'Federerexpres' nepřibržďuje, ve čtvrtfinále přejel Söderlinga

9. 9. 2010, 05:49
Aktuality 59
US OPEN muži - Švýcarský 'Federerexpres' prosvištěl i pátou ze sedmi stanic na cestě za šestým titulem z US Open bez ztraceného setu. Ve čtvrtfinále si poradil se svým přemožitelem z Roland Garros Robinem Söderlingem a v New Yorku ho čeká třetí semifinále v řadě proti Novaku Djokovičovi.
Roger Federer

Roger Federer prošel do semifinále US Open bez prohraného setu. Tak snadnou cestu mezi nejlepší čtyřku grandslamového turnaje měl naposledy v roce 2008 ve Wimbledonu.

Devětadvacetiletý Švýcar v letošním čtvrtfinále narazil na Robina Söderlinga. Tedy na Švéda, který ho před třemi měsíci na French Open připravil o prodloužení šňůry 23 grandslamových semifinále v řadě. Pro Švéda to tehdy byla vůbec první výhra v 13. vzájemném střetnutí na okruhu ATP .

Na betonu už ale dominoval znovu Federer. Utkání měl pod kontrolou, jediné malé zaváhání si dovolil jen v závěru třetí sady. Za stavu 3-4 přišel o podání, čtyřmi gamy v řadě však čtvrtfinálový duel ukončil.

Druhý hráč světa nastřílel 36 vítězných úderů (o dvacet více, než o tři roky mladší soupeř) a 18 es. Dokázal se totiž lépe vypořádat s větrem, který se nad centrálním dvorce Arthura Ashe točil. "Začal jsem tu více trénovat servis, vlastně ho piluju celou svou kariéru. Pokud nedokážete ve větru podávat, tak máte problém, víte," řekl Federer ihned po skončení zápasu.

Rodák z Basileje na US Open v letech 2004 - 2008 získal pět titulů, loni přišel o neporazitelnost až ve finálovém souboji s Del Potrem. Dnes v New Yorku vyhrál už 45. utkání ze 46, v nočních zápasech si udržel neporazitelnost (18 vítězství).

Letošní cesta za celkově 17. grandslamovým titulem se začíná podobat loňskému vystoupení. Po výhře nad Söderlingem ho čeká Novak Djokovič.

Z toho rozhodně nemůže mít radost srbský tenista, který s Federerem na kurtech ve Flushing Meadows prohrál finále v roce 2007 a v předchozích dvou ročnících pokaždé v semifinále.

Letos měl Djokovič největší problémy v úvodním kole s krajanem Troickim, pak už ale neztratil jediný set. Ve čtvrtfinále se utkal s Gaelem Monfilsem, s nímž dosud vyhrál všechny čtyři duely.

Uspěl i v pátém, byť si hned v úvodu zápasu neudržel podání. Otočit dokázal ještě první set a pak už souboj zcela ovládl. Třetí muž světa zvítězil 7-6 6-1 6-2 a může se chystat na Federera.  "Nikdy nevíte, co se může stát. Nechci přemýšlet o tom, jak jsem tu s ním v minulých letech prohrál," řekl Djokovič.

Také první čtvrfinále na dvorci Arthura Ashe se hrálo za ztížených povětrnostních podmínek. S nimi se lépe vypořádal třetí tenista světa Djokovič, který produkoval agresivnější hru s častým zakončením na síti, kde bodoval v celkem 40 z 59 pokusů.

"Byly to zatím nejhorší podmínky, ve kterých jsem tady hrál," řekl krátce po utkání Djokovič. "Ale dokázal jsem se pokaždé zaměřit na to, co jsem zrovna potřeboval zahrát. Jsem rád, že jsem postoupil ve třech setech," liboval si.

Srbský tenista se v zápase mohl opřít o svůj servis, získal téměř tři čtvrtiny všech bodů z prvního podání. Udělal sice o třináct nevynucených chyb více (50), ty ale přebil 38 vítěznými míči (proti 17 Monfilse).

- US OPEN muži (USA - New York, tv. povrch) -
středeční výsledky (08. 09. 2010)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (2-Švýc.) - Söderling (5-Švéd.) 6-4 6-4 7-5
Djokovič (3-Srb.) - Monfils (17-Fr.) 7-6(2) 6-1 6-2

Čtyřhra - semifinále:
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Granollers/Robredo (12-Šp.) 6-1 6-4
Bopanna/Qureshi (16-Indie/Pák.) - Schwank/Zeballos (Arg.) 7-6(5) 6-4

Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (4-ČR) - Rumjancev(Rus.) 6-3 6-2

Čtyřhra - 2. kolo:
Veselý/Golding (4-ČR/Brit.) - De Loore/Lupescu (Belg./Niz.) 6-4 4-6 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte v kolik to bude hodit? :) Díky. Muj tip 3:1 pro Rogera
Reagovat
smazaný uživatel
hodin :)
Reagovat
smazaný uživatel
Muj tip 3:0 pro Rogera.
Reagovat
carolyn
co bude v kolik?
Reagovat
smazaný uživatel
zápas, nevim kde najít čas začátku utkání píšou v sobotu,ale jestli v noci nebo vecer nebo kdy :D
Reagovat
carolyn
Reagovat
smazaný uživatel
no píšou že zápas je zitra v 17.00 hod.našeho času
Reagovat
smazaný uživatel
.....tak už se všichni nadalovci proberte z toho hezkého snu a stoupněte si nohana na pevnou zem :-))RAFA ještě dloooouuuuuhhhhooooo US OPEN nevyhraje je to zkrátka FEDEXŮV grandslam....a RAFA bude mít nárok jedině až půjde FEĎA do důchodu a to ještě možná pak se taky totiž může stát že ho vyklepne DJOKY,MURAY nebo DELPO :-D a bude opět bez nároků :-D :-D :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Martasku, a ty si take stoupni nohama na pevnou zem a zopakuj si alespon trosku gramatiku ;-). Nemam ve zvyku nekoho opravovat, ale ta distribuce carek, to uplne boli cist...
Reagovat
Matti
asi tak jak byl Rogerův turnaj Wimbledon, že ano :-)
Reagovat
Matti
asi tak jak byl Rogerův turnaj Wimbledon, že ano :-)
Reagovat
smazaný uživatel
promiň je mým zvykem používat háčky a čárky tam kde patří...teda pokud zrovna nepíšu telegram :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, promin, asi jsem to mela napsat jinak :-), distribuce interpunkcnich znamenek.... Ani ja nepouzivam hacky a carky, to mi zrovna nevadi...
Reagovat
smazaný uživatel
Nac to dohadovani? Dulezity je prece obsah komentare.
Reagovat
smazaný uživatel
No vsak ten taky nebyl nic moc... k tomu smerovala prvni cast me odpovedi, aby i Martasek sestoupil na pevnou zem, a kdyz uz se tak stane, nezaskodilo by zopakovat si alespon zakladni poucky o psani carek ve vete :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna od tebe to sedí. Ještě nedávno si tu opravoval příspěvky ostatních jak divej.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja? A kdy, prosimte?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba, když si měl nick Aaron a ty ostatní.
Reagovat
smazaný uživatel
Bud tak laskav a nesvadej sve prasarny na ostatni, ano?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Novak ho porazí..
Reagovat
smazaný uživatel
Federer si s Djokovicem určitě poradí.
Reagovat
Teo
Myslím, že Novakovi jako obvykle rupne v bedně a neuhrajte to psychicky...
Reagovat
Vojtiik
no taky bych to nevidel tak jednoznacne pro federera, novak hraje hooodne dobre..
Reagovat
raduz
Verdasco podle mě Nadala nedá,protože proti němu hraje zkrátka s respektem jako všichni španělé a potažmo federer.Finále vidím opravdu na souboj federera s Nadalem.Ač mně lidsky více sedí Rafa,tenis v jeho podání nemám rád,protože ho ponížil na fyzickou záležitost.federer hraje sice nádherně,ale nemá bohužel na to,aby se s rafou přetlačoval,zejména tedy psychicky.Bylo zde již období,kdy jsem si myslel,že federer bude už pravidelně prohrávat s murrayem,djokerem,sodou či davydenkem.federer mě však přesvědčil o opaku,což se v případě nadala nestane a bude opět plakat.Delpo nebo murray by Rafu vyklepli,ale to jsou již samozřejmě spekulace.pokud nadala někdo "neodklidí",což se nestane,vítěz je jasnej,i kdyby rafa hrál podprůměrně.
Reagovat
a.magerova
Každá série jednou skončí....doufám, že pokud bude finále R + R, tak Roger Rafu porazí.
A Rafa by přišel o velkou motivaci.... zkompletovaná sbírka GS už teď?! To je moooc brzy :-))
Reagovat
Matti
To nevadí, že brzy . Zbylo by mu ještě hodně dalších cílů. Každopádně bych si jejich finále nechal líbit. Dotlačil jsem ho na Australian open i ve Wimbledonu k výhře nad Rogerem takže do třetice ještě US Open. :-)):-))
Reagovat
smazaný uživatel
....vidim to podobne.a v podstate aj s tym stylom som na tom rovnako, ten fedexov sa mi paci viac. v kazdom pripade myslim ze ma s rafom problem pretoze sa mu celkom slusne dostal "do hlavy". sance porazit ho ma, kazdoapdne h2h je vacsia pravdepodobnost ze to vyhra rafa
Reagovat
marsmalak
pěkně shrnuto. Souhlasím. Celkem mě překvapili ty výsledky v QF. Čekal jsem větší bitvy.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v tomto zápase každý očekává jednoznačné vítězství Nadala, ale já bych to tak jasně neviděl. Verdasco ho ještě neporazil, ale v posledních 3 zápasech na USO hrál Verdasco dost dobře.Pravda, že může být unavený, ale na druhou stranu, zápas se bude hrát po více než 48 hodinách, co dohrál bitvu s Ferrerem. Nadal se tady zdá být silný, ale taky záleží na soupeřích, sice nechci říkat štěstí na los, ale prostě ho ještě nikdo neprověřil. Možná Istomin ukázal něco málo, především 2.a 3.set(hlavně 2.set měl vyhrát). Abych to shrnul, můj názor je, že pokud Verdasco bude fit a zahraje na sto procent jako s Ferrerem, má šanci Nadala na tomto povrchu nejenom potrápit, ale i porazit.
Reagovat
Matti
pokud zahraje Verdasco své maximum tak šanci určitě má. Jenže jak jsem sledoval výkony Nadala tak kolo od kola se zlepšuje. Hraje agresívně, hodně k lajnám a nebojí se zakončit a dává winnery i z backhandu. Připočteme-li k tomu zlepšený servis plus stálé neuvěřitelný pohyb a schopnost z téměř každé pozice se dostat do ofenzívy tak mám pocit, že Verdasco nebude mít moc šanci. Aspoň teda doufám :-)
Reagovat
tito
3:0 pro Rafu. Každopádně to bude hezký zápas ale Fernando se vyhází.
Reagovat
smazaný uživatel
výkony nadala su precenenovane. uroven superov s ktorymi hral doteraz, mu davala priestor hrat uplne uvolnene a skusat si nove moznosti servisu a podobne.
Kazdopadne je velkym favoritom na triumf.
Reagovat
Matti
zřejmě jsi ho neviděl hrát, jeho soupeři nehráli špatně, ale on hrál výborně.
Reagovat
smazaný uživatel
no...sode mu to dneska ulahcil. uvidime ako djoko. vyzera ze by mohol fedexa zastvait. po prvom kole by som na neho nevsadil cent, ale od 2.kola ide suverenne....bol by som ale rad keby ho fedex dal (hoc aj bez uderu medzi nohami:) a bolo by dalsie R+R GS finale....vela ich uz nebude ak vobec....
Reagovat
smazaný uživatel
si myslíš, že se Nadal už nemusí do žádného finále GS dostat? Já bych nebyl tak skeptický, a to nejsem jeho fanoušek....
Reagovat
smazaný uživatel
nemyslel som nadala ten ich este par vyhra :)
Reagovat
smazaný uživatel
No tak Federer si finále GS zahraje ještě hodněkrát, jedno už tuto neděli a to s kým tam bude hrát, bych tak jasně, jako většina tady neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
ja mu fandim ale zase to tak optimisticky nevidim....podla mna ma uz zenit za sebou a tazko sa vracia...
Reagovat
smazaný uživatel
Zenit za sebou nemá, on hraje pořád stejně dobře, jenže soupeři se zlepšili. Kromě Nadala ale nikdo z nich nedokáže špičkové výkony udržet stabilně. A pouze při špičkovém výkonu jsou schopni Federera (nebo Nadala) porazit. Takže podle mne finále RF-RN budou na GS ještě tak cca dva roky pravidelnou záležitostí. Pokud to Federera nezačne táhnout domů, k dětem.
Reagovat
smazaný uživatel
vraim fandim mu, ale z mojho pohladu je to ovplyvnene jednak tym ze aj superi sa zlepsili ale aj fedex uz nehra to co hral pred niekolkymi rokmi ked bol uplny suveren a prehral 4 zapasy z 90 za sezonu... nie je zly, stale je spicka ale zdaleka nehra tak suverenne a so strojovoou istotou ako niekedy...bohuzial. a finale R+R dalsie dva roky bol by som len rad...ale nevidim to tak optimisticky ako ty :)
Reagovat
tito
Souhlas. A s tím Djokovičem /níže/ máte také pravdu. Včera Monfilse deklasoval, byl to rozdíl jedné třídy, tak uvidíme..Rozhodně bych jako většina zde viděl nejraději finále R-R.
Reagovat
smazaný uživatel
stejně si pořád myslím, že to je dáno především kvalitou soupeřů, která v posledních letech výrazně vzrostla, špička se vyrovnala. Já jsem taky v sobotu hrál s kamarádem strojově přesně a deklasoval ho. Pak proti mně ale nastoupila jeho dcera, starší žákyně patřící mezi "Top 5" v ČR a najednou jsem dělal spoustu "nevynucených" chyb... :-)
Reagovat
UnrealTom
skvěle Roger teďko porazit ještě Novaka a finále s Rafou je na světě :) comon RF!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No ja myslim, ze se nam rysuje dalsi krasne finale s Rafou:), Come on Roger
Reagovat
smazaný uživatel
Jen tak dál, Rogerku, už jen dvakrát a je to doma! A ty nesýčkuj, Matti! :-)
Reagovat
Matti
no tím koho jsem myslel .... pokud se dostane do finále, jsem myslel Rafu - chybí mu ještě dva zápasy. No a se dostane do finále proti Rogerovi budu přát Nadalovi, ať zkompletuje svou sbírku.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen dál FedeXi,teď už tě nesmí nic zastavit!!! :) Věříme Ti :)
Reagovat
Matti
já zase věřím, že ho zastaví jeho tradiční přemožitel(pokud se do finále dostane)
Reagovat
smazaný uživatel
Tento rok ho nikdo nezastaví!!! :) Only RF :)
Reagovat
Matti
Rogera jsem neviděl hrát všechny utkání, ale má občas výkyvy a Rafa na něj platí i na betonu. Vamos Rafa :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Každý tenista má výkyvy :D Ale prostě věřím Rogerovi,Rafa tam beztak ani nepostoupí :D
Reagovat
Matti
budu se těšit na jejich velkou vzájemnou bitvu. A držet palce RAfovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokoviče, proti Monfilsovi hrál parádně. To bude tvrdý oříšek. Každopádně má Federer do finále podstatně těžší cestu než Nadal, který zatím vlastně nehrál s žádným silnějším soupeřem a až do finále vlastně ani nebude...
Reagovat
smazaný uživatel
suhlas
Reagovat
D.A.N
Také souhlas, jelikož opravdu RAfa nenarazil na pořádného soupeře, nicméně doufám, že Verdasco ho pořádně potrápí né-li nezvítězí.A co se týče Rogera v noci se mi jeho hra zamlouvala, čili byla dosti konkurenceschopná a to ještě před pár měsíci hrál skoro velké kulové:-((( každopádně LETS GO ROGER na 17 Gs.
Reagovat
smazaný uživatel
hlavne servis mu siel...az mi to prislo ze podava ovela lepsie ako v bezvetri :) fakt si podanim slusne pomahal...dlho som to u neho "postradal" :)
Reagovat
Matti
servis mu šel neskutečně,ještě když vezmu v úvahu ten vítr. Ale na Rafu to stačit nebude :-). Vamos Rafa.
Reagovat
smazaný uživatel
no...uvidime ci to bude vobec stacit na novaka,prekvapuje ma djoko. pozeras prilis dopredu :)ale je pravda ze zoci voci ma rafa sance vacsie, to je proste fakt. jeho styl proste na fedexovu hru platia. a v case ked fedex upada a rafa je na vrchole plati tvojnasobne! c'mon rog ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist