude Noleho festival. :)
Reagovat
smazaný uživatel
to da.. .-)))
Reagovat
a.magerova
Reagovat
a.magerova
http://www.zsvelenice.cz/sweb/obrazky/palec_nahoru.gif
Reagovat
VlS
Pamatuješ na Psa? Jak zmizel, zůstala mi poslední dodávka slámy. Udělám woodoo panenku a špendlíčky mám nachystaný :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nech se od Murrayho vyhecovat ke tvemu nejlepsimu tenisu a ber to!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zo súboja Djokovic Murray sa pomaly stáva tradičné finále..Z posledných 10 GS je to už štvrté s týmto obsadením..Ako sa hovorí, každý zápas je iný a preto by som sa nerád zaviedol semifinálovým vystúpením oboch zúčastnených..Djokovica je stále velmi tazké porazit na tri vitazné, a preto je mojim papierovým favoritom..Výhra Murrayho by ma vsak neprekvapila a prajem mu to o chlp viac..
Reagovat
Mayo
Teším sa na finále. Očakávam veľkú bitku, kľudne 5 setov. Ženský tip na víťazku mi vyšiel, takže už ostáva iba Andy, komon!
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem četl kondom:DDD
Reagovat
Kozoroh
Murraymu jste v políčku prohraných GS finále zapomněl uvést Wimbledon 2012!
A ve větě "zaútočí už na pátou trofej z úvodního grandslamu sezonu." jste špatně napsal poslední slovo.
Reagovat
smazaný uživatel
Po vypadnutí Nadala som najviac spomedzi ostatných prial titul Nišikorimu, ale keďže ten vypadol hneď na druhý deň, držím palce Murraymu. Dúfam, že obaja aktéri predvedú kvalitný tenis hodný finále a nenechajú sa zahanbiť kolegyňami (ktoré hrali dnes obe výborne). Potešil by ma napínavý priebeh duelu, môže byť aj 5 setov.

V pozícii favorita je však miestny štvornásobný šampión. Hoci sa proti Wawrinkovi nevyhol hluchým fázam, predviedol svoju výdrž a v závere nedal Švajčiarovi najmenšiu šancu.
Reagovat
smazaný uživatel
k zbliti finale, to bude pinkana
Reagovat
smazaný uživatel
Jackiecovo druhé ja? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
bohuzel nerozumim
Reagovat
smazaný uživatel
To mal byť vtip, slovo "pinkaná" nedávno použil v súvislosti s týmto zápasom jeden kolega zmámy svojimi hejtmi. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
mnohem pregnantneji a s ohledem na vsechny:
a) k biti finale
b) k byti finale
c) k zbyti finale
;-)
Reagovat
VlS
Abys neskončila s Yorickovou lebkou v ruce .... :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist