12. den na Wimbledonu: Berdych proti Djokovičovi zabojuje o finále!

2. 7. 2010, 08:00
Previews 29
Tomáše Berdycha dnes čeká semifinále Wimbledonu. Český tenista se v duelu o postup do finále střetne na londýnské trávě s třetím nasazeným Srbem Novakem Djokovičem a šance na úspěch považuje za zcela otevřené. Hrát se začne ve 14:00 na centrálním dvorci, druhé semifinále pak obstarají Rafael Nadal a domácí naděje Andy Murray.

Tomáš Berdych bude po vyřazení největšího favorita Rogera Federera hrát své druhé grandslamové semifinále. Před měsícem prohrál v Paříži se Švédem Robinem Söderlingem. Ve Wimbledonu už nemusí platit nováčkovskou daň a navíc je na něm vidět, že si na trávě věří ještě o něco více než na antuce v Roland Garros.

V obou dosavadních vzájemných zápasech, které se hrály na tvrdém povrchu, Berdych s Novakem Djokovičem prohrál a nezískal ani set.

Semifinálové zápasy mužů:
Berdych - Djokovič 0-2
Nadal - Murray 7-4

Český tenista se chce soustředit hlavně na svůj tenis. Šance na postup považuje za zcela otevřené. "Chci se soustředit, být stoprocentně připravený a uvidíme, co Novak na kurtu ukáže. Ale nejdůležitější bude, jak budu hrát já," řekl Berdych po čtvrtfinálové výhře nad Rogerem Federerem.

"Nezůstal v pavouku soupeř, kterého by nemohl porazit," řekl ČTK Jan Kodeš, poslední český wimbledonský vítěz z roku 1973, že by Berdych mohl myslet na finále, pokud vydrží v nastoleném rytmu. "Musí vydržet koncentrovaný a sebevědomý. Pak by to mohlo být hodně dobré," vzkázal ze Spojených států Ivan Lendl, před 20 lety poslední český semifinalista turnaje, na facebooku českého daviscupového týmu.

Berdych je o rok starší a o pár centimetrů vyšší než Djokovič, ale déle mu trvalo, než naplno rozvinul svůj talent. Na kontě má zatím pět titulů na okruhu ATP, zatímco Djokovič sedmnáct, včetně grandslamového vavřínu z předloňského Australian Open.

V dosavadních dvou vzájemných zápasech, které se hrály na tvrdém povrchu, Berdych s Djokovičem prohrál a nezískal ani set. Djokovič je ale opatrný. "Porazil Rogera, a to už něco znamená. Má vynikající servis a drtivé údery, především forhend. Hraje údery hodně nízko. Bude to boj a myslím, že zápas nemám favorita," řekl Srb, kterého k jeho největším úspěchům dovedl slovenský trenér Marián Vajda. "Tomáš se hodně zlepšil ve hře od základní čáry. Dává tvrdé údery, ale dřív dělal více nevynucených chyb. Ty dnes už ale zredukoval na minimum. Stal se trpělivějším," uvědomuje si sílu českého soupeře.

V dosavadním průběhu turnaje prohrál Djokovič jen tři sety, přičemž dva hned v prvním kole. Ve čtvrtfinále ale deklasoval hladce Lu Jen-hsuna z Tchaj-wanu. "Moc si přeju, abych na stejné úrovni vydržel hrát i dále, protože pak mám velkou šanci," řekl Djokovič. "Budu muset být trpělivý a čekat na svoji příležitost," doplnil.

O druhé místo ve finále si to rozdá předloňský šampion Rafael Nadal a domácí naděje Andy Murray.

Zatímco Nadal ve Wimbledonu v roce 2008 triumfoval a po loňské pauze má v All England Clubu nyní už 12 vítězných zápasů v řadě, Murray je v posledních letech největší nadějí, která může ukončit 74 let dlouhé čekání na domácího vítěze v mužské dvouhře. 

Loni třiadvacetiletý Brit prohrál v semifinále s Roddickem, o rok dříve ve čtvrtfinále právě s Nadalem. 

Španělský tenista, první muž světového žebříčku, sice jediný vzájemný souboj na trávě vyhrál a v celkové bilanci vede 7-4, letos však Murray na Australian Open ukázal, že na Nadala má zbraně. Jeho nepříjemný defenzivní styl dělá rodákovi z Mallorky nemalé problémy, což by se dnes mohlo ukázat jako rozhodující. 

O finále dnes kromě Berdycha hrají také ve smíšené čtyřhře Lukáš Dlouhý s Ivetou Benešovou a mezi juniorkami Kristýna Plíšková.

Osmnáctiletá Češka narazí na o tři roky mladší Rusku Putincovovou, kterou nedávnou ve třech setech porazila.

Se svou sestrou Karolínou ji pak čeká ještě čtvrtfinále čtyřhry, stejně jako Denisu Allertovou po boku Slovenky Butkovské , a Libora Salabu v deblu juniorů.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
páteční program (02. 07. 2010)

Centrální kurt (začátek 14:00 SELČ):
Berdych (12-ČR) - Djokovič (3-Srb.), Murray (4-Brit.) - Nadal (2-Šp.) /semifinále dvouhry mužů/  

Kurt č. 1:

16:45 hodin: Dlouhý/Benešová (9-ČR) - Paes/Blacková (2-Ind./Zim.) /semifinále smíšených dvojic/

Kurt č. 5:
17:30 Fucsovics/Salaba (Maď./ČR) - Burton/Morgan (Brit.) /čtvrtfinále čtyřhry juniorů/

Kurt č. 12:
15:45 hodin: Allertová/Butkovská (ČR/SR) - Chromačevová/Svitolinová (1-Rus./Ukr.) /čtvrtfinále čtyřhry juniorek/

Kurt č. 18:
12:00 hodin: Krist. Plíšková (9-ČR) - Putincevová (15-Rus.) /semifinále dvouhry juniorek/
16:00 hodin: Kar.Plíšková/Krist. Plíšková (2-ČR) - Capedeová Roygová/Dinuová (5-Par./Rum.) /čtvrtfinále čtyřhry juniorek/

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
djokovic nema nejmensi sanci
Reagovat
majjkaa
Tomas sa drziii wau! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte kde se dá sledovat tento zápas na netu??? Byl bych moc vděčný....
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.fromsport.com/v-0/0/116/v-11629.html
Reagovat
smazaný uživatel
díky moc
Reagovat
carolyn
čau, tak už ses vrátil? Nebo ještě v Anglii?
Reagovat
skott
Taky jsem obraz nikde nenasel, tak jsem to nesledoval ani na livescore.Skoda, pral jsem si finale Yulie Putintseve s Laurou.Cekal jsem to minimalne vyrovnane, ale Yulii mozna limitovalo zraneni ze vcerejska, si natahla sval na noze ke konci proti Jabeur, podle pozapasoveho rozhovoru a sama nevedela, jak se da dohromady behem par hodin.Nic proti Pliskove, ale doufam, ze aspon Laura to nepokazi a ve finale ji vyklepne stejne jako v Malbourne.
Reagovat
skott
*mela byt reakce o kousek niz:/
Reagovat
smazaný uživatel
Ty nemáš rád Kristýnu? :-)

Btw, jestli si to dobře pamatuji, v Melbourne to byl vcelku vyrovnanej zápas, ne?
Reagovat
skott
to neni nemam rad, jen mam souperky radsi.Nepamatuju se na presny vysledek z AO, ale vim, ze Laura dala v semi Kristynu a ve finale prohrala s Kajou.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ji Kristýna dala 6:1, 6:4, ale viděl jsem ze zápasu absolutní prd. :-((((
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim si, že kdo vyhraje první set bude dnes mít velkou váhu.
Reagovat
smazaný uživatel
Lingvisticky jsem to nezvládl, ale myšlenka tam je .D
Reagovat
smazaný uživatel
:DD
Reagovat
smazaný uživatel
Muže mi prosím někdo říct kolik je bodu za finale a semifinale v mužskem dvouhře
DĚKUJI
Reagovat
skott
vitezstvi 2000, finale 1200, semifinale 720bodu...
Reagovat
smazaný uživatel
Díky a na jake webove strabnce to je nebo prostě tam kde jsou napsany jednotlive body za turnaje??
Reagovat
skott
na ofic. strankach ATP samozrejme;)
http://www.atpworldtour.com/Rankings/Rankings-FAQ.aspx
Reagovat
skott
Tak jsem docela zvedavy na zapas Pliskove s Yulii Putintsevou.Pred tydnem se potkaly ve Wimbledonske generalce v Roehamptonu, kde se sesla tradicne prakticky cela juniorska spicka s vyjimkou Laury Robson a byla z toho trisetova rezba, kterou nakonec vyhrala Kristyna (jako nasledne cely turnaj).Bude to souboj dvou naprosto rozdilnych stylu.Na jedne strane vysoka, nepohybliva vez Kristyna, tezici na trave ciste ze sveho servisu a forehandu, naproti tomu drobna Yulia s nejlepsim pohybem mezi mladymi hrackami, preciznimi slajsy a zabijackym backhandem.A samozrejme take jeji povestna agresivita, hecovani po kazdem micku a hystericke vylevy, kvuli kterym je nenevidena jiz mezi juniorkama.Ocekavam znova tri sety a velkou podivanou, kterou Yulia umi udelat z kazdeho zapasu ve kterem se objevi.Za hodkinku to zacne, tak snad bude obraz...;)
Reagovat
smazaný uživatel
sleduju jen scoreboard na wim.org - zatím ji Kristýna celkem drtí, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Dtto, set navrch abreak, ted to jen potvrdit.
Reagovat
smazaný uživatel
Btw, sledovat jen scoreline je daleko víc znervozňující, než Zjišťuji, že sledovat zápas online. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak, člověk čeká, kde ta patnáctka naskočí apod. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám, že jsem tu svou větu také moc "lingvisticky nezvládnul". :-)) To je tak, když člověk rychle píše na notebooku. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, je to tam! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíte, že bude možné sledovat někde na netu zápas Kristýny Plíškové?
Reagovat
smazaný uživatel
kdy hraje?
Reagovat
smazaný uživatel
už vim. Od 12
Reagovat
smazaný uživatel
Takže nikde žádnej stream zdarma? :-((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist